Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Не би правела на природен зошто мислам дека така се многу мали шансите, не ја гледам поентата.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    463
    Девојки кој има примано витаминска терапија за подобрување на квалитет на јк и што се состоела таа терапија? Дали има некој позитивно искуство со Профертил?

На Штркче му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Профертил маж ми пиеше, не знам дали имаше подобрување, најверојатно не, ама мислам дека не се исплати, составот од профертил не се сеќавам сега точно што беше можеби е подобро посебно да си ги купите, убикинол и витамините, зошто префертил беа многу слаби, мала концентрација.
    И мене ме интересира витаминска терапија за жени.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    463
    Сопругот имаше убав резултат после три месеци профертил. Сега мене докторот ми препорача да ги пијам поради пцос и за подобрување на квалитет на јк, ама не знам дали се исплати да се купат.

5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Jas ova ne go razbiram. Kako se utvrduva kvalitetot na edna jajce kletka koga se oploduva do blastocista? Prasam za mene posto jas imav 16 jajce kletki i 9 embrioni. Nisto ne bidna so niv. Toa znaci deka kvalitetot na jajce kletkata e problemot?

6. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    463
    Мене до сега ембриологот ми кажувала после пункција со каков квалитет се јк базирано на тоа што глед претпоставувам, така и квалитетот на ембрионот го одредуваат. Внатре каков е суштинскиот квалитет не знам дали може да се одреди за јк.

7. Kaadi

Kaadi Активен член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки, дали знаете каде може да се најде Преднол? Побарав на многу места, големите аптеки (Зегин, Виола и Еурофарм) викаат дека нема во ниедна нивна аптека.

8. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Мислам дека ова е имуносупресив, ако не се лажам. Побарај друг бренд, со иста генерика да ти дадат замена.

На Kaadi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kaadi

Kaadi Активен член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Да, имуносупресив е, стероид кој има за цел телото да не го отфрла ембрионот после трансфер. Има Декортин како замена, меѓутоа не е баш иста генерика, а и дозата е различна (Преднол е од 16мг, а Декортин е од 20 мг). Јас ја правам постапката во Истанбул и чекам од нив одобрување дали може да се зема Декортин, меѓутоа не им се допаѓа баш оваа опција, затоа барам ако може некаде да најдам точно Преднол.

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    630
    Dali na site sto dobivte vaucer prvo vi se javija pa vi stigna doma pismoto?
    I na koj broj vrtevte za info vo fond...

11. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    3.141
    Грешка си, има многу што на природен успеале. Нема до бесконечност да правиш стимулации.
    Значи на нестимулиран циклус, една јк се пунктира, се оплодува и се враќа. После следи прогестеронска поддршка секако.

На Rtulka, AnaAnaBanana, Tiffany01 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Bebe 91

Bebe 91 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    299
    Zdravo devojki od denes zapocnuvam so moeto 2 ifv dolg protokol od denes se bockam so triptofem a od vtor den na ciklus benfola 225 skros razlicna terapija od prvoto ifv iskustvo so benfola nekoj da spodeli

13. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    3.141
    Јас пијам комбинација од неколку работи, мислам дека е слаб составот во Профертил за жени а скапи се. Маж ми ги пиеше тие што се за мажи иако немаше проблем со спермограмот, ама ок.
    Јас пијам мио инозитол (EllOva или Пикозитол), Q10, vit E, vit D, б комплекс, за мутациите метилирана фолна и Б12, и си пијам рибино масло со омега 3. Е сега некои се и за матката и за јк. Ми беше препишан Овунорм во комб со останативе, но се што има во негов состав пијам одвоено освен мио инозитол, па Овунорм го заменив за ЕлОва кесички за да не пијам толку капсули. И Д3 пијам како капки.
    Омега 3 не ми беше препорачано, јас си го додадов.
    Читав една книга од една биохемичарка која била на наше место и никако да дојде до позитивен исход па истражувала по литература што може да направи за своите јк и според неа се почнува од добра јк. Затоа што не треба само да е здрава на пункција туку треба да го издржи оплодувањето и треба да има енергија и градбен материјал да ја поддржи делбата на клетката.
    И овие работи што ги пијам сите ги објаснува зошто се важни и каква улога имаат.
    Ова е книгата
    https://www.google.com/search?q=it ...msung-gs-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
    Мене ми помогна за да не талкам и да сум мирна дека правам се што можам. Слабо реагирав на стимулациите и имав 5 фоликули на пункција, 4 се оплодија и имав 4 бластоцисти. Не е пресјаен резултат, но јас сум задоволна.

На ЕмајотаП, Rtulka, Kolumna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    3.141
    Мислам дека никој тоа не знае да ти каже. И кога се бластоцисти они не гледаат внатре што се случува, викаат супер е, се развива одлично до бластоциста. Ама гледано под микроскоп. Ова др ми го кажа после биохемиската.
    Имаше тука на темава пишувамо за некое испитување на ембриони кое не се прави кај нас. Прочепкај на назад.

Последна измена: 7 април 2023
  15. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Минимум 3 месеци пред ивф, Вит Д, Вит Е (ова е повеќе за ендометриум), Метил фолат, Метил Б12, Вит Ц 1000, Омега 3 преку 1 ден и Имприл по едно на ден. 1 недела пред пункција Калциум 500 мг и после пункција прекинав. Ова Лазаревски ми рече дека помага за ЈК конкретно, па и тоа пиев. Со краток протокол 12 ЈК извадени, 8 оплодени бластоцисти. Многу слично со витаминската на @Lady Miami

На ☆Ceceto☆, Rtulka, Lady Miami и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    463
    Фала ти. Ја имам читано книгата уште пред ивф, ќе треба да се потсетам. Ова се што пиеш ти е преппорачано од доктор? Резултатот ти е одличен штом од 5 си добила 4 бласто, јас од 16 пунктирано добив 4 бласто од кои 3 не се фатија |( така да, на следни стимулации ќе се радувам на помалку фоликули да извадиме :D

На Rtulka и Lady Miami им се допаѓа ова.
  17. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    463
    Фала ти :l:

18. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    1.276
    Vo potpolnost se soglasuvam, za nisko amh mene bas toa mi go preporacaa iako nemase uspeh. Poenta moze nema ama ako procitame nanazad i so taa postapka imale uspeh

19. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    1.276
    Istovo go pijam i jas, so toa sto jas pijam Ovinorm namesto Elova sodrzi vo dovolna kolocina isonitol. Plus na ova i Maca pijam. Od Mitko mi e terapijata. Pocnav i so ishrana bez jaglehidrati od nutricionist. Fizicka aktivnost pa kje vidime rezultat.

На Rtulka и Lady Miami им се допаѓа ова.
  20. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    3.141
    Па јајниците не одговараа на терапијата, др рече за нареден пат поинаков протокол ке тераме. Јас имав малку јк реално, ама тоа не е показател дали се добри или не.

Овунорм ми препорача тој, со наведените витамини. Јас ја заменив за прашочињата, Омега 3 јас си земам.
    Мака, ме потсети @Bejb15 , ја земам како прашок во лимунада, зошто кај нас нема стандардизиран екстракт туку се пулверизоран корен во капсула. Ги има на iHerb, но немам нарачувано.
    Во однос на фаќање, мене првите две не ми се фатија што тој циклус ги вративме.
    Одиме на трансфер на мразулче. :) се надевам другото за две год да го искористам :)

Последна измена: 7 април 2023
    На Rtulka, bebe2023 и DreamOn им се допаѓа ова.