Не знам дали ова навистина е вака, ама смешно е веќе со препораките за лежење. Освен тромбоза ништо друго нема да донесат. Твојот доктор не ќе да е лошо малку да се информира повеќе пред да ти прави вакви грижи на совест. Сегде во светот после трансфер се препорачува нормална физичка активност и функционирање како и преходно. Пошто тоа му е познато на твојот организам и тоа му е нормална состојба. Нема ни лежење после трансфер, туку одма за две минути те креваат од стол и те пуштаат да си одиш. Во странство веќе дури и со настаната бремност и при појава на хематом и крварење не се препорачува строго одмарање. Значи со нормални домашни активности нема да му наштетите на ембрионот, нит со шетање, нит со смукање низ дома, нит со редење садеви во машина, нит со клекнување, нит со наведнување, нит со одење по скали, ни пак со носење торба/ ранец до 5кг. Со самото мислење нон стоп на тоа да не погрешиш нешто, си правиш поголем стрес за организмот, отколку да станеш и да се раздвижиш. Умерени прошетки, здрава протеинска исхрана и релаксација. Пренатални витамини и терпапија и тоа е тоа. Ако треба да биде, ќе биде. Ако не има некоја причина, може е гентетски не исправен ембрионот, или неурамнотежена флора кај жената, или некои антитела се активираат или проблем со циркулација. Ама дека со лежење и одмарање се зголемуваат шансите е чиста глупост. Едит, колку за да се добие претства, на почетокот, значи две три недели после циклус и рана беременост, матката е се уште толку мала и така добро скриена и заштитена во карлицата, значи во најбезбедното место во цело тело, што ништо од горенаведеното не може да му наштети на ембрионот. Нит пак ембрионот може да испадне од матка со движење или со одење до тоалет.
Jas mislam deka i maticnive doktori samo kolku nesto da kazat.im baram upat za HOMA INDEX za rezistentnost na insulin,mi vika nepostoi takvo nesto ima samo ROMA INEX.Dve razlicni raboti i ispituvanja i sto ponatamu da zborime.Zatoa veke neni znam koj matiden lekar da najdam saglam
Женски здраво, ваучерот го добив на 4.06 и веднаш од 07.06 почнав со бемфола, прво ИВФ ми е. Ради ПЦОС Др кажа дека ќе замрзнеме се а во некој нареден циклус ќе правиме крио трансфер. Е сега, вчера додека бев на контрола ми спомнаа дека ваучерот не покривал замрзнување на ембриони, дека тоа треба да биде приватно и дека најверојатно ваучерот нема да ми го покрие крио трансферот (покривало само свеж трансфер) рекоа ќе разговараат не се сигурни . Оваа информација ми дојде некако чудна, не знам дали сум проуштила низ форумот ваква информација? Станува збор за New Born. Какво е вашето искуство? Сакам да се спремам што како ќе биде, здравје крај на неделата треба да биде пункцијата. Фала ви.
Tocno ti kazale, vaucerot ne pokriva zamrznuvanje, niti krio transfer so istiot mozes, osven ima isklucoci ako sakaat za transferot, mozat da napravat, ama ne im ja znam praksata na New Born Vo Sistina sprema mene izlegoa korektni, ne napraviv transfer posle punkcija i mi rekoa naredniot transfer nema da go platam, ke go pokrijat oni so vaucerot. Sepak, by the law, e taka kako sto ti kazale
I jas posle neuspesno oploduvanje na j.k. ne dobiv nikakov odgovor, niti me kontaktiraa. Spored mene, mislam deka ova ne e voopsto vo red. Doktorite/embriolozite treba da se tuka za nas i da ne upatat, ama za zal nema mnogu empatija. Ne preostanuva drugo osven da sobereme sili i prodolzime.
Jas prvoto ivf lezev celi 12 dena i pak bese neuspesno taka da nemoj da prefrlas vina na samata sebe. Ako veruvas vo sebe kje uspees
Јас ги пиев, немав некој ефект, ама секој организам е различен, ако мене не ми помогнале, ќе помогнат на некој, пробај, не се штетни.
Nemoj da go slusas maticniot, toa samo gospod znae ... ima slucaevi kade sto devojkite strogo odmarat pa rez. neuspesen na kraj. Ne ti treba dopolnitelna tezina na dusa. Deka ne treba da krevas nisto tesko toa DA, da ne vezbas, da ne dvizis premnogu. Dr. velat e se normalno posle 2-rata nedela od IVF. Daj boze sledniot pat da bide usoesen pa site vo Trudnicki muabeti da se prefrlime. Samo verba vo Boga mila .
Vo pravo si,na sekogo razlicno deluva,ama pa ako neprobas nema da znaes.Jas isto gi ima ORTHOMOL NATAL za zeni samo kaj nas gi ima otkako ke ostanes bremena vo germanija gi ima za pred bremenos za priprema i se mnogu dobar supliment,jas,za soprugot zemav Orthomol Fertil imase mnogu dobar rezultat za eden mesec na spermogramot.E sega jas 2 meseci otkazav se od meso i mlecni proizvodi pred invitro,piev caj od Matija so kapki ocajnica i virak.Mene hormonite mise stabiliziraa mnogu FSH od 19.1 nareden pat koga proveriv bese 10.2
Точно, ако не пробаш нема да знаеш, јас се што ќе прочитам пробувам. Некои го фалат и Вирак чајот, мене многу ме болеше желудник од него и го прекинав. И јас 2 месеци кога постев за Велигден ни месо ни млечни производи, не сум ни многу по месото, бев само на салати и овошје, јадев печурки како замена за месо. Пиев и мацина трева и разни чаеви. Ако слушнев за некој манастир водата им помогнала за забременување, одма одевме, може се бабини деветини, ама кога си разочаран од се сегде одиш.
Posle kolku vreme dobivte ciklus,jas na 6 pravev beta bese negativna i uste nemam dobieno,a nemam ni simptomi za dobivanje
Na 13 den od transfer pocna kafeavo na 15 den veke pocnav normalno da krvaram. Najdobro da se konsultiras do doktorot.
Netreba covek nikogas dase razocaruva,jas nese razocarav sega posto prvo invitro i pak tie novo ne e kako sto sum pravela insemenacii ama sve ke naucime.Samo malce odgovorot na maticniot moj doktor me rastrevozi posto taka mi nastapi.Moze dami pises privatna poraka?
devojki znaete li od prilika kolku e invitro na priroden ciklus vo sistina? poradi nisko amh ivanovski preporacuva da probame na priroden ciklus.
Ke otidam kaj maticniot pak,posto ponedelnikot bev sistina i i kazav na anita,mi kaza nemaj gajle ke dobies ciklus.Pa neznam da nesum dosadna vise