Секој пат докторите ми имаат препорачувано бета да правам на 14 ти ден и така сум ги правела а домашни тестови сум ги правела порано. Реално би требало некоја позитивна вредност да покаже и на 10 ти ден, но сепак мислам дека треба да ја повториш на 14 ти ден, но мораш консултација со докторот за терапијата дали да ја продолжиш. Немој да се разочаруваш
Zdravo, da ve prasam posle kolku vreme od dostavuvanje na dokumentite za invitro dobivte odgovor of Fondot? Kaj mene pomina tocno mesec i 5 dena. Se javiv, dobiv drzok odgovor deka sega bilo period na odmori, ne bile site dostapni, pobavno odelo, sistemot se obnovuval itn.
Jas cekav skoro dva meseci i toa pred odmorite pobavno odi sega za razlika od pred nekolku godini,nitu pak mozev da gi dobijam na tel.
Zdravo devojki ! Vaka imam namalen amh mi e 1.06 Podnesov dokumenti vo fondot mi vratija pismo baraat inseminacija ..a ne pisuva brojka dali edna dve dtri .. Vekje edna napraviv jas e sega sakam da prasam za vtora da pravam dali treba da ima razlika nekoj mesec ili moze da pravam odma vtora ?
Ne e koj znae sto namalen amh 1.06. kolku godini imas? Ako so pod 35 godini i ako nemate los spermogram, ti trebaat 4 inseminacii so razmak eden mesec megu.
amh ti e ok Ne se plasi Amh ne e nikakov indikator za uspeh. Ne si pravi bespotrebni stresovi Ama zbrzni so IUI
Devojki mi dade letrozol dr od denes 2x1, prvoto go ispiv vo 18 chasot. E sea moze denes namesto na 12 na 6 sati? drugo, estrofem moze na gladno taka, pred rabota?
Jadi nesto pred estrofemot. Moze letrozol da pies i bez da ima 12 saati pominato od prviot. Sum ja prasala sestrata i mi rece ne mora da bidaat 12 saati
Kje morame so soprugot sami da si platime invitroto posto edna ne uspesna inseminacija imam vekje .. a uste 3 treba da pravam sigurno i razlika na 2 meseci ke izgubam uste cela godina po tie inseminacii... ne mi se ceka povekje pa ke vidime sto kako
Imav invitro uspesno no missed vo 9 nedela, kiretaza 10, koga mozi pak invitro da se pravi posle kiretaza?dali nekoj ima praveno i koga, sto, kako..
Симона чисто за мотивација, кај мене испадна успешна втората инсеминација, стимулирана со летразол. Истиот случај со се во ред и амх 0.7 и имам 32год. Јас инаку ги правев со 1 циклус измеѓу, не знам како е по процедура за ваучер, ама членките од искуство споделуваа дека во пракса доволно е да се преку 1 циклус.
Дали има некој испитувано цистична фиброза и микроделенција на y хромозом? Се испитувале на МАНУ но не знам од каде треба упат за сопругот.
Го пишувам ислењево, затоа што навистина незнам каде да се искажам, на кој и да кажам ќе ме сфати погрешно, само вие што ја водите борбава, верувам дека ќе ме разберете како се чувствувам. Денес добивме вест со сопругот дека мн блиска личност наша роднина која што имаше неколку неуспешни бремености низ годините по пат на ИВФ, една трагично завршена бременост во 2020 исто такс по пат на ИВФ, личност што многу добро знае колку е тежок патов, какви се препреки и стравови имаме додека го одиме патов и се бори со години за да се оствари како родител, е бремена 20 недели. Криела до сега од нас, онака…не и се зборело, па сега кажува дека ќе има бебе дека ќе се видиме после цела година, да не ни било изненадување. Не ме изреволтира тоа што криела до сега, туку затоа што знае дека го одиме иститот пат, истите маки, солзи, неуспех, падови, а нон стоп се распрашува за нас, до каде сме со процедура, каде ја правиме, што ни кажале последно итн. Сака да знае за нас се на оваа тема, а ние бидејќи знаеме дека го оди истиот пат, ( ни е една од најблиските во опкружување што ги знае сите работи како одат) често пати и кажуваме кога ќе почнеме процедура пак, што ни рекле и како, бидејќи сакаме да и кажеме, ја сметаме за блиска, член од фамилија ни е, зошто не би и кажале нели? Премногу се исфрустрирав, изнервирав, разочарав… баш сега кога се спремам за ФЕТ, кога сакам и треба да сум релаксирана, јас добивам вести дека ќе имаме бебе во фамилија, скоро на пола пат до породување… Навистина незнам дали смеам, треба вака да се чувствувам и нервирам. Сакав само да се искажам, искрено се шокирав дека домашен човек може да се однесува вака, и особено ми е мака што личноста го знае колку е тежок овој пат, а сега од кога е веќе на пола пат до бебе во раце, се прави како се да заборавила. Извинете на долгиот пост, се надевам дека овие лоши чувства брзо ќе ми поминат, и ќе можам релаксирано да си терам ФЕТ постапка.
Mila dokolku I taa go pominala teskiot pat ne treba da si stvoras lutina. Mojot cetvrti transfer bese uspesen i kazavme na cela familija i bliski prijateli. Vo 11ta nedela imav spontan I toa strasno ja pogodi majka mi. Si rekov zdravje koga ke bide sledniot pat ke kazam koga ke bide se po sigurno.. taka da ne bi spodelila so nikoj drug samo od pricina i drugi da ne patat za mojata maka. Raduvaj se I motiviraj se, som taa uspeala ke bide I kaj tebe. Samo pozitivna misla! ❤️
Mene mi rekoa 3 ciklusa. Posle kiretazata dva meseca ne dobiv menstruacija I ovaj mesec konecno dobiv ama mi traese 8 dena so mnogu malku krvarenje, pa doktorot rece deka uste 3 normalni ciklusi pak treba da cekam, ovaj deka ne regularen ne vazi.
Gledam deka si spomnala izgubena bremenost deka imala. Te molam imaj go vo predvid momentot koga po pat na IVF, zenite ostanuvaat trudni, i gi abortiraat bebinjata. Da znaes, od patalec, od celata maka sto mozes da go imas so stimulacii i ne uspesni transferi, abortusot ili izguba na bebe posle tolku dolgo macno vreme da go dobies toa bebe, e najteskiot moment vo ova bitka. Najlosiot, najstrasniot, naj veke boli. Veruvaj. I posle toa nisto ne e isto so tebe. Ne mozes ni da go prepoznaes sebe si od bolka. OSOBENO ako bila po docna na bremenostata abortusot.. Nikoj nema pravo da bara objasnuvanje zasto nekoj saka da gi stisti svoite sobstveni stravovi i da ne kazuva nesto tolku sensitivno kako sto e bremenost posle zaguba na bebe. Isto kako sto sekoj ima pravo da ne iskazuva iskustvo, ili do kade stignala so procedurite, i da go cuva toa samo sa sebe. Mislam deka treba da se pocituvaat isto dvete strani. Ama osobeno nejzinata, e po teska i povekje bara understanding. Se nadevam nema da me sfakjas pogresno. Ti davam druga perspektiva samo.