Jas bev tolku vozbudena od pocetoko na terapijata,i eve me posle 3 dena spricanje pocnuva nekoj strav da mi se javuva... Vcera prvo placenje posle inekcija da me prasa nekoj zosto placev neznam Mu velam na maz mi ako ne uspee ne se bockam veke naliv na emoci,strah,panika me fajka.... mislam deka bolkata za dete i stravot za neuspesno epten me ima preovladeno....a sto dobro bev psihicki dignata...
Dejstvuvaat i hormonite na psihata, normalno e toa...... Poveke druzba i komunikacija, da trgas misli....
Mene nikogas ne propustila da me pobara, ako ne vo momentot, podocna me bara istiot den, retko naredniot sabajle najdocna. Jas zvonam ednas i tolku. Ne sum imala problem vo komunikacija Kazete i da vi go zapise brojot i ke ve bara dopolnitelno
За жал, патот што го одиме за да се исполниме како родители не е воопшто лесен и е исполнет со многу разочарувања. Желбата да држиме бебче во раце е неизмерна и сме спремни на се за да го оствариме тоа. Сепак, мислам дека треба да бидеме и малце реални и да не очекуваме чуда од докторите. За жал и медицината не е стигната до тој степен, да се искорени проблемот со неплодност. Секој доктор си има различен пристап, како и ние сите што имаме различни карактери и пристапи за други работи. Некои се по директни, некои сакаат на шала да свртат малце за да ја опуштат пациентката, има и некои што се почувствителни и повнимателни. Доколку не ни се свиѓа пристапот, нормално ништо не не спречува да го смениме докторот и да најдеме некој друг со кој повеќе би си кликнале. Но, сите тие доктори се експерти што поминале милион саати учење, стажирање, работење и жртвувале безброј моменти и одмори со нивната фамилија, само затоа што требале да направат операција, пункција или трансфер во точно време. Не верувам дека има еден доктор кој не би сакал одма да го реши проблемот на пациентката и да и помогне. Нормално бенефитот е обостран, не само што чувството да помогнеш на некој во оваа тешка борба е неописливо, туку и добрите зборови брзо се шират. Но за жал, во медицината не секогаш 2+2 се 4 и не секогаш може да се предвидат некои работи. Кај некои пациентки ќе успее од прва, кај некои за жал не успева. Во ниеден научен труд, во ниедна клиника, кај ниеден доктор во светот шансата за успешност на инвитро не е 100% и зависи од повеќе параметри. Треба малце повеќе да им веруваме на докторите, сепак они се експертите и да сфатиме дека не сите работи ќе ни идат по план и се во наша контрола. Ние можеме да прочитаме по интернет се и свашта и да мислиме дека вака требало или така требало, но ние ни сме учеле за тоа, ни сме иделе по конгреси на таа тема, ни сме поминале денови, месеци, години, со различни пациенти и различни случаеви. Мислам дека не е во ред да ги линчуваме докторите до тој степен да јавно ја ставаме под знак прашалник нивната експертиза, да ги нарекуваме шалабајзери и слично, само затоа што ние сме имале негативно искуство. Во ред е да се сподели искуство, ама ако на мене ми сметало тоа што докторот бил директен или се шалел, немора да значи дека на друга пациентка ќе и смета тоа. Кај секоја жена во различно време може да пукне јајце клетката, од 24 до 48 часа, по примањето на стоп инекцијата и тоа не зависи од докторот. И нормално дека ќе бидеме разочарани ако се случи тоа, или ако инвитрото е неуспешно. Нормално е да се прашуваме а што ако вака, а што ако така. Но, толку сме сите чувствителни што идеме по овој трнлив пат, не ни треба уште да се сомневаме и во нашиот доктор.
Koga sme kaj puknenje na folikul ili punkcija, Dimitrov kaj mene izvadi 16 jajce kletki, od koji 13 bea spremni za oploduvanje. I Imav 9 blasto embrioni. Ne da bese tocen so stopot, tuku ne znam kolku po tocno bi mozel nekoj doktor da pogodi.
Vo brak imate edno, apliciras za vtoro imas pravo, e dali ke dobies zavisi od dokumentite, istorijata itn itn.....
Koja golemina bea folikulite? Jas se mislam deka kaj nas bese problemot so tempiranje na stop inekcijata i punkcijata…
Здраво . Размислувам за опција за клиникава во Солун. Бидејќи е поминато подогло време, да те прашам, дали имаш правено трансфер во клиникиве во Солун и твој впечаток за консултацијата што ја имаше?
Па се чека месец до два, ќе ти дадат телефонски број да се јавуваш и да проверуваш. Резултатот може било кој да ти го подигне.
Леле луѓе колку е тоа чекање… не знам што е подобро дали да чекаме или на приватно да земеме да направиме. Ако излезе нешто да има ќе треба терапија ли да де прима пред ивф следно?
Kariotip e mnogu specificna analiza, koja retko izleguva so problem. So kariotip se odreuva brojot na kromozomite na eden organizam i spored toj broj na kromozomi se gledaat dali pacientot ima nekoja nasledna bolest ili anomalia. Kariotipot nema terapija. Toa e sostojba so koja si roden. No sve zavisi i kakov tip na problem izleguva vo rezultat.No generalno za kariotip nema lek.
Ne jas nikogas nemam praveno ivf vo stranskite kliniki samo vo mk i uspeavme vo new born klinik kaj dr trajkovski Vladimir