Obicno, (od bliski luge na semejstvoto) mnogu lesno se dvizaat vrednostite na tsh koga ima hashimoto ili pokaceni antitela. Osobeno vo kombinacija so stimulacii mnogu e lesno da se pokaci. Pa pri pisuvanje na eutiroks doktorite sakat i morfologijata na tiroidnata da go vidat vo eho. Ima nekolku faktori sto vlijaat. Ama pak, better safe than sorry
Zdravo, samo sto dobiv odgovor od Fondot vo vrska so vaucerot. Mi baraat nov spermogram od ovlastena institucija. Prviot mi bese od Plodnost, a vtoriot od laboratorija vo Prilep sto i prethodno pravele za istava namena i sega im e cudno zosto mi e odbien. Se javiv na uste dve mesta, ne se sigurni dali ke im go priznat bidejki stom od taa pogolema laboratorija mi go odbile togas mozebi ke mi se sluci istoto i so niv. Nekoja clenka od Prilep da ne znae kade bi mozela da go napravi soprugot a da mi go priznae Fondot? Maticniot ginekolog ne me upati, mi rece rasprasaj se.
@intj_girl Не ми е јасно. ТСХ 2 ,2.5 е идеално за забременување. Како може на 3.6 да ти дадат терапија. Јас со 3ка останав трудна. Барај друго мислење да не го спуштиш многу со терапијата . Кај беше на преглед?
Мене ми се поремети TSH во рок од 10 дена 3.5, па 2.5, па пак 3.6 и одма дијагноза хроничен тиреоидитис... А цел живот имам 2 TSH и до сега немав антитела, ми се појавија после ин витрото оваа година. И сега ајде терам со терапија, пошто штом имам антитела, кога тогаш ќе почне да ми ја напаѓаат тироидната и ќе почнат и хормоните да се пореметуваат.
Да и тогаш со стимулации ми се покачи од 2 на 5, ама за една недела само си се симна пак на 2. Џабе се консултирам со доктори, гинекологот се оградува, ендокринолозите само Еутирокс знаат да дадат и толку. А и селен пијам, ама некако не делува на анти tg барем до сега.
Прво бев во Систина, таму дури ми дадоа Еутирокс од 50, ама не го пиев. Отидов после во СРЦЕ на второ мислење, па и таму ми рекоа Еутирокс ама од 25, па затоа пијам. Се мислам да ги кршам на пола па да пијам така зошто стварно ќе го спуштам под 1 многу брзо.
Jas sum so hasimoto i pokaceni antitela na tiroidnata. Eutiroks pijam za da go namalam TSH od 3.7 sega e 1.9. Se spremam za ivf i ginekologot mi rece da ja prodolzam terapijata za da se odezi na ova nivo. Za antitelata samo selen, bez glutenska ishrana. Nesto konkretno lekarstvo za niv nema.
Имаш хиперстимулација, Ovarian hyperstimulation syndrome. Сега како си? Поминуваат симптомите. Претпоставувам си се советувала со докторот.
И јас ја проверував тироидната пред година ипол две добра ми беше, сега незнам од каде 0.24, за 3 недели без терапија 2.58. Инаку сабајле направив тест негативен е, а уште немам циклус, се нешто ме кочи за хсг.
Олигогал не содржат многу селен, јас и кажав на ендокринологот дека планирам бременост и олигогал и Елова ми препиша, бразилски орев да јадам и лосос и физичка активност најмалку 30 минути.
Девојки да ви кажам дека поднесов претставка во Фондот и ќе ни вратат пари од Њуборн за хормоналните анализи, за краток протокол не ви следуваат само 3 поединечни проверки на хормини, да си знаете дека ви се покриени три пати по три хормони од фонодот. Од Њуборн ниту се извинија ниту покажаа жалење, наводно не знаеле што следувало со ваучерот, како ние да сме прв пар што дошол со ваучер кај нив.
Devojki za tiroidnata zlezda smetam deka treba da se postapuva kako sto ke si kaze endpkrinolog, jas sum so hasimoto hipotireoza i endokrinolog i internist mi kazaa da ne se zamaram so antitela, znaci bitno e proverka na hormoni i terapija, sekako i vitamini ako vi prepisat, posle in vitro ako se ostane trudna ke treba da se ispitaat hormonite i po potreba se kacuva terapijata