Zdravo nova sam sakam da prasam posle kolku vreme podnesovte dokumenti za vtor vaucer za invitro i dali site treba da bidat orginal.
Оди дирекно во фондот ако си од Скопје, и кажи им дека имаш веќе документ, не треба снимка, три ваучери до сега добив без да пратам снимки, само извештај.
После шест месеци од последното инвитро можеш да поднесеш за втор ваучер. Докумемтите кои не се ограничени временски може и копии, за другите секако ќе ги правиш повторно и ќе имаш оргинали.
Сега треба да одлучиш кај кој инвитро доктор сакаш да го правиш инвитрото и да закажеш консултација кај тој доктор.Сите информации и насоки за понатаму ќе ти ги дадат. Со среќа.
Можеш кај Трајковски да одиш на преглед и консултација.Еве јас пред инвитро правев хистероскопија, докторот виде септум, можеби мал 2мм, но ми рече, оди среди го па ќе правиме инвитро. Нормално, кој сака да оди на операција, се упатив во државна на второ мислење таму ми рекоа Ма каква хистероскопија, нема потреба, уживај. Јас му се јавувам на Трајковски и му викам вака и вака ми рекоа, еве ги снимките, он ќути и ми вика Јас видов септум! Сакаш да се правам дека не видов? Неможе! Прво тоа среди го па ќе правиме планови за инвитро. Полека, се ќе биде по ред, каде брзаш??? 2,3 месеци нема да ти сменат ништо. И го послушав, му верувам премногу. Отидов во Чаир, ме средија, операцијата е брза и лесна, не осеќаш никакви тегоби,одма можеш да пешачиш,седиш, едноставно ништо страшно не е. По 2 месеци почнавме со протокол и прво и успешно инвитро. Немав веќе грижа дали ради септумот ќе се случи спонтан или било каков проблем. Имав безгрижна бременост од тој аспект. Мој совет: подобро не брзај за инвитро, слушај си го докторот, еве пак ти го препорачувам Трајковски,човекот е реален, не крие туку го бара и наоѓа проблемот и се труди максимално за да успее. Среди го септумот ако го имаш, не го игнорирај, подобро 3,4 месеци покасно барем знаеш дека ќе имаш чиста матка. Штом си забременила 3 пати значи дека немаш проблем ти со забременување, ќе успееш пак и тоа многу брзо. Со лесно мила и со трпение само
Глигор Димитров. На тебе ти треба не само добар доктор/хирург, туку некој кој е и специјалист за неплодност и добро ги знае ризиците од операција на ендометриоза на јајник. На државно Глигор Тофоски. ПС. Самата сум оперирана од ендометриоза на двата јајника кај Димитров.
Te molam mila, bash ne interesira zosto nemas so Dr. Lazarevski ubavo iskustvo da mi dades pojasna slika. Vo misli sum kade da odam pa se mi e vazno se ... Fala na odg. odnapred. Ubav den
Kolku i da ti zboraat loso za Lazarevski, toj e vo top najdobrite doktori vo MK za neplodnost i IVF, i nema sporedba so drugiot spomnat doktor. Sporedba nema
Jas koga pravev punkcija bese na 21vi noemvri , pa na 26ti mi gi vratija dve znaci na 5ti den blastocisti bea ...dve zamrznavme sreda ke mi bide trsansfer za vtoro odvaj cekam
Tesko se dobiva jas zvonev sekoj den ... podneseno imav na 17ti Fevruari na kraj na mart dobiv odgovor ... treba da dobies odgovor veke ... mene edna nedela od koga donele odluka doma mi stigana izvestuvanje
Dali ima nekoja shto ke pravi sega transfer ,mene mi zakazaa za vo Sreda . Bev na pregled endomentrium 10 e ,pogesteron ispitav ok i toa i mi dade doktorot terapija ... sega cekam da dojde denot. Ako mi e vtor pat isto vozbudena sum zaboravila kako bese ,mada ovoj pat polesno deka so zamrznati ke bide. Kerkami od prvoto ivf e 2god i 9 meseci
Jas za dve nedeli dobiv ,insiminacii mi baraa od koga pustiv po dve nedeli mi stigna izvestuvanje ... ova vo 2019ta
Sega koga podnesov za nepoln mesec mi stigna pismo za dokompletiranje..nz dali bi cekale pak isto od novo da gi pregledaat ili pobrzo gi gledaat sto im stignale plus dokumenti...ne se sekavam 2018 podnesuvavme za detenceto odamna bese
Mislam nema tolku pobrzo ke odi.. jas prvipt pat se nekako pobrzo bese, sega od kraj na noemvri pocnav so sobiranje pa sistem padna pa komisija nemase hahaha duri eve maj sme 6 meseci ...