Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Moon5

Moon5 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    60
    Реално и никогаш нема да бидеме целосно спремни за ништо.
    Ниту за почнувања испитувања, ниту за чекање резултати, ниту за инекции, ниту за тест за бременост, ниту за пораѓај, ниту за мајчинство.
    Она што ќе не пречека на крај ќе вреди за сите неспремности, паники, плачки и црвци.
    Земи си ја несигурноста под рака и качувај се нагоре со неа, дека баш таа е најголемата мотивација.

Почни, па ќе те читаме догодина со паники во "новородени бебиња и мењање памперси" :D:l:

На Martka, Rtulka, intj_girl и 8 други им се допаѓа ова.
  2. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    1.081
    искрено на сите ни е страв не си единствена што ова и се случува за жал многу сме.ама јас би ти препорачала да се смириш и да ја почниш процедурата и можеби ќе имаш позитивен резултат.

На intj_girl, Ljiljana1986, LanaDelR и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.355
    Каде не работеле?
    Мислам дека и на ГАК и на клиничка биохемија работат викенди и за празници, јас бев за амх баш на празник и за други хормони 3 ден од циклус така ми се падна.

На Rtulka и Ljiljana1986 им се допаѓа ова.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.355
    Зависи колку ти е фсх, мене дека низок амх ми беше матичната и Трајковски ми рекоа да не го давам, ако ми побараат ќе го повторам, без амх јас поднесов документи.

5. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500

Прикачени фајлови:

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.355
    Јас со 11.1 поднесов документи, на граница ми е, чекам одговор од фондот, мислам ќе ми бараат амх.
    Не ти е многу висок фсх.

7. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Во документите дали да приложам дека ижам проблем со тироидна жлезда хашимото сум и примам терапија 5години

8. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.100
    Bolje nemoj, kje se fatat posle za toa i kje baraat gluposti. Ustvari, sigurno kje ti baraat ušte nešto, pa togaš vidi dali i tie kje gi dadeš

На intj_girl и Anyshka им се допаѓа ова.
  9. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.100
    *Sisi, nikoj nema da ti bara plus nešto za hormoni. Ne veruvam. Kolku ti e amh inače? I što drugo imate kako prečka, hormonite se ok?

10. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    1.277
    Hormonite se ok, ne veruvam deka kje ti baraat amh.

11. Shekerka55

Shekerka55 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    166
    Дали некоја со висок ФСХ, ЛХ и низок АМХ хормон како рана менопауза има успешно инвитро со сопствени јајце клетки?

12. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.100
    Ostanuva da vidime, jas sum vo ovaa kategorija, edino što lh e uredno kaj mene
    Ako ni dadat vaučer voopšto za so naši jajce kletki, ne so donirani

На Shekerka55 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.393
    @Moon5 @mom to be ви благодарам мили,но навистина неможам да се контролирам ова ми се случи и кога бев на првите консултации неможев кај докторот да влезам.Сега пак исто,јас имам анксиозност со агрофобија( страв од гужви отворени простории ,страв ми е да тргнам сама некаде не фаќа паника ) пропратено со мн панични напади кои неможам да ги контролирам
    Ако започнам процес како ќе успејам да се контролирам,боцкање терапии плус пункција( целосна анестезија) незз колку ќе можам да се контролирам со тоа.
    Плус и да успејам некако потоа немој да си направам беља повеќе видејќи неможам да пијам нешто за смирување
    Дали некој има што поминувал низ вакви психички нелагодности а да можел да го издржи процесот.
    Сопругот ми вика ако неможеш сега ќе оставме,но јас незз дали и нареден месец ќе се стабилизирам.
    Дали можат да се земат некои лекови во постапката за смирување...ох ќе си пикнам.
    Дали е проблем да откажам термин?

На intj_girl и Moon5 им се допаѓа ова.
  14. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    1.081
    Ти најдобро знајш како се чуствуваш,ако не си спремна почекај да се стабилизираш прво,психичкото здравје е исто така многу важно.Психички мислам нема никој што се чуствува целосно подготвено за ова.и јас почнав со стимулации па размислувам дали ќе имам доволно јајце клетки дали ќе бидат квалитетни итн.ама на крајот тоа што треба да се случи ќе се случи колку и ние да мислиме и стрес да си правиме.Чувај се и твоето здравје е важно исто толку колку што е важно да зачниме

На Martka, LanaDelR и *sisi* им се допаѓа ова.
  15. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    Твоето здравје и состојба се најбитни. Не се форсирај ако не се чуствуваш спремна, но верувај сите до една имаме стравови. Во однос на антидепресиви и анскиолитици има некои што се земаат во текот на бременост и не се штетни ( не е дијазепам и сл.) Познавам пријателка со панични напади како што ги опошуваш твоите и во разговор со психијатар и лекарства се стабилизира после 2 месеци. Лекарот ја храбреше да ги зима лековите и во тек на постапка и шосле во бременост, во зависност од состојбата.
    Има решение за се!

На Martka, LanaDelR и Moon5 им се допаѓа ова.
  16. Moon5

Moon5 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    60
    Да откажеш термин кај доктор додека немаш ништо почнато, не е проблем..но мислам дека ќе биде лошо за тебе насред терапии ако откажеш.
    Затоа консултирај се со квалификувано медицинско лице кое ќе може да те води низ цел тој процес.
    Мислам дека ако имаш одбрано добар доктор, па да ти го сослуша проблемот и заеднички да најдете некоја средина која ќе ти одговара за да не иде до панични напади...на пример да ти закажува преглед кога ќе нема многу гужви или да може и сопругот да влегува со тебе кога ќе ти треба, кога ќе дојдеш до делот со анестезија да бидеш успана во соба кај што ќе бидеш со сопругот пред да те влезат во сала...
    Има многу предлози што можат да резултираат со добар исход, а притоа да немаш нелагодности.
    Јас ти ја посакувам сета среќа на овој свет :hug:

На Martka, Radost i ocaj, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.100
    Jas bev vo fondot, im dadov amh so rezultat 0.3, im piknav i molba za so moi da mi odobrat, ne mi ja vratija. Kje vidime što kje bide...

На Anyshka, intj_girl, Ljiljana1986 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Moon5

Moon5 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    60
    (fingers)(fingers)(fingers)(fingers)

На Martka, Stela Maris и Ljiljana1986 им се допаѓа ова.
  19. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    697
    Струга ми рекоа да ти беше трет ден ќе ти земеме крв ама подобро ти е на трет ден да дојдиш. Плус немав упат од матичната а тие се сега по одмори кога сакаат идат, дента не беше и така се ми се закомплицира до бескрај.Плус јас си ги фрлив документите, денес прашав кај што ја правев бетата пред 3 год дали можи да ми го препечатат резултатот не можеле и сега ќе барам некој познат таму да ми сврши работа. А за од Плодност мислам дека ќе ми го испечатат наново извештајот. Веќе немам сили да ви кажам, имам и Др здравствен проблем цел месец сум по доктори, секој трет ден крв вадам за нешто и упм:D и не ми е јасно зошто мора извештајот, ако ми било успешно ќе барав за второ дете:sweat: Абе само да тргне работава, 4 ќе родам само да им ги земам сите ваучери:lol:

На Rtulka и Anyshka им се допаѓа ова.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Abe I na mene mi pisaa na hsg oti e uredna matkata ama na histeroskopijata ispadna oti imam septum koj se gledal I na hsg ama nemalo koj da go vide

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.