Здраво соборки, Јас имам два неуспешни трансфера со замрзнати ембриони. Последен трансфер ми беше ноември 2022 година. Тогаш на ехо имав циста на лев јајник,под претпосавка од страна на д-р Трајковски ендометриозна. Вчера бев на контрола кај Матичната и ме гледаше не ехо,ми вика на лев јајник немаш ништо,но имаш на десен чоколадна циста од 4 цм.Јас целата во шок.Што се случило со цистата на лев јајник,од каде па сега на десен? А за решение ми рече само операција.Но многу ми е страв од лапароскоија,бидејќи сум со низок АМХ.Па и тие резерви на јајце клетки што ги имам ќе ги оштетам.Доколку некоја членка имала вакво искуство ја замолувам да пише.На сите Ви посакувам успех и две цртки.
Мислам дека треба да намалите со правење доктори овде, кога се знае кои се докторите. Едно е да дадете став и мислење а друго е да ги "преиспитувате" одлуките на докторите. Едно време читав овде како во Систина враќале на 2ри ден демек да не доаѓале на работа ако паѓало викенд не знам ти што. Среќа па имам свој памет и сè што читам овде е со резерва. Некои ми се чини, не успеале некаде и после плукаат и по докторот и по клиниката, што е без осет. Кога го прашав мојот доктор, дали работат и за викенд ако ете дојде до пункција, трансфер, ми кажа дека нормално си работат, како си е денот така, нема чекање, ако тогаш е денот, тогаш е. Јас бев кај еден доктор, имав биохемиска, супер беше докторот, за жал не мн посветен од премногу пациентки, но, ниеднаш немам кажано лош збор за него, сигурно он не ми е крив што така испадна на крај. И ден денес кога ќе се видам со него се поздравуваме, супер однос имаме. Што можел направил за мене и тоа е тоа. Го сменив од други причини, се боревме подолго време за дете, и барав детален, посветен и доктор со преголемо искуство. Имав среќа..пред сè е човек а понатака е доктор. Малку е да кажам дека со сопругот на секој преглед како деца нè гледа, посвети огромно внимание на секој мој можен резз а отидов може со 20 испитувања. Јас сум со ниско амх, надеж имав многу малку останато ама бидејќи докторот си има знаење и самодоверба, ми ја врати надежта кажувајќи ни дека ќе успееме. Ми извадија мал број на јајце клетки што е нормално во мој случај, бев пре разочарана, мислев дека нема да успеам, џабе ќе биде сè. Следниот ден после пункција ми се јави ембриолог и радосна ми рече дека имаме едно ембрионче со одличен квалитет, докторот решил да го враќа на 2ри ден. Мене ми остана во глава реченицата од групава, како безврска враќале на 2ри ден и почнав да паничам и плачам..сè додека не си реков во себе, а што имам јас да ги преиспитувам одлуките на докторот..демек повеќе знам од него...не..да знаев, и јас ќе бев ивф специјалист...истиот ден се соземав и си отидов на 2ри ден на трансфер. Оставив сè на докторот, ништо не мислев, читав што како ми дава, па зошто тоа ми дава итн. За прв пат во животот го добив чувството дека тоа е тоа, јас ќе станам мајка. Така се чувствував, така сè правев, со таа помисла. Така и бидна. Еве ме бремена со 2 дневно мое херојче, и имам бременост по книга. А поминав многу доктори, и такви кои што гледаат пари, и што грешат, и што се дрски и не внимаваат на зборовите...ама, никогаш ни еден доктор не обвинив дека они ми се криви што немам успех. Сфатив дека не беше дојден моментот, не требало да се случи пред тоа и не би се вратила назад, сакам да е вака. Сè ќе си дојде во свое време, сите коцки треба да се поклопат, а тоа посебно чувство секоја ќе си го осети, кога е дојдено времето да си стане мајка. Многу поминав, безброј емоции, страдање, солзи, живеев од ден за ден без душа, и ден денес кога ќе се сетам каде бев, ми паѓа тешко ама ако, тоа била мојата борба, и од таа борба многу научив. Зборот ми е, јас сум дел од вас, секоја емоција ја разбирам, и тага и фрустрација, ама треба повнимателно да пишувате свој став. Има нови девојки кои што се во приказнава, читајќи сè и сешто, којзнае што ќе си помислат, а многу се двоумат и за одреден доктор и клиника откако овде ќе прочитаат што треба и не треба. Рано е за мене да кажам дека успеав, додека не го видам живо и здраво до мене, ама засега сè убаво си тера и сум позитивна дека до крај ќе биде вака убаво бидејќи го заслужив ова после толку страдање. Извинете на долгиот пост, ова испадна и добронамерен совет до некои а и позитива за моите другарки кои сè уште го одат овој пат, можеби е нај тежок, ама нај силен си откако ќе излезеш од оваа борба
Deka doktorite nemaat individualen pristap i rabotat po semski protokoli, toa e fakt. Deka nie ovde iskazuvame radost, blagodarnost, gnev, konfuzia i mnogu drugi emocii, toa e toa. Nema kako da go sprecime koga barano e da davame mislenje za nesto. I mnogu ama mnogu e lesno da se dade nesodvetno mislenje koga covek e pod tolkav pritisok, i alal neka ti e sto si bila tolku vozdrzliva i si nemala nikakva negativni emocii ili mislenja za doktorive sto ne si uspeala so niv. Osobeno ovde. Nekoj sto pisuva loso iskustvo, ne mora da znaci deka ne se slucilo taka. Dali e ok da se pisuva? Toa ne go znaeme do kade sme ok i do kade ne. Ima granici ama ne e sve crno belo ovde. Jas imam pravo da iskazam nezadovolstvo, kako sto sekoja clenka treba prvo da filtrira informacii i da ne e zasegnata so sekoj zbor sto go cita ovde. Zasto sekoj svesen covek sto vleguva vo forumi, treba da znae deka ne se doktorite ovde. Se vo bolnica.
Не си ме разбрала баш...едно е некој да си го каже своето негативно искуство, и јас сум за тоа, има потполно право, а друго е да збори кој доктор како направил, што направил. Пак ќе кажам, кај многу доктори бев, и сè видов и слушнав, ама не ми е некако ок да ги коментирам во негативна смисла, а ова дека е јавен форум и секој што сака може да каже да, поддржувам. Лично за себе си кажав, не би коментирала, ама тоа е само мој став. Има секакви доктори, ќе се повторам, и тешко е додека да стигнеш до оној со кого ќе имаш релација за решавање на проблемот, ама не дека не постои доктор за секоја од нас.
@Kolumna Ubavo napisano. Se soglasuvam. Individualen pristap 0 I toa e fakt. @Cherry blossom89 neznam kako svati deka nekoja od clenkite po nekoj dr pluka. Vistinara boli no nemoze nekoj da falls ako nema na sto I nekoj da kudis ako e dobar. Ne ti ja razbiram poentata na postot. Ti se posrekilo pa super I neka se vrati kaj site. No fakt e deka vo stranskite kliniki od start ti baraat kup isptuvanja so kaj nas se ucat od forumot. 2 dena embrion ne deka nema uspeh ima no statisticki e mnoogu mal uspehot . Voeno korektivni I preventini cekori skoro nikoj dr ne kazuva. Na pr kolku clenki poradi Cleksan nemaat uspeh. Koj odgovara za propustot apsolutho nikoj. Za transfer na 2 den embrion kaj clenkata se prepoznav jas I stanuva zbor za isti doktor koj random tera. Gresi protokoli suptilno ti stava kompleksi I taka ti si star pa imas ova ona I ne znae da proceni pa so dolg protokoli 1 jk ke izvadi za da ja vrati na 2 den.(istiot toj dr I mene mi ponudi da si kupam embrioni ) Za da posle edna godina drug dr izvadi 5 jk i dobie 3 embriona I od nemanje individualen pristap poradi hasimoto na primer implantacija nema. I koj e prav I koj e kriv ? Bez nervi, bez pari .. nie sme ne doktorite . Zavisam I jas od niv I mojata bitka uste trae. Cenam komentari no nie na forumot sme polnoletni I vozrasni I treba da znaeme da se nosime so mnogu raboti koi ke gi procitame ovde, a da ne zaboravime blagidarenie na spodelenoto iskustvo od mnogu clenki na nas ni pomognalo. Barem na mene
@Cherry blossom89 Ќе те цитирам зашто сум дел од дискусијава и меѓу другото коментирав за враќањето на дводневните ембриони, па осеќам потреба да појаснам, особено поради фактот што ти излезе со сопствено искуство на темата. Девојката праша за совет и препорака како понатаму да ги зголеми шансите за успешна бременост зашто зад себе има дури СЕДУМ (со бројка: 7!) неуспешни трансфери, со нула бхцг. На тоа доби искрени совети и препораки, а сите членки што пишаа беа доволно коректни да напишат дека и покрај нивните мислења, предлагаат консултација со доктор што самата ќе го одбере за сите понатамошни чекори. Да, имало многу ситуации кога се вперувало со прст кон одреден доктор, но и многу ситуации кога се правело култ кон личноста на одреден доктор на сметка на други. И едното и другото не е во ред. Но, во конкретнава дискусија ниту една членка (вклучително ниту јас) не впери прст кон одреден доктор, напротив сите мислења беа полни со практични совети. И поради тоа не би требало кажаните работи да се вадат од контекст и дискусијата да се движи во сосема друга насока (расправија) што не е целта, нели. Се согласувам целосно со тебе дека мислењата и ставовите на сите нас овде треба да ни бидат филтрирани и дозирани, меѓутоа ова е сепак форум, простор во кој е дозволено да се развиваат дискусии и споделуваат искуства, и мислења и совети кога некој тоа ќе го побара, а не да постои целосна цензура само поради нечија психа. Секоја (верувам дека сите имаме ментален капацитет за тоа) треба да одлучи колку и како ќе ги прими информациите што ги чита и ќе реши како да постапи во сопствената ситуација. Конкретно за дилемата со дводневните ембриони, само сакам овде уште еднаш да појаснам, зашто очигледно моето мислење потегна емотовен одговор од твоја страна. Искрено, многу ми е драго што си успеала на овој начин и од срце ти посакувам успешна бременост до крај. Но, мислам дека треба да си реална околу сопствената ситуација дека твојот успех со дводневен ембрион во оваа наша борба е повеќе исклучок отколку правило, и сигурна сум дека за тој еден успех овде можат да се јават десет други членки што имале неуспех. Доволно е малку да се истражи и да се согледа дека ваква пракса не се применува речиси никаде во свет, чак што више не постои во НИТУ ЕДНА клиника за ин витро кај нас, освен во една. И тоа е факт. Ембрионот на втор ден од оплодување има едвај 4 клетки, во таа фаза на развој, сеуште не е активирана машката ДНК, односно сперматозоидот, од кој најмногу зависи понатамошната делба и развој на ембрионот и затоа генералната пракса вели дека треба да се култивира бар уште еден ден. Конкретно, во случајот на девојчево, токму поради фактот што оделе со дониран материјал за кој со партнерот искеширале неколку илјади евра, но особено поради долгата историја на повторувачки неуспеси со сопствен материјал, требало и докторите и ембриолозите да им ги оптимизираат шансите за имплантација со тоа што максимално ќе ги култивираат ембрионите и нема да прават трансфер ради реда. Ова е пошироката слика на проблемот и јас на тоа сакав да укажам, не ми беше целта да оцрнам доктори (рака на срце, не ни имам појма ни кај кој доктор била). Се надевам дека ме сфати зашто во однос на тоа прашање искоментирав во негативна смисла. Дополнително, ѝ посочив и пример од сопствено искуство со оплодување. Поздрав и секое добро, со лесно до крај!
Јас не зборам за денешни постови...наврати се назад колку е зборено за кој доктор каков е. Па се гледа дека не си ми ја разбрала поентата на постот и нема потреба одма од агресија. 5 пати кажав дека бев кај секакви доктори..сакаш да знаеш мене еден што ми кажа? Ниедно ин витро немав пробано, а тој ми рече со донирани да сум одела. И сеа ја овде да го направам никаков не бива, мн членки успеале кај него а и не го негирам фактот дека има знаење. Во твојата ситуација ако си видела дека е така, менуваш доктор. Јас еднаш пробав кај еден па одма го сменив. Статистики има за секоја можна тема во животов, ама мајка природа е една, ако решило да биде, ќе биде. Сме читале за многу чуда овде во темава, па и јас може да се наречам дека сум некое чудо, зошто и јас бев како безнадежен случај. Колку критикуваме доктори, толку и сами треба да сме самокритични како јас што бев, дозволив за момент да се посомневам во докторот. Колку што дадов совет и критика, дојдов и позитива да дадам на многу од овде, поготово тие со амх, кои верувам помислуваат дека нема надеж, како што јас помислував, а има. Ама испадна позитивното не се гледа во мојот пост, во другиот дел од постот ми најдовте маана. Затоа кажав, има доктор за секоја од нас, ако сè потрошиш овде, постои странство. Инаку потполно се согласувам со тебе, овде треба правило да е да те натера да испиташ сè што може па да започне со постапка. А многу од нив не се такви немале време, мн пациентки, гледаат пари итн. Ниту доктори бранам, ниту пациенти бранам. Секоја приказна има 2 страни. Жалам што погрешно си ме разбрала.
Темава одамна ја читам, и кога појма немав дека еден ден и јас ќе правам ин витро, па се сеќавам на мал милион ситуации каде се дискутирало кој каков доктор е. Погоре во постот напишав дека јас поддржувам секоја да си пише како поминала со одреден доктор, ова е јавен форум и јас тоа го кажав. Хмм..па по други теми што читам, секакви има, бараат одговори на форум за сериозни прашања. Крварам, што мислите вие, да правам ли брисеви, да правам ли тест итн итн...многу нè има, секоја со свое размислување. Фала на убавите желби, и твоето да е живо и здраво. Па да, може и сум исклучок што успеав со дводневен, т.е една од ретките. Но ете доказ дека сè може на крајот убаво да си испадне. Извинете ако нешто погрешно ме сфативте, не сум човек што се расправа ниту провоцира, само кажав мое гледање на работите и дека разбирам сè, не беше еден ден што бев во оваа борба, траеше со години. Убав ден Ви посакувам на сите и повеќе позитива, сè ќе се реши, сите ќе сме мајки, која порано, која подоцна
Мила нема никаква агресија во мојот коментар . Незнам зошто така си го сватила. Бидејки се начна дискусијата за 2 дневен ембрион каде неколку членки веке искоментиравме па твојот пост соодвестуваше со тоа. Незнаев дека постот ти е сумирање на постови од претходно зачинето со твое искуство. Како и даe не e поентата да се расправаме Have a nice day
Така помислив дека ме нападна, а јас немав цел да бранам некого, сите зависиме од нив, да не беа тие не знам што би правеле, таков ни бил одреден патот. Инаку да, зборам за темава општо гледано низ годиниве..можеби подобро е мојот пост да го сфатите дека да, статистички може нема успех со дводневен, ама чуда постојат и да не се губи надеж. Ние овде нај малку треба да се расправаме, зар малку е патов што го одиме, ние треба тука нај веќе совети да си даваме и да се поддржуваме. Разбирлива е кај сите тагата и нервозата, нај убаво е никој да не знае како ни е. Убав ден и на тебе
Vo odnos na vrakanje na embrion se znae deka se odi petti den ili eventualno treti den. Se drugo vtor, 4, 6 den e deka niv ne im odgovara denot ili si go zele za sloboden pa ajde transferce iskesiraj iljada evra i 300 evra terapija posle et. Apsolutno deka ima uspesi i so ovie embrioni, no kako shto rece @ladystardust toa e povekje isklucok nego li pravilo.
A jas ke kazam samo edno sekoj ama bas sekoj ima pravo da si go kaze svoeto iskustvo so odreden dr bilo toa da e pozitivnl ili negativno i ne e toa navreda tuku kritika zatoa kade zgresil dr a inace mene da me prasate jas kolku dr imam smeneto za tie 13 god kolku se borevme so neplodnost eden kup se sto ne mi odgovarase menuvav
@Мајша да не те чуди што вака се расприкажавме тука Чак-пат знаеме ваква “тешка” дискусија да почнеме но во основа мирна и продуктивна е нашава ivf тема
Тука сум видела нај голема меѓусебна поддршка, што и така треба да биде. Не ни е лесно, повремено и на долго и широко ќе пишуваме што и не е лошо, искуства плус се добиваат
Mene prosto ne mi se veruvase koga dve moi mnogu bliski prijatelki sto zaedno go pocnavme ovoj proces uspeaja vo Sistina (Lazarevski i Ivanovski) so dvodnevni embrioni, skolski bremenosti patem. Jas niti so morula, niti so blastocisti ne uspevam. Moj zaklucok e deka sepak treba srekja toj odozgora da pusti poveke kaj patalcite kako nas. Nema pravila, definitivno. Inaku se slagam deka najdobro e blasto, ali ete, dve od tri sto pocnavme zaedno, uspeaja so dvodnevni.
Девојки, има ли некоја искуство со IVF во Турција? Дали имате препорака за добра клиника, вклучувајќи PGD тестирање. И како се движат цените. До сега имав 3 спонтани, природно беа зачнати, и 1 неуспешно инвитро кај нас. Се размислувам за IVF која нуди PGD. Имам слаб AMH, и страв ми е да имам премногу неуспешни обиди.
Zdravo,jas sega treba da imam prvo invitro.od denes pocnuvam so fostimonx4,od 3 den ciklus.Me interesirw od prilika kolku trae ovoj protokol,dali na punkcija treba da zemam sloboden den od rabota,ili moze dasi odam posle najnormalno na rabota.I dali posle transfer(daj boze ds ima)treba dase miruva i lezi doma,i kolku den treba?