За предимплантациско генетско тестирање и јас прашував во Систина и Плодност. Не ми го препорачаа , зашто информацијата што ќе се добие не е 100% сигурна. Као на 1-2 клетки се правела анализата. Во Плодност не праватa а во Систина примероците ги праќаат во Турција. И баш како што кажа членката погоре, ги замрзнуваат , па одмрзнуваат за биопсија па пак ги замрзнуваат. И нај на крај пак ги одмрзнуваат за трансфер генетските исправни ембриони. Затоа, мислам ПГД кај нас не е добра опција. Во странство има клиники каде го тестираат медиумот во кој се оплодуваат и развуваат ембрионите, значи неинвазивна метода.
Девојки, брис од ендометриум своеиницјативно го имате правено ( тие што го имаат правено) или е по ваше барање? Ве прашувам бидејки сакам да правам и се распрашував . Во Борн на моето прашање дал да правам ми рекоа ДА и е 8000 ден, а во Ремедика ми рекоа ако се ти е во ред со циклуси и воопшто да немам некои крварања или исцедоци што до сега сум ги немала дека нема потреба, башка што еднаш сум имала мисед. Дали има некој показател дали треба или не треба да се прави? Сум имала еден мисед, две биохемиски и два трансфера со 0 бета.
Pa sto predlagaat da pravis togas? Zboram za Remedika. Nekolku neuspesni transferi, biohemiski, missed abortus, where the fuck treba da barame odgovori ako ne praeme analizi?!!! Pravi go brisot od endometrium. I jas ke pravam ako pravim transfer.
Дали брис од ендометриум е исто со хистероскопија? Односно, за да се земе брис од ендометриум треба да се направи хистероскопија?
И јас сакав да прашам дали се вади оваа потврда за деловна способност? Дали треба да се прати заедно со другите документи?
Zdravo devojki, imam edno prasanje. Pocnav so stimulacii za prvo IVF, denes mi e 5 den. Bev na pregled, i imam samo 2 folikuli. Vo ovoj moment dali znaci deka ke ostanam samo so 2, ili e mozno da se razvijat i novi. I dokolku ostanat 2, se pravi li punkcija ili se otkazuva ponatamoshnata postapka zaradi slaba responzivnost na stimulacii? Fala vi, pozdrav
Во Мк пункција се прави и за 1 фоликул. Не се грижи за тоа. Најважното е фоликулите и естрогенот да растат. Не му мисли дали ќе имаш 2 или повеќе ј.к. Квалитетот е поважен од квантитетот. Една квалитетна ј.к. е доволна за квалитетно ембрионче и потоа за бебенце. Опушти се и ќе биде се' во ред.
Pak jas vcera objaviv pozitiven test,a posle transfer primam prolutex i progesteron depo,mozno li e od ovaa terapija testot da ispadne lazno pozitivenmislite mi se tamu bidejki mi e prvo ivf i ne mi e bas jasno..
Ne edno e histeroskopija a drugo e bris od endometrium. Histeroskopija gi gleda I resava prosto receno nekoi morfoloski delovi na pr. Septum.... dodeka brisotot e mikrobioloska analiza . Nezavisni se dvata procesa. No moze koga se peavi histeroskopija da se zeme I bris od endometriumot vo dogovor so dr.
Jas ke go pravam vo New born i nikoj ne mi kaza da ne go pravam,i vo Plodnost se javuvav isto ne mi rekoa da ne go pravam
Jas ziveam vo stranstvo,potocno vo Germanija i tamu ne e dozvoleno toa testiranje,od tamu mi go preporacaada go napravam teatot za toa i si dojdov ovde da pravam in vitro,testot go pravat pred zamrznuvanje i 2 nedeli se ceka za rezultat,poznavam dosta zeni sto imaat napraveno transfer so zamrznati emrioni i se e ok
Iako jas uste ne sum pocnala so ivf a i nekako ako moze da se reci mlada sum 30 god sto i ne e bas mala brojka sepak se pronajdov vo tvojot status. Isto vreuvam deka najgolem problem mi e psihata pa uste i koga ke vidis site okolu tebe trudni so deca a pokasno od tebe se omazile uste tolku se razocaruvam no verbata vo Gospod e mn golema pa mislam nema da ne ostavi vecno da si patime za ova rabota.
На резултатите од пап тест ми излезе атипични плочести промени? Докторот не ми даде терапија ништо само контола за шест месеци. Не ми кажа ништо поопширно. Што значи ова?Дали ќе ми поминат ваквите рез за ваучер? Сте имале ли вakoв наод на папот.Се надевам не е нешто зашто да беше ќе ми дадеше нешто..
Jas bi ti rekla da pravis. Jas imav redovni ciklusi,bez nikakvi iscedoci ili krvarenja cudni pa imav streptokoka na Brisot
@Dijana DM Се надоврзувам на Лавица, исто и јас се уредно дури и на обичен брис никогаш бактерии сум немала, на овој брис стрептокока и уште една др бактерија. Да си направиш обавезно