Девојки кој има примано витаминска терапија за подобрување на квалитет на јк и што се состоела таа терапија? Дали има некој позитивно искуство со Профертил?
Профертил маж ми пиеше, не знам дали имаше подобрување, најверојатно не, ама мислам дека не се исплати, составот од профертил не се сеќавам сега точно што беше можеби е подобро посебно да си ги купите, убикинол и витамините, зошто префертил беа многу слаби, мала концентрација. И мене ме интересира витаминска терапија за жени.
Сопругот имаше убав резултат после три месеци профертил. Сега мене докторот ми препорача да ги пијам поради пцос и за подобрување на квалитет на јк, ама не знам дали се исплати да се купат.
Jas ova ne go razbiram. Kako se utvrduva kvalitetot na edna jajce kletka koga se oploduva do blastocista? Prasam za mene posto jas imav 16 jajce kletki i 9 embrioni. Nisto ne bidna so niv. Toa znaci deka kvalitetot na jajce kletkata e problemot?
Мене до сега ембриологот ми кажувала после пункција со каков квалитет се јк базирано на тоа што глед претпоставувам, така и квалитетот на ембрионот го одредуваат. Внатре каков е суштинскиот квалитет не знам дали може да се одреди за јк.
Здраво девојки, дали знаете каде може да се најде Преднол? Побарав на многу места, големите аптеки (Зегин, Виола и Еурофарм) викаат дека нема во ниедна нивна аптека.
Мислам дека ова е имуносупресив, ако не се лажам. Побарај друг бренд, со иста генерика да ти дадат замена.
Да, имуносупресив е, стероид кој има за цел телото да не го отфрла ембрионот после трансфер. Има Декортин како замена, меѓутоа не е баш иста генерика, а и дозата е различна (Преднол е од 16мг, а Декортин е од 20 мг). Јас ја правам постапката во Истанбул и чекам од нив одобрување дали може да се зема Декортин, меѓутоа не им се допаѓа баш оваа опција, затоа барам ако може некаде да најдам точно Преднол.
Dali na site sto dobivte vaucer prvo vi se javija pa vi stigna doma pismoto? I na koj broj vrtevte za info vo fond...
Грешка си, има многу што на природен успеале. Нема до бесконечност да правиш стимулации. Значи на нестимулиран циклус, една јк се пунктира, се оплодува и се враќа. После следи прогестеронска поддршка секако.
Zdravo devojki od denes zapocnuvam so moeto 2 ifv dolg protokol od denes se bockam so triptofem a od vtor den na ciklus benfola 225 skros razlicna terapija od prvoto ifv iskustvo so benfola nekoj da spodeli
Јас пијам комбинација од неколку работи, мислам дека е слаб составот во Профертил за жени а скапи се. Маж ми ги пиеше тие што се за мажи иако немаше проблем со спермограмот, ама ок. Јас пијам мио инозитол (EllOva или Пикозитол), Q10, vit E, vit D, б комплекс, за мутациите метилирана фолна и Б12, и си пијам рибино масло со омега 3. Е сега некои се и за матката и за јк. Ми беше препишан Овунорм во комб со останативе, но се што има во негов состав пијам одвоено освен мио инозитол, па Овунорм го заменив за ЕлОва кесички за да не пијам толку капсули. И Д3 пијам како капки. Омега 3 не ми беше препорачано, јас си го додадов. Читав една книга од една биохемичарка која била на наше место и никако да дојде до позитивен исход па истражувала по литература што може да направи за своите јк и според неа се почнува од добра јк. Затоа што не треба само да е здрава на пункција туку треба да го издржи оплодувањето и треба да има енергија и градбен материјал да ја поддржи делбата на клетката. И овие работи што ги пијам сите ги објаснува зошто се важни и каква улога имаат. Ова е книгата https://www.google.com/search?q=it ...msung-gs-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 Мене ми помогна за да не талкам и да сум мирна дека правам се што можам. Слабо реагирав на стимулациите и имав 5 фоликули на пункција, 4 се оплодија и имав 4 бластоцисти. Не е пресјаен резултат, но јас сум задоволна.
Мислам дека никој тоа не знае да ти каже. И кога се бластоцисти они не гледаат внатре што се случува, викаат супер е, се развива одлично до бластоциста. Ама гледано под микроскоп. Ова др ми го кажа после биохемиската. Имаше тука на темава пишувамо за некое испитување на ембриони кое не се прави кај нас. Прочепкај на назад.
Минимум 3 месеци пред ивф, Вит Д, Вит Е (ова е повеќе за ендометриум), Метил фолат, Метил Б12, Вит Ц 1000, Омега 3 преку 1 ден и Имприл по едно на ден. 1 недела пред пункција Калциум 500 мг и после пункција прекинав. Ова Лазаревски ми рече дека помага за ЈК конкретно, па и тоа пиев. Со краток протокол 12 ЈК извадени, 8 оплодени бластоцисти. Многу слично со витаминската на @Lady Miami
Фала ти. Ја имам читано книгата уште пред ивф, ќе треба да се потсетам. Ова се што пиеш ти е преппорачано од доктор? Резултатот ти е одличен штом од 5 си добила 4 бласто, јас од 16 пунктирано добив 4 бласто од кои 3 не се фатија така да, на следни стимулации ќе се радувам на помалку фоликули да извадиме
Vo potpolnost se soglasuvam, za nisko amh mene bas toa mi go preporacaa iako nemase uspeh. Poenta moze nema ama ako procitame nanazad i so taa postapka imale uspeh
Istovo go pijam i jas, so toa sto jas pijam Ovinorm namesto Elova sodrzi vo dovolna kolocina isonitol. Plus na ova i Maca pijam. Od Mitko mi e terapijata. Pocnav i so ishrana bez jaglehidrati od nutricionist. Fizicka aktivnost pa kje vidime rezultat.
Па јајниците не одговараа на терапијата, др рече за нареден пат поинаков протокол ке тераме. Јас имав малку јк реално, ама тоа не е показател дали се добри или не. Овунорм ми препорача тој, со наведените витамини. Јас ја заменив за прашочињата, Омега 3 јас си земам. Мака, ме потсети @Bejb15 , ја земам како прашок во лимунада, зошто кај нас нема стандардизиран екстракт туку се пулверизоран корен во капсула. Ги има на iHerb, но немам нарачувано. Во однос на фаќање, мене првите две не ми се фатија што тој циклус ги вративме. Одиме на трансфер на мразулче. се надевам другото за две год да го искористам