Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

Neznam vcera me pratija na laparaskopija. No sega me gledaa dve drugi doktorki i vidoa deka ne mozi nisto da se najdi. Jas nemam fala bogu nikakvi bolki a i plus beta hcg vcera porasna na 2230. Mi ja prekinaa terapijata so aspirin i kleksan za vo slucaj do dajdi do ktvarenje da ne im pravam problem na operacija so krvarenje. Doktorkata mi veli uste ne mozam da go najsam mozi se uste da e rano a racunaat deka 7 nedela sum bidejki transferot bese na 6. Juli.
    Mi rece deka ne mozi da me operira dodeka ne vidi nesto. Sega utre pak sum na kontrola pa ke vidime.
    Ne mi e jasno kako mozi na invitro da dobijam vonmatericna bremenost. Isto taka imav i hiperstimulavija i pokraj toa transfer doma mi napravija a sekade citav deka treba psoel 2 meseci da se napravi transfer.
    Vaseto koga go najdoa vo tubite, vo koja nedela bevte? Kako se sredi posle toa samo, sto kontroli vi pravea?

2. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Извини што се надоврзувам на постот, но да споделам и помогнам што знам. На бета 2000 треба да се види барем сакус во матка, кај тебе најверојатно е екстраутерина бременост. За жал една од компликациите на ЕТ е тубарна бфеменост. Кој те следи на ехо? Не мора да значи дека ќе те оперираат лапараскопски. Екстраутерина се третира и со метотрексат во хоспитални услови.
    Послр хиперстимулација треба да се пичека барем 2 циклуси, зависи од степенот каков бил. Јас бев тешка цорма хипер и трансвер правев после 1 год, а јајниците ми се смирија и намалија тек после 6 месеци од пункција.
    Така да, добро што си прекинала со антикоагулантна терапија и сега само следење. Со лесно да е и без компликации.

3. oki11111111

oki11111111 Активен член

Uzivaj slobodno☺️ i mene denes mi e 10ti den ama bas nikakvi simptomi nemam. Samo prvite nekolku dena kako grcevi i tolku. Ova mi e 6ti transfer i do sega mozam da kazam deka sekoj bil razlicen. Samo opusti se i zdravje vo cetvrtok so dobri vesti i dvete

Danny M likes this.
  4. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

Fala mnogu za odgovorot i sto se nadovrzavte sekoja pomos i mislenje e dobredojdeno.
    Sakus eden ima vo matkata no e prazen. Se pretpostavuva deka drugiot embrion e nekade nadvor od matkata, no nikoj do sega ne mozi da go vidi. Od druga strana pretpostavuvaat deka e samo eden embrion ili sakus zosto nivoto na hormonot ne e kako za bliznaci tuku e eden. No sepak velat stom hormonot raste ne moze da e od sakusot nego od embrion no ne mozat da go najdat. Prvo invitro mi e i sve pomina samo so problemi sto neznam sto da mislam poveke.

5. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Izvini a kade pravese ivf?

6. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

Vo Plodbost Bitola kaj dr. Tase Trpcevski

Bejb15 likes this.
  7. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

Inaku eve slika od Eho so prazniot Sakus vo matkata golemina 6.88 Screenshot_20230805_194333_Gallery.jpg

8. Corika

Corika Истакнат член

Mila ke moze i mene da mi pises?

Blondie715 likes this.
  9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Барем знаеш дека не е вонматерично. Тоа е добрата работа во случајов. Дали ти рекоа да почекате да видите дали ќе се појави нешто во сакусот? Ако си седма недела тогаш 2000 HCG е ниска вредност, затоа е и празен сакусот.

Mihaela123456 likes this.
  10. Shekerka55

Shekerka55 Истакнат член

Jas cekav 1 mesec I 2nedeli, obrati se kaj maticniot genikolog ke vidi vo sistemot do Kade e postapkata.
    Jas I vo Fondot zvonev I nervi kinev zaludno.
    Kaj mene I'ma dopolnitelni ispitvanja,pa cekam Pismo da vidam sto dopolnitelni se bara

11. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

Utre pravam povtorno Beta i Eho. Da mislam deka e kasno da se pojavi nesto no rece doktrkata deka nema da operira dodeka ne se vidi nesto ili da se prati betata, ili dodeka nemam bolki.
    Pa da i toa deka e niska vrednost 2230, E.transferot bese na 06.07. Taka da zatoa racunaat kako 7 nedela.

intj_girl likes this.
  12. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

A i tie mislat deka edno mozebi ima vonamtericno i poradi nego vrednosta se pokacuva a za ovoj sakus mislam deka i nisto ne go smetaat.

13. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Тоа е, баш ми е жал... Кај мене стигна до 12000 HCG и пак беше празен сакусот... И тоа за цело време правилно се дуплираше

14. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Тоа малку што се покачува е од што расте самиот сакус, не верувам дека има уште нешто вонматерично.

15. Tlo88

Tlo88 Истакнат член

Bas mi e zal i za vas. Se nadevam sledniot pat ke vi bide uspesno.
    Daj boze da e taka da e od sakusot da ne treba da e vonmatericno i da se sredi.

intj_girl likes this.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

A ako ti kazam oti so beta 104 na 13 den od et bea bliznaci ke mi veruvas li kako bre vrz osnova samo na betahcg utvrduvaat oti se bliznaci ehoto nim zasto im sluzi

17. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Здраво, соборки
    Не се вклучувам често на темава и повеќето кои ги знаев тука се "исчистија" одовде (фала Богу:)) ама сепак гледам дека има и нови членки со искуство, а секој совет/мислење е добредојден.

Малку "лутам" па се надевам на помош од вас.
    Цела година скоро помина од последниот неуспешен трансфер, петти по ред, и никако не можам да се покренам за понатаму. Времето мине, имам 40 години, и ме фаќа паника дека толку време паузирав, а од др страна ми требаше дистанца од се.
    Не знам како да продолжам понатаму. Дајте совет/искуство како се мотивирате, што ве движи, како собирате сила? Ми треба искуство, некој пример, нешто лично, верувајте теорија се' знам :?:

Во реалност не зборувам многу на темава, искрено ми се смачи и не ми се ни збори, не знам кој би имал да ми каже нешто корисно, освен тука. Делувам ок, ама не се чувствувам така воопшто.
    Поздрав :l:

18. oki11111111

oki11111111 Активен член

Искрено и јас имав направено пауза од скоро 2 години, на сите ни е потребен таков момент. И мене ми е преку глава објаснување, и кога ќе ме прашаат до каде сте со дете само им викам ќе бидееее и менувам тема.Совет од мене уште утре јави се и закажи си консултации после тоа знаеш што си следи ☺️. Совет од мене, работите што можеш да ги завршиш денес не ги оставај за утре. ☺️ И Господ им ја дава оваа борба само на најсилните. Само биди упорна и без откажување. ❤️

Rtulka, Vaa, intj_girl and 8 others like this.
  19. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Mene mnogu mnogu so pauzite ne mi idese. Jas imam vo 2 i pol godini, 1 IUI, 11 punkcii i dve operacii. Pauzata samo mi go gubi vremeto i mi gi prodolzuva makite.
    Najtesko od se mi bese lekarot da go pronajdam. Vkupno kaj 4 dr imav obidi. Otkako go najdov dobiv dopolnitelna sila.
    Bidejki imas 40 godini, a sakas da imas dete, jas da sum na tvoe mesto bi izbrala lekar so koj bi se custvuvala najdobro, bi spremla finansii i sekoj mesec bi idela na priroden ciklus. Naporedno so toa bi se bombandirala so vitamini, zdrava hrana i umerno vezbanje sekoj den.
    Uspehot kje si dojde sam po sebe.

Last edited: Aug 6, 2023
    Rtulka, intj_girl, 5678m and 8 others like this.
  20. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Na priroden ciklus sekogas e edna jajce kletka ? I sekoj mesec gi zamrznuvas taka ?

Mihaela123456 likes this.