Nemoj mila taka da se vodis,ako nekomu e neuspesno na nekomu e uspesno...odi na konsultacija so poveke doktore i sama ke si osetis kade i na kogo ke mu ja dades doverbata... Ti posakuvam naskoro uspesno invitro
Devojki zdravo da ve prasham kolku vi se dvizhi estradiolot na 3 den. Mene mi e 87 pg/ml, spored referentnite vrednosti od laboratorijata kade ispituvav mozhe i do 200 da bide. Na toa pravilnikot od FZO pishuva neshto za pravo na donirani oociti ako imash estradiol povisok od 60pg/ml. Se drugo mi e vo red i AMH mi e 1.7. Sto mislite vie da ne mi pravat problem od fondot za estradiolot? Da ne mi odobrat so donirani samo.
Visok estradiol ja prikriva realnata vrednost na FSH, zatoa ke ti pobaraat AMH. Za nad 1 mislam deka davaat so tvoi jk, ama proveri si. Inaku najidealno e da bide okolu 30 vrednosta
Не се грижи, нема тоа да се случи. Во правилникот стои дека за вредности на е2 над 60 и фсх над 12,5 бараат амх над 1 и минимум 5 антрални фоликули на ехо. Супер што ти е амх над 1. Мој совет е да го ставиш и тој резултат документи кога ќе поднесуваш. Инаку ќе чекаш одговор, па ќе ти бараат дополнителни документи (амх) поради високиот е2, па ќе треба дополнително да го доставуваш, па ќе чекаш повторно да стаса на разгледување твојот предмет. Вака ќе си заштедиш време, бар 2 месеца.
Благодарам, јас денес земав упат за хормони, па ја прашав гинекологот за проодност на канали, ми кажа прво хормоните, па ми земаа крв за седиментација, и јас незнам веќе што, ново е за мене и не се разбирам. Паника ме фаќа.
Дали има членка што од лапараскопија ги чуствува портите низ кои е изведувана операцијата? Конкретно, кога сум клекната и свиткана, или кога спијам свиткано, чувствувам болка на местото каде се портите. Станува збор за операција стара 3 месеци.
Obavezno za tebe Metofolat bez prestan i b12 si zemi a pozelno e i za mazot spermotrend za podobar spermogram ❤️
Zdravo.Dali nekoj znae Centrotide inekcii kolku cinat vo kosovo.I isto taka Fostimon inekcii.Dali nekoj ima zimano od tamu i dali moze dami kaze cena.fala vi
Јас мислам дека само од инв центрите од државна болница е признат од други места не ако грешам нека ме поправат
Друштво здраво. Ве следам отприлика 1 година и многу работи овде научив. Фала ви на сите Е сега ваква е мојата мака..... 2015 година природна бременоат но нема срцева акција, чекавме до 8ма недела. Следи киретажа и наод од патологија ок. 2016 хистероскопија-изваден септум (претходно направен ХСГ каде се гледа септумот, каналите проодни). После оваа операција фаќам некоја инфекција, некаков излив во стомачни шуплина-така некако објаснета. Се оправив после 2 месеци. После ова не ми паѓаше напамет да пробам ништо пошто бев ептен измалтретирана психички. 2018 почнуваме да пробуваме интензивно цела година. Резултат 0. Хормони као ок. Фсх тогаш ми бил 12 и нешто ама докторот цело време викаше се е супер. Брисеви и ПАП редовно биле ок. Мутации имам хомозигот и паи. На своја иницијатива испитав АМХ 0.75. Матичниот уште убеден дека е се' ок. 2019 правам ново ХСГ каде се гледа дека десен канал целосно непрооден а лев прооден со почетен дел хидросалпингс. Во меѓувреме одев на консултации во неколку ин витро центри и сите доктори предлагаа прво операција па ин витро. 2020 правам хистеро и лапораскопија. Десен јајцевод изваден, лев прооден. 2021 прво ин витро. Краток протокол. Извадена 1 јк. оплодена, вратен 3 дневен ембрион (не толку квалитетен) Резултат 0 Следи второ ин витро. Спонтан модифициран циклус. Извадени 2 јк. Само еден ембрион во фаза ран бластоцист. Го замрзнавме па за два месеци трансфер со замрзнати. Резултат 0. Со терапија бев покриена комплетно, прогестерон, клексани, Аспирин, декортин, естрофем, витамини. После ова мењам клиника и појачувам со витамини за квалитет на јајни клетки (пиев 8 месеци пред трето ин витро) Следи трето ин витро. Ултра краток протокол. Извадена 1јк. Веднаш после пункција ни кажаа дека не е ок јајната клетка и дека ќе нема оплодување. Првиот јак шок беше овде. По 3 месеци правам 4то ин витро. Краток протокол. Извадени 3јк. Две се оплодуваат. Одличен квалитет на 3дневни ембриони. Ги враќаат двата. Резултат 0. Пак мењам клиника. За два месеци 5то ин витро. Спонтан модифициран циклус. Вадиме 1 јк. Се оплодува во добар ембрион (овој пат нема оцена во оваа клиника). Резултат 0. Се решаваме за донирани јајце клетки. Купуваме 8, од нив се добија 4 одлични (без оцена) дводневни ембриони. Правиме трансфер на еден 2дневен ембрион. Другите 3 ги замрзнавме. Резултат 0. Го правам седмиот трансфер или втор со донирани јајце клетки. Вратија два замрзнати дводневни ембриони. Резултат пак 0. Сега имам уште еден замрзнат ембрион. Сила немам за ништо веќе. Ако имате некоја идеја што да испитам, што да инсистирам да ми испитаат. До сега испитано: мутации, брис од ендометриум (Ок беше), вит. Д ( 44) тироидната (имав покачени антитела но со селен ги средив). Торч (Ок е). Кариотип (И тој е ок). Спермограм е цело време ок. АМХ сега ми е 0.45. Ептен извинете на долгиот пост
Uste edna histero, skrecing, intralipidi, antitela na imunilogija, trombofilija, dna frag na sperma, ne mi teknuva drugo. Se nadevam kje se ostvaris mnogu mi e zal shto se macis vaka. Da vidis isto priroden ciklus so tvoja jk isto, ivanovski ili lazarevski ti preporacuvam. I zisto dvodnevni embrioni zamrznati, trebelo da pocekaat znachi. Sigurno sistina ova dvodnevni.
@Мајша I sigurno da ides na uste edna laparo. Shto sko leviot e zapusen i ispusta toksicna tecnost vo matka i gi ubiva embrionite. Ova go zboram od iskustvo jas sum so dve laparo i histero. Jajovodite koga ednas kje se vospalat skloni se na povtorni athezii i hidrsalpinzi.
Jas bi se fokusirala vo matkata. Histero, scratching, embryo biopsy zasto kaj tebe mislam deka e implantacija problematika, stom si probala i so donirani. Bi napravila ERA Test isto
Му го предложив ова на ифв докторот и докторот кој ме оперираше првиот пат. Двајцата рекоа нема потреба од втора лапаро. И ај сеа имај памет што да правиш. Офф
jas bi insistirala na vtora laparo na svoja odgovornost. Zosto dodeka lani ova vreme jas tuka pisuvav na forumot i mi idese pametot nakaj vtora laparo site ivf soecijalisti vo mkd i embriolozii krevaa ramenici za po edna godina da ispadne na moeto da treba vtora laparo, cudaa izlegoaa na taa vtora laparo. Tri dena bev na boleduvanje i bev ok. Nisto ne te kosta da napravis. A tie shto ti vikaat ne ne treba ne gledam da nasle resenie na tvojov problem.