Devojki mene sega mi vrtea od klinika doktorot planira uste 2 pati da pokusame so stimulacija i ako ne bide ke mora so donirani...ke pravam pauza 3 meseci poso nemozam sekoj mesec jas da.se bockam...sakam malku da se smiri teloto istovremeno za FSH I DHEAS mi rece na endokrinologija da odam pak da ispitam i tamu terapija da mi dadat...imam nekoj iskustvo so toa? Da sniziva vrednosti na tie dva hormona
Девојки, денес имав трансфер и во терапијата имам препишано прогестерон депо. Во аптека ми кажаа дека нигде нема, дефицитарни се, а ми требаат 4 инекции. Дали има некоја од вас на која не и требаат, па да ги купам?
Odat so recepta no mozes vo nekoja pomala taka da gi zemes bar jas sum zela. Zemi recepta od maticen.
Devojki zdravo. Imav dijagnoza neproodni jajovodi. Pokraj ova znaete i 2 neuspesni invitra poslesnoto sega vo juli. Dijagnozata dadena od klinika. Hsg praveno na klinika,laparo-histero isto na klinika (kaj tofovski). Posle 2to neuspesno invitro resiv da odam kaj tolovski i povtorno da napravam hsg. Denes bev. Vlegov legnav na rentgenot i pocna postapkata. Odgovor dobiv DETE KOJ TI KAZA TEBE DEKA NE TI SE PROODNI JAJOVODITE???. Proodni i cisti kako solza. Kolku maki istrgav od ispituvanja,od bockanja,placki. Nemozam da vi ja opisam radosta. Ne se otkazuvajte. Ako ima nekoja clenka so ista dijagnoza kako mene,neka odi na novo hsg,toplo go preporacuvam Tolovski.
Da. Ama iskreno da ti kazam jas ne veruvam poveke vo ova nase zdravstvo a ni doktoti...so isklucok na poedinci. Laparaskopijata e napravena posto zasto,jas taka mislam. Kako e gospod nikoj ne e. No da kazam i drugo. Prvoto hag imav mnogu bolki, a sega ne osetiv nikakva bolka dodeka traese procesot. Da odposle posle 1h imav bolki ama tie se kako menstrualni sto e normalno posle procedurata. Jas vednas posle hsg otidov so snimkite kaj mojot maticen ginekolog i go prasav kako e mozno ova. Covekot mi objansni deka pri prvoto hsg kontrastot ja raskinal mrezata (atheziite) i tie postepeno se raspagjaat. Ili eventualno vo procesot na laparaskopija da e nesto probano,i teloto samo gi otfrla tie athezii i priraslici sto se naogjaay vo tubite. Ova objasnuvanje go dobiv od mojot maticen ginekolog. Ti istiot problem li go imas?
kaj mene bese obratno. Hsg bese uredno, lazarevski IUI mi pravese, na laparo se utvrdi deka ne se proodlni i se premnogu osteteni. Golden standart za jajovodi e laparo.
Обично при хсг може каналите да се стегнати и да даде лажна слика за состојбата. Затоа потоа препорачуваат лапара-хистеро што е најточна дијагностика, исто со контрастно средство. Јас правев таков зафат при ресекција на септум, па искочи дека двата ми се непроодни, но тогаш не планирав бременост. Сега додека го чекав ваучерот случајно видов дека имам биохемиска бременост (имав симптоми), иако не ми беше логично да се тестирам. Сега ми е во план да направам хсг, иако не мислам дека ми се отворени, можеби полупрооден/ни, што може да е полошо зс ивф, но сакам да проверам.
Nemoj da se mislis odi, ama odi kaj tolovski. Mene me povikaa utre da odam da mi gi razgleda site ispituvanja sto mi se praveni dosega. Ako ima mal procep vo kanalite mozat da se probijat. Ne se otkazuvaj te molam. A kade pravese ri hsg?
Ispravno. Jas so tie jajovodi shto si go vidov nikoj ne go vide. Kamo srekja na prvoto laparo da gi otstranev, no fakt e deka Lazarevski pogresno proceni koga gi ostavi. De polu prooodni IUI mi pravese. De gi zatvorija nisto ne im e samo osteteni se. Pa tecnosta propuste posle operacija, toa shto Lazarevski gi imase zatvoreno so clips popuste, tecnosta toksicna nasekade vo mala karlica, pa tret kanal se formira, pa adhezii, gnoj, uzas. Duri stignav nekoj da me isprati na vtora laparo i da se posomneva vo niv, deset ivf imav napaveno.
Jas otidov so verba deka mi se proodni i taka bese. Kolku poveke veruvas tolku pozitivni raboti ke slusas.
Mila toa e najgolemata greska. Da se otsranat. Ima sanshi da probijat i otvorat. Mene sakaa da mi gi vadat,ama jas rekov nikako. I ete presvrt. Probuvajte na aite mozni nacini,pravete povtorno hsg. Najlesno e da se izvadat,ama posle nazad nema. I osven invitro drugi shamsi ke nemas.
Немам правено јас хсг. Јас имав многу голем септум што се гледаше и на 3д, за кој знаев од прв гин преглед и со време сакав да го отстранам за кога ќе сакам бременост, да имам отворен пат. Но, тогаш докторот ми предложи да направи и дијагностича лапараскопија и јас прифатив.
Ne mislam taka. Jas so tie jajovodi shto si go vidov nikoj ne go vide. Kamo srekja na prvoto laparo da gi otstranev, no fakt e deka Lazarevski pogresno proceni koga gi ostavi. De polu prooodni IUI mi pravese. De gi zatvorija nisto ne im e samo osteteni se. Pa tecnosta propuste posle operacija, toa shto Lazarevski gi imase zatvoreno so clips popuste, tecnosta toksicna nasekade vo mala karlica, pa tret kanal se formira, pa adhezii, gnoj, uzas. Duri stignav nekoj da me isprati na vtora laparo i da se posomneva vo niv, deset ivf imav napaveno. Upropastena so amh, finansiski, fizicki i psihicki.
Neznam mozebi kaj tebe ete poslozeno bilo. Kaj mene izleze deka se skroz proodni. Naod ureden. Ajde ke bide so silna verba i zelba se ke bide. Mozebi gospod ke zabavi ama nema da ne zaboravi.