За жал само кај нас малтретираат со документација, инсеминации, чекање на одговор со месеци... Не им е гајле низ се што поминуваме психички, финансиски проблеми. Жал ми е што останав да живеам овде.
овде маку потешко оди дури најдеш матичен гинеколог сите се зафатени и се чека за термин ама само првиот пат кога одиш како нов пациент после е во ред.Улм
Од една страна државата ни е заникаде од аспект чекање, па ако немаш некој познат да те спроведе ќе си чекаш и ќе се нервираш. И тоа не само во здравството, туку општо секаде. Меѓутоа да не ти бараат документи и право на ин витро ли одиш? Не може без анализи директно на ин витро. Можеби некој со хормони има нешто проблем, може мутации, како без анализи? Ептен на жими мајка ми е тоа. Е сега евентуално како што пиша матичен дека тешко се наоѓа, ако матичниот прво ти ги разгледува документите и анализите па те праќа на ин витро тогаш ок, ама вака не знам.
Mnogu zavisi vo koja zdravstvena kuka si i kolku god imas,ima zdravstvo koe pokriva i 100% ama ako imas 40 god i poveke nisto ne pokriva i kosta 7000 evra
Не јас претходно напишав дека ние сите анализи и прегледи ги направивме хормони,спермограм,гинеколошки прегледи и се беше во ред.но ние и понатаму не зачнавме,зато и добивме упут за понатамошно испитување.таму одново ги направија сите анализи плус хсг.кај мене утврдија лев непрооден јајник и затоа предложија ИФВ
А зошто ивф ако имаш еден прооден канал и друго се во ред. Почекај малку не брзај, колку време се обидувате?
па и после дијагнозата се обидувавме околу 5 6 месеци ама ништо за жал.Па околу 2 години.и имам 31 година не сакам да чекам
Мене двата канали ми се проодни, па директно ин-витро, лош спермограм и ниско АМХ, не ми се чека, да губам време со инсеминации, ќе видам од фондот дали ќе ми бараат, имам препорака од матична и Трајковски без инсеминации.
Па и мене не ми се чека никој не знај колку обиди ќе требаат,дај боже кај сите од прв пат никој да не се мачи.Ама не баш така поминуваат месеци се надеваш во меѓувреме годините поминуваат не дај боже и друго да излези.и затоа сакам што побрзо да почнам
Gi imam praveno i dvete genetsko na kinderwunishzentrum i trombofilija,ne znam zosto ne te ispratile i na genetsko,mene toa prvo mi go baraat
I mene isto dvata proodni,dobar spermogram,nisko AMH sega i visoko FSH ama od lani posle 5 izgubena bremenodt mi rekoa odma na invitro... eve iskreno vo klinikata kade sto pravam,ima dosta sto nemat nikakpv problem ne se fatilo edna dve god i odat na invitro... koga e za pari ovde se se moze...
Девојки, После стимулации и пункција, за колку време добивте циклус ? И дали имавте болни гради, дали е тоа од стимулациите ? Дали после циклусот би се смирила осетливоста? Ве молам за искуство благодарам
Девојки, во една нервоза фатив и ги исфрлив сите документи, шеми, анализи... Сега треба да поднесам за втор ваучер, како ќе докажам дека првото ивф било неуспешно? Или можат некако да проверат? И дали треба еден или два спермограми?
Maticniot ginekolog sig ti go pobaral izvestajot od ivf. Se sto imas podneseno si stoi vo arhivata vo fond. Slobodno podnesi si za 2 vaucer. Sekako odnovo dokumeti pap,brisevi,spermogram da dva treba,i dr dokumenti si gi znaes. A vo slucaj ako go imas izvestajot frleno od ivf pobaraj si go vo bolnicata kade sto ti e praveno ivf. Valjda imaat nekoja dokumentacija i ja cuvaat. Jas site igli gi cuvam a da ne zboram za dokumenti. Toa ne se frla,bez razlika kakva nervoza te obleala toa ne smees. Pred se zaradi sebe. Ako ne si zadovolna od uslugata vo taa bolnica so tie dokumenti ke si baram drugi mislenja kaj drugi doktori. Toa e moeto mislenje,ali ti sepak si znaes najdobri. I sto e najvazno. Ne smees od prviot obid da se otkazes,a i 100 da se. Nema otkazuvanje.