Kaj mene dojde do hiperstimulacija ama sreka so tek na vreme se sredi samo od sebe ne dojde do komplikacija
Dali pred ivf zemase terapija za policisticnite? @Libra88 kolku sto razbiram od toa sto mi objasnuvaa ako kaj tebe policisticnite se prosledeni so hormonalen disbalans toj e preckata za zadrzska na polodot zosto ke se sredi se laboratorisko oploduvanje ama ako ne e soodvetna hormonalnata terapija teloto ne e podgotveno da go zadrzi plodot t.e. go prepoznava kako tugo telo i po izvesno vreme go isfrla. Zatoa jas imav pisano deka ivf doktorive ja pravat kako kockanje probuva vakva pa takva terapija dodeka ne postigne kraen rezultat. Taka da najdobro e so doverba kaj ist doktor koj so tek na vreme ke prouci kako reagiras na odredeni hormoni za da imas dobra rezultat. I ne se grizi ke dojde dena za tie 2te crtki.
ti si premnogu mlada za tie raboti.....samo treba da se opustis i da ne mislis na toa i samo ke si dojde....imas uste vreme...samo opusteno i ne misli na toa lele kaki sto oti zasto i taka nataka.....ednostavno ostajgi rabotite da se slucat.....pozz
Jas sum so pcos. Dosega dve in vitra, neuspesni. Se spremam za treto. Vo dvete imase hiperstimulacija, taa e voobicaena za pcso. E sega, sekoj organizam razlicno reagira na hormonskite terapii. Vo mojot slucaj, i dvata pati, se narusi receptivnosta na matkata. Zatoa tretiov pat ke odime samo so vitaminska terapija, na priroden proces. No daj boze ti da ti da si ostanis bremena, a hiperstimulacijata moze i da se sredi so lekarstva, ili vo naj ekstremen slucaj se vadi vodata od stomakot i postepeno se ke se vrati vo normala. Imame tuka junaci ostanati bremeni so hiperstimulacija koi denes veke si imaat golemi meskovici Znaci se e relativno, vo medicinata 2+2 nikogas ne se 4. So gospod napred, sto e tvoe ke si dojde.
И јас сум денес на мерење фоликули,а ми е 11 ти ден баш да видиме колку ќе ми измери докторот.А предходно ме викна на 3 ти ден од циклус да видиме дали имам цисти,значи уште имав добиено кога ме викна на ехо,мислам дека тогаш се утврдуваат полицистични и микроцистични јајници.Ти што ќе правиш? инсеминација? инвитро?
@vichy , mene hormonalniot status mi bese normalen, pcos se ustvrduvase samo na eho, za ova imam konsultacija i so endokrinolog.
Ne zemav terapija mozam da recam i sama sum vinovna zatoa sto koga otidov prv pat na konsultacija ne sakav eho a ne ni spomnav za policisticni jajnici jas bev preokupirana so predhoden problem vonmatericna bremenost i samo na toa se nasociv.koga bev na den na terapija vejke da pocnam so ivf togas me vide na eho i vide deka sum so policisticni a jas od nedovolno informurana pijma nemav so moze toa da bide i so problem moze da donesi samo dieta mi rece da drzam i kaza deka kaj mene treba da se vnimava so terapijata na kraj se bidna vo red mozam da recam na sreka trebalo da bide.imav pregolemu cisti mn imav sreka ni voda ni nisto
Немој да ме сватиш погрешно не се расправам со тебе туку не ми е јасно тоа.Ами како на втората пункција ми извадија девет од кои три ми рекоа дека се мали недозреани,значи ми ги кажаа дека се мали и не се празни фоликули.Тоа значи дека првиот пат ептен небила порасната јајцеклетката и неизлегла со водата што ја вадат од фоликулот?Пошто убавонми рече др. нема јајцеклетка,и кога го прашав можно ли е да немам воопшто јк,ми рече тоа ептен ретко се случува и се оди на ивф со донација на јк.
Не те сфаќам грешно - веројатноста дека ќе има проблем со фоликулигенезата е многу, многу мала! Секој фоликул носи ј.клетка. Кога се прима стимулација, сите растат, но не со еднаква брзина. Дури и кога се антрални не се со иста големина. Затоа секогаш има водечки фоликул (фоликули при стимулација). Тие секогаш водат со големина, раст и развој во однос на другите. Ако правилно е терана постапката, во сите ќе има ј.клетки, ама некои е можно да не се дозреани. Според протокол, стоп инекција даваат тогаш кога минимум 3 фоликули имаат барем 17/18мм големина. Значи, нема сите да се толкави по раст. Во ситуација, кога се прави пункција при стимулиран циклус, доколку се види дека првите неколку фоликули не даваат ј.клетка и при повеќекратно испирање на фоликулот, тогаш докторот треба да ја прекине постапката и да направи тест на бХЦГ нивото. Постои веројатност дека стоп инекцијата не е од добра серија. Се прима уште една инекција и се прави втора пункција. Веројатноста дека по ова нема да има ј.клетки е многу мала. Докторот и мене така ми кажа после мојот случај, па по цело мое читање, консултации со други доктори (вклучително и од странство), такво нешто е последица на неадаптиран протокол. Кога бев на консултација кај докторот, кога го прашав дали пак може да се случи, ми рече нема да се случи (изречито), Па со господ напред!
Вака мои дами. Се бафтам околу ИВФ-то скоро две години. Два пати собирав документи за ФЗО, оти 4 пати ме враќаа назад нешто да преправам, нешто да доправам, па изминал рокот на важење на некои анализи... др др др... Последното е тоа што документите ги пратив во фонд, дури на 25ти декември. Одговор сеуште немам. Вртев на телефоните оставени на интернет, во кажаното време од 12:30 до 16:30 и на сите 4 броја ми вика дека претплатникот не е достапен. Помина повеќе од еден месец, а јас одговор сеуште немам. Веќе се нервирам на големо. Секогаш добивав одговор најдоцна за 3 недели откако ќе ги поднесам документите. Какво е вашето искуство, и што би ми советувале да направам? Каде да се обратам?
Da vi pisam devojki, mojot test na 11 den izleze negativen. Sto posle ova? Od kade da znam zosto ne bidna? Kakvi analizi treba da napravam? Vo cetvrtok ke pravam Bhcg preku krv. Imam zamrznati embrioni, planiram fevruari pauza, mart grebenje na matka pa aprill- TRANSFER na zamrznatite! Sto mislite za ova, da ne e malku pauza 2 meseci, kako e po pravilo i po vasite iskustva? @kukla21 @Natasa. P @emkaemka .....
@деара почекај уште ден-два за домашен тест, јас на 12ти ден имав еееедвај видлива втора цртка. Биди трпелива.
Ajde da ne bide izbrzano.. napravi najprvo test na krv i da znaes na sigurno na sto si. A stom imas zamrznati embrioncinja, mnogu polesno e. Eve kaj mene, tretiot obid isto se faka na dva meseci. No olesnitelno e toa sto ke bidam bez hormonska terapija. Pimase li estrofem ti? Kolku ti bese estadriolot pred transfer? Imase li potreba od intervencija i stimulacija na endometriumot? Kaj koj doktor bese? Sega, samo opusti se, bez nervozi i ne se napnuvaj. Ako nedaj boze navistina testot e tocen, sekako imas plan B. Tuka sme, ke razgovarame, ke spodeluvame iskustva i za skrecingot i za krio-transferot.