Пред неколку години го имам скрос истово пишано , и мислев сум најлоша личност на свет, ама не е така. Не ти е криво што тие чекаат дете, туку дека ти го немаш, желбата е преголема и затоа така, ама верувај ќе дојде и твојот ред. Мислев дека ова не е можно и дека никогаш нема да имам деца ама после 3 трансфер бидна, и ете ја среќичката моја спие до мене. Не си сама во ова, а форумов е многу голема подршка, многу ми помагаше и исто психолог посетување обавезно. Не сум одела ама кога отидов се преродив затоа подршка за сите членки да посетат психолог
Nekoji luge ne se tolku losi, kolku sto se glupi. Milion primeri imam takvi vo ovie 5 godini borba vo ova rabota. Site moji drugarki stanaa majki. Nekoji od niv mu bese tesko da mi kazaat deka se trudni, mene mi bese posle tesko zasto krijale od mene. Nekoji mi kazaa vednas, pa mi bese tesko zasto tolku lesno mi kazaa. Za mene either way tesko bese. Okolinata ne e tolku razumna i svesna za kakvo patestvie se raboti ova sto dozivuvame nie, povekje od niv znaat slucaji ama znaat i mnogu happy ending za ovoj problem, i site sakaat da ti kazaat za takvi slucaji sto gi znaat za da ti go olesnat. Toa nekogas ti go olesnuva, nekogas ti e dosadno da gi slusas koga ti si pod tolkav pritisok. Ne znaat i onie kako da se odnesuvaat zasto tvojata dusa ima rana, i toa golema, i bilo sto da zborat tebe vo eden moment ke te povredi, zasto si sklon na takvi situacij da se povredis. Mojata okolina e dosta educirana i kulturna, no gledam deka nema nekoja idealna forma na pristap koja bi mozelo mene da me stedi od bilo kakvi losi momenti so mojite. Ednostavno, drugarkata so kjerka ke mi kaze deka saka da kupi stan, jas ke se custvuvam loso zasto jas site moji pari gi trosim vo klinika, imam 0 moznost da stedim i da napravim nesto ubavo za mojot dom. I toa ke me pravi da se custvuvam loso sto nemam deca. Zamisli nesto po direktno da kaze. Toa e toa.
Не си сама, истото чувство го имаме секоја што сме овде, поготово тие што веќе многу години се бориме за бебе и за жал никако да ни се оствари Исто околу мене другарки, пријателки, колешки...не по едно, туку по две дечиња веќе имаат. Секое утро дур го пијам утринското кафе со колешките, си кажуваат една на друга што направило нејзиното дете... А кога другарка или колешка ќе ми соопштија дека се бремени, грутка на грлото ми застануваше, едвај сила собирам да ги гушнам и да и честитам, а потоа кога си одам дома плачам и плачам... у
Zdravo devojki, nova sum na forumov i sakam da ve prasam za vase iskustvo dokolku nekoj pominal niz ist/slicen problem. Dobivme vaucher od fondot za prvo ivf, no vo golema dilema sum kade da go iskoristam. Sakavme vo newborn kaj dr. Vladimir no se nekako me vlece nakaj plodnost bitola.. nie sme od skopje pa sigurno kje bide i toa problem..neznam kako se odviva se i kolku trae, na kolku vreme se odi na pregledi itn. Plodnost gledam imaat mnogu posebna aparatura i raznorazni slucaevi po toa sto objavuvaat, neznam kako e vo bolnicive niz Skopje.. anyway.. Se raboti za maski faktor. Severe Oligoasthenozoospermia. Vkupen broj na milion 0.4 , koncetracija na ml 0.1 podviznosta isto ne e sjajna 40% vkupna podviznost od koj sto 30% bavni i 10% neprogresivna podviznost. Morfologija nemoze da se odredi poradi mal broj na spermatozoidi. Odime direktno na ivf/icsi. Sakam da ve prasam dali nekoja od vas se soocila so vakvo iskustvo, ima li nadez? Prasuvam zosto maticnata mi kazuva deka sansite se premali i deka najverojatno kje mora so donor. A privatnive ( bukvalno site sme gi pominale ) se vo stilot " nisto toa e in vitro ke napravime " i site so toj zbor. :/ iskreno nikoj ne ni kazuva sto kako kje se odviva mislam jasno mi e deka e mnogu mal broj na spermatozoidi a i znak prasalnik e kakva e morfologijata .. ve molam za sovet, koja klinika bi bila najsoodvetna za ovaa dijagnoza. Vi blagodaram odnapred se izvinuvam za golemiot referat
Nie uspeavme kaj dr Vladimir trajkovski so prethodna dijagnoza velam prethodna posto pred samoto ivf go sredivme spermogramot a 6 meseci pred ivf imavme dijagnoza astenozoospermija i mm za taa dijagnoza piese vitamin e vitamin od a do z na centrum l karnitin omega tri sest I devet od krilovo ulje go ima vo zegin qoenzim q 10 i jadese jatki nepeceni bademi indijski orevi oni se najdobri za spermogramot med piese i acerola i maticen mlec I propolis I polen i od dojagnoza astenozoospermija pred ivf imavme odlicen spermogram i uspesno ivf 3 po red no prvo kaj dr Vladimir trajkovski
Zdravo, nakratko da Vi ja raskazam mojata storija. Soprugot ima oligoastenoteratozoospermija. Imam edno detence od 7ipol godini po priroden pat. Kako? Ne znam i jas da Vi objasnam. 2014 na tri mislenja zaklucokot bese INVITRO. Prvo napravivme inseminacija, neuspesna sekako, a istiot period jas dobiv strasna infekcija na bubreg lezev na bolnica, i so eden odnos, ostanav bremena. Dr Tase mi rece, eve vi primer deka vo medicinata 2 i 2 ne se 4. E sega, poslednive 4 godini se obiduvame za vtoro detence, Soprugot ima uste polos spermogram (skoro kako Vasiot) i pokraj iljadnici vidovi na suplementi sto gi piese. Jas dva pati ostanav bremena, no zavrsija so spontan vo 6 nedela. Ispitavme se: jas imam steknata trombofilija, a zaklucokot na doktorite e deka nepravilen/nerazvien spermatozoid dovel to spontan, sto i na nekoj nacin e uteha bidejki poloso mozelo da bide ponatamu. Pred dve nedeli napravivme inseminacija, neuspesna, e sega nareden cekor ke bide INVITRO. So ogled na godinite, jas 37, soprugot 43, ne mozam da cekam da pravam uste tri inseminacii, a za prirodno, ovoj pat ne veruvam. Iskreno, Vi posakuvam, sto pobrgu da se sluci nekoe cudo, no moj sovet ne cekajte.
I jas imav ista situacija, prativ MANU se okey so plodot. Kaj mene pretpostavuvam treba da se zgolemi kortiko dozata, zosto bev na minimum na dekortin. Drugo nema kaj mene sto da se pravi, osven PGD, sto nemam namera ako pravam nekogas tuka da go pravam, premalku iskustvo imaaat kaj nas. Probaj konsultiraj se za kortiko terapija da ti uklucat i plus so transfuziolog konsultacija.
I kaj mene isto bese negativen domasniot tet vcera na 8mi den od transfer Nemam nikakvi siptomi i resiv utre da pravam beta preku krv Skoro sigurna sum deka e neuspesno, toa e, odime ponatamu
Izvini sto ke te prasam a kade bi go pravela PGD,za toa sto jas ziveam vo germanija i tamu ne e dozvolen toj test da se pravi,se javuvav i vo avstrija i tamu ne e dozvoleno,za toa dojdov vo mk da go pravam
Organdziski zasega najdobar profesionalen i isto kako domasen lekar dostapen 24/7 se srejka jas sum na punkcija vo nedela za 1rv pat ❤️
Ne sum odlucila dali voopsto ke pravam, zosto imam veke zamrznati embrioni. Znam deka pravat vo Ceska, Solun i Spanija, tolku sum citala na forumov, detalno ne sum se rascitala iskreno. Jas ziveam Svajcarija, ama ete ne sum prasala tuka za PGD, ama imam videno po web strani na klinikive tuka, deka pravat PGD. E sega procedura kako e, ne znam iskreno, jas vo MKD go pocnav in vitroto, tuka ne znam mnogu kako odi procedura, samo znam deka e ekstremno skapa rabota, kako i se sto e tuka
Pretpostavuvam deka e premnogu skapo,ovde mi pobaraa 420 evra od 1 embrion vo New Born,ama problemot e sto treba da imam najmalku 5-6 embrioni
[/QUOTE] 2ipol godini se nadevav na chudo, no za zal kaj mene go nema. Odime ponatamu. Ti posakuvam mnoooogu najmnogu srekja ovoj pat Pokraj vaucerot se doplakja li drugo nesto?