Kako e kaj tebe kvalitetot na jajce kletkite jas tie gi pijam za pokvalitetni jajce kletki a dhea za visoko fsh
Матичната ми кажа за низок амх ништо не помагало, не сакам ни да гледам, ни на 4д во извештајот ни на ништо. Ти се спремаш за ин-витро или за инсеминација? Само пишуваат ништо не кажуваат.
Јас прв пат поднесов за ин-витро во фондот, чекам одговор. А нели со неквалитетни јајце клетки одобруваат со донирани јк? Јас амх не дадов сега, така ми кажаа и матичната и Трајковски, ако ми побараат ќе го повторам. Со ваучер ли беше или приватно?
Не ова е на природен циклус на 12 ден кога ми е највисок естрадиолот. Не примам никаква терапија сега. Сега не правам ин витро, само следам овулација да видам како растат фоликулите, односно фоликулот, ама слабо многу... Мене ова ме плаши затоа што мислам дека и со стимулација слабо ќе реагирам (така и беше во јануари) и пак ќе извадат малку јајце клетки. Јас имам чуден проблем, имам добар антимулеријан 2.8, а многу низок естрадиол кој многу слабо расте и затоа добив само 4 јајце клетки со ин витро. Не знам што да правам и не се најде доктор да ми каже каде е проблемот.
Odobru Ne mozat oni da vidat dali se kvalitetni ili ne mene mi e ova tret vaucer ne podadov ahm jas zboram deka kaj mene teshko se oploduvaat jajce kletkite oni vo fond ti odobruvaat samo vaucer i tolku
Здраво девојки јас се спремам за ивф овој пат во Чешка прага!почнав со микрогинон од прв ден циклус 26 август и сеуште имам крварење поточно цел ден една влошка!и се плашам!ве молам искуство да ми споделите!
Pazete so toa virak cajot, se rascitav jas za nego i ne go kupiv, procitav deka zgolemuva estrogen i se resiv da ne pijam. Pa sega taka li e ili ne, jas ne piev. A se sto postoi od vitamin lapnav
Мене желудник ме болеше, го прекинав, пак почнав, си велев ај може не е од него, почнав да пијам, пак почна да ме боли, и толку. Истите тие страни после тоа продаваа чај за слабеење, па незнам уште за што друго, срамота да се богатат на маката на народот.
Taka e nikogo ne mu e galje se se naplaca povishe od sto treba sekakvi apcinja pieme i sto uste ne...ako barem da ima nekoj efekt.. sekade pregled e astronomska cena..za vaucer cekame po mesec i povekje...
Девојко, најдобронамерен совет (ти пишаа и некои девојчиња погоре), застани, земи воздух и олади глава зашто не си ни почнала со процедури, а си без компас. Сфаќаш дека овде има многу членки што се со години во ин витро процедури и сеуште немаат успех? Значи на годините обиди по природен пат додади уште 3, 4, 5, 6 години во лечење стерилитет по клиники и ин витро. Ти пиша и даде совет членка со 11 пункции и две операции позади себе, свесна ли си каква бројка е таа? Извини што сум директна, ама секој ден едното исто го верглаш овде на форумот, како ти рекол Трајковски да не правиш хсг, како ти рекол да направиш хормонален статус на 6 ден (која глупост, поготово со низок АМХ да проверуваш хормони на 6 ден, па ФСХ одма од прв ден почнува да расте, баш дека си со ниски резерви, хормони треба да провериш што порано, најдобро на втор ден, дури и на прв ден не е лошо да се провери кога ФСХ и Е2 се најниски, па такви да ги праќаш во фонд, да не си разбрала погрешно?), како пиеш сѐ и сешто, а нема успех, а земаш да пиеш рендом ствари што ќе прочиташ дека ѝ помогнале на некоја и ги пиеш колку ти ќе одредиш дека треба наместо да консултираш доктор и за тебе и за партнерот. Пошто џабе ти пиј крв од еднорог ако сакаш, ако маж ти не пие ништо да го подобри неговиот лош спермограм, и во случај да добиете добри јајце клетки, неговата сперма нема да ги оплоди. Од друга страна даваш паушални коментари како здрава исхрана и акупунктура немаат влијание на забременување без самата да имаш искуство со истото. Сакаш да почнам да ти набројувам што сѐ јас не правев и колку време пиев суплементи и сѐ друго пропатно за да стигнам до еден добар ембрион и да постигнам бременост? Притоа машки фактор кај нас е нормален, јас сум со ендометриоза (оперирана) и блага форма на ПЦОС (покачен шеќер на гладно и инсулин после оптоварување со гликоза). Резерви на јајце клетки имам одлични. Епа еве вака, суплементи кои ги конзумирав: коензим ку10 во најголема дозволена доза од 600 мг на ден, NAC, ALA, вит Д, вит Ц, инозитол, метил фолат, метилколабамин, мелатонин, селен, цинк, по потреба и железо пиев дека поради јаки крварења често ми е ниско. На тоа плус и глукофаж за инсулинот. Во еден ден голтав 15 таблети ко од шала. Паралелно бев на антиифламаторна исхрана што целосно исклучуваше шеќер, алкохол, глутен, црвено месо и млечни производи, конзумирав во најголем број органски продукти, сите хемиски средства во домот ги заменив со еколошки и нетоксични, преминав целосно на органска козметика, исфрлив сѐ од пластика и почнав да користам само стакло, тефлонските тавчиња за готвење ги заменив со тавчиња од железо, секој ден пешачев на рид до местото каде живеам, секој ден возев точак, правев во одредени денови од циклусот масажи за плодност со рицинусово масло, одев пред постапка на акупунктура, вежбав со инструкторка јога со медитација - сѐ ова интензивно без прекини во период од три години. И пак ми требаа 3 години и 4 ин витро обиди да дојдам до дете! Ти го разбирам гневот, ама се уште не си ни почнала, што мислиш ти ин витро е егзактна наука, па некој ќе ти пресмета од старт формула и по тоа ќе се водите и ќе стигнеш од одма до дете? Мораш да бидеш реална дека процесот е макотрпен и дека сакале ние или не истиот може да трае долго и мораш и да се вооружаш со трпение и челична волја зашто нема да можеш да издржиш. Претешко е, ебано ПРЕ-ТЕ-ШКО и ваков негативен став од старт само уште повеќе ќе ти го отежни целиот процес, верувај ми. Ова најдобронамерно ти го кажувам, иако можеби сум директна и брутално искрена. Факт е дека имате комбиниран фактор на стерилитет што ја отежнува целата работа, но не ја прави невозможна, ама затоа мораш мајндсетот под итно да го промениш и да влезеш во целиот процес спремна, самоуверена и со доверба во оној доктор што ќе го избереш да те води. И стварно, најдобронамерно, престани да пиеш сѐ што ќе прочиташ овде и отидете со мажот и направете консултација со доктор што е најсоодветно за вашите дијагнози да земате. Направи и самата истражување, милион пати на истава оваа група се споделуваше книгата It starts with the egg, има цело поглавје за намалени оваријални резерви и суплементација, земи пролистај ја, одлична е, на многу од овде ни има помогнато. Зашто не секоја терапија кореспондира на секоја дијагноза, она што доктори и репродуктивни ендокринолози препорачуваат за ПЦОС не е исто со препарати за ендометриоза, или за намалена оваријална резерва.
5 од кои 4 се оплодија ... Сега видов погоре си пишала дека на претходно ивф ти извадиле 4 ј.к Тоа се четири бебиња! Квантитетот е небитен...може и 60 ј.к да извадат и ниедна да не успее, а може и една да извадат и баш таа да резултира со две цртки. Немој да се напрегаш за бројки. За се' е доволно едно