Да само што сакав да спомнам дали сте со ваучер... Причината најверојатно е тоа што кога се оди со ваучер, се остава јајце клетките да се оплодат природно, без ICSI, па што биде биде. Е кај вас не биднало. Јас така сум слушнала. Ова е неофицијално, инаку официјално секогаш користат ICSI.
Имавме разговор со ембриологот, најпрво преку тел, а следниот ден и на лице место. Ни напомена дека сперматозоидот е инјектиран, не е оставен природно да оплоди. Воопшто немам надеж дека сега ќе успеам по природен пат, без терапија, да се извади квалитетна јк за оплодување…ама се надевам барем до трансфер да стигнам. По природен пат би имало само 1 фоликул?
Jas so so ista dijagnoza _ laparo _ histero, miomektormija, spontan od prirodna brem., ivf sega vo juli neuspesno .... se nadevam na najdobro vo bliska idnina. Voedno edna clenka bese napisala deka i pokraj neproodni jajcevodi ostanala prirodno bremena. Toa mi dqva nadez
Jas bi rekla deka od 2019 do sega ima mn. vreme pominato. I jas 2020 ostanav prirodno bremena, za posle veke skoeo 3.5 god da minam uste niz 2 oper. i milion lekari pri sto site mi potvrdija neproodni kanali, org. mi najde malo polipce itn. Toa e dolg vremenski period. Mislam deka mesto za somnez nemas
Истото и мене ми се има случено, одговор лош квалитет на јајце клетки, оплодени по икси метода ,нормален спермограм. По 1година пауза од хормони, суплементи... бремена сум природно. Божјите патишта и планови се чудни само тоа можам да кажам. Откажување нема, надеж секогаш мора да има
Zdravo devojki Jas sum izgleda najspecificniot slucaj sto se uste nikoj ne znae sto treba da se napravi. Primiv metotrexat na 12.08 so pretpostavka deka imam vonmatericna bremenost. No embrion ne bese najden iako togas bev 8 nedela. Beta hcg bese 3900. Eden prazen sakus najden vo matkata, a na ET vrateni 2 embrioni. Doktorite odea samo na prepostavki. I poradi vrednosta na Beta primiv metotrexat za da izbegnam opracija ili kiretaza. Denes beta e 660 i drasticno paga ni prazniot sakus se uste sedi vo matkata. Od 23.08 pocna kako kafeav iscedok no nemam se uste dobieno. Sledna kontrola mi e vo petok i ako ne prokrvaram do togas ili ke dobijam tableta Citotex ili kiretaza. Jas vo sekoj slucaj sakam da ja izbegnam kitetazata. Nekoj so slicno iskustvo, psihicki veke poludev neznam sto da pravam.
Јас и покрај се мислам дека немаш вонматерична, дека бета расте само од празниот сакус. Јас имав празен сакус, бета се дуплираше правилно и стигна до 12000. Затоа воопшто не ми е чудно сега што расте бета, а сакусот е празен. Вториот ембрион не се ни фатил. А сега штом почна да паѓа бета, кај и да е ќе се исчисти.
Здраво на сите,сакам да ве прашам нешто.Во средата требаше да добијам и на вториот ден од менструација да појдам на преглед и да ја добијам првата стимулација.Прв пат ми задоцни менструацијата добив вечерва.Проблем е што е петок а клиниката работи дури во понеделник.Некој слично искуство.
Бидејќи денес ти дојде доцна во денот, утре рачунај го за прв ден од циклус. Значи недела ќе ти биде втор ден од циклус. Јас секогаш пред да почнам со стимулации на втор ден од циклус испитувам хормони естрадиол и прогестерон (нормално ова по препорака од докторот). Во недела хормони можеш да испиташ во Систина или на ГАК (ама не знам дали може одма да добиеш резултати за да идеш во понеделник со резултатите кај докторот). Но може да почекаш и до понеделник (кога ќе ти биде трет ден од циклус) да идеш прво кај твојот доктор па тој ќе те насочи што да испиташ. Јас сум испитувала хормони и на трет ден од циклус.
Не сум во Македонија.Во Германија сум и тука скоро никој не работи сабота и неделаутре секако ќе го сметам за прв ден затоа што сега во 9 видов кафен исцедок се уште нема пробијано.Прв ИФВ треба да биде ова така да немам искуство.и сега паника ме фати
Zenski, jas pravev prvo ivf, i zavrshi so biohemiska bremenost. Na 12den bcg 78, na 14den bcg 30. Sakav da ve prasham nekoj ako ima iskustvo vakvo, posle kolku vreme dobivte ciklus?
Ако се сеќавам добро, јас на втор ден имам одено кога докторот ме гледа на ехо и решава што и кога ке примам од терапија, а хормони секогаш имам испитувано на 3ти ден. Немој да се грижиш, оди во понеделник и кажи си што како, не е страшно според мене. Среќно!
Ме интересира како е во Германија за ин-витро? Јас сакам тука еднаш да пробам ако ми одобрат ваучер, па планираме да одиме Германија, ме интересира како е.
Ние се обидувавме скоро една година и не бидуваше.Во меѓувреме ги имавме направено сите првични прегледи и се беше во ред хормони,спермограм,брисеви,редовна менст.итн.Тогаш матичната ми даде упут за kinderwunschzentrum,таму одма се договоривме за hsg и ми дијагностицираа лев непрооден канал.Ни предложија одма ИФВ.Ти даваат лист што треба да го однесеш во касата каде што имаш осигурување и таму треба да го одобрат.Касата покрива 3пати но само 50% од постапката.Ако си приватно осигуран тогаш го покрива целото
И јас директно ин-витро, ни инсеминации, ни ништо, и хсг ми кажаа да не правам, сепак направив, проодни ми се каналите. Спермограм дијагноза астенозооспермија. Тука ако ми одобрат ваучер ок, инаку ќе морам приватно, па сакав да знаев како е во Германија, и така таму планираме да одиме, мм средува документи па ќе видиме. Таман еднаш тука, па таму, ама прво да се средиме, ќе треба време. А што документи бараат? Сигурно исто како мкд.
Никави документите не бараат,освен упут од матичен гинеколог и уролог.со тие упути можете да закажите термин во која сакате клиника.од документи само потпис од матичен гинеколог а тоа за фондот ви го даваат во клиниката каде што ќе правите ИФВ треба печат и потпис.Не е воопшто сложено нас друго ништо не ни побараа
Не е сложено, ама мора прво мм 3 платно листи за стан, па јас да одам, таман за тоа време тука ќе пробаме, ако не биде успешно, телото да ми одмори, па таму. Тука многу документи бараат, 5 месеци одвај ги собрав, ги однесов конечно во фондот минатата недела и чекам одговор. А во кој град?