Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

276 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Кои се тие апчиња ?
    Да Бг.имаат добра фармација .

2. Dj13

Dj13 Активен член

Početna | Lečenje mioma cisti čvorića | Biljni sirup za mršavljenje (herbamedicanatural.com)

Јас од овде ги порачувам Фемина капките и имаат дека се одобрени од Институт и Министерство за здраство.
    Составот е мешавина од билки/чаеви. Во секој случај секој си знае за себе, доколку не си сигурна не пробувај :)

upload_2023-9-7_13-9-49.png

intj_girl likes this.
  3. Dj13

Dj13 Активен член

4. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Dj13 likes this.
  5. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Си ми ги земала зборовите од уста:) Неколку дена читам ама немам време да пишам, па утрово дојдов на идеја да се воведат звучни пораки, побрза и пореална ќе е комуникацијата :D Извини што на твојата порака се надоврзувам ама окото тука ми застана, во глобала важи за сите. Вака жени, разберете ја, испаничена и преплашена е, прв пат и е. Ние сме биле на нејзино место таа на наше НЕ и дај Боже да не биде, да успее од прва. А ти мила @Anyshka сфати дека членките не се дрски и ти зборуваат за твое добро, ако негде имам најдено поддршка и разбирање, тоа е форумов,темава и никој друг, запамти го тоа добро! Витамините кои ги наброја Михаела дефинитивно не штетат, а сите други консултација со доктор, еве зашто. На своја рака пиев миоинозитол кој најчесто се препорачува кај ПЦОС, за да ги смират јајниците.јас едвај две најмногу јк имам извадено со стимулации, пиев неколку месеци и познавајќи го своето тело и неговите знаци мислам дека тие месеци немав воопшто овулација зашто ми ги досмирија и така мирните јајници. Друго, читам приватно државно, секако имам бидено исто е, значи нема врска. И имам уште многу да пишувам ама на кратко и јас ќе ти речам како и сите, смири се, не експериментирај сега со апчиња и чаеви, верувај му на докторот и своето тело, храни се здраво, смири ја психата, знам како ти е ама мораш сама на себе да си даваш сила и надеж и со Господ напред се ќе биде.:hug: и уште еднаш ќе ти речам не експериментирај, имам и некои чаеви пиено па ми идеше два пати месечно, сега пред постапка слушај го докторот и витамините горе наведени земај ги и (fingers) :hug:

intj_girl, Vanila&argan and Anyshka like this.
  6. Tiffany01

Tiffany01 Истакнат член

Anyshka se soglasuvam deka ovde sme za podrska i soveti,no taa ima mnogu pogolemo iskustvo od poveketo nas ovde..
    Sega mislam deka e bremena:hug:
    Morame da bideme pofleksibilni so sovetite ,teska e taa tema sto ja vodime...
    Site sme za ista cel ovde a toa e dete:l::hug:.

Bebe moe, Mihaela123456 and Anyshka like this.
  7. Njanje

Njanje Истакнат член

А кои документи се потребни за втор ваучер за прво дете?

8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Па токму дека има поголемо искуство, не треба такво однесување, знае низ што поминала, мене ќе ми биде прво ин-витро, а што се однесува до доктори, матичната ја прашувам што да пијам, ќути, и кажувам што пијам, ми дига раменици, Трајковски исто, ништо не ми кажа.
    Епа затоа пијам на своја рака.

Mihaela123456 likes this.
  9. Tiffany01

Tiffany01 Истакнат член

Ne ocekuvaj i ivf doktorite da ti objasnuvaat mnogu..
    I jas bi ti kazala da ne pies se sto slusnes ili vidis.
    Najvazno e da si pozitivna ...ne misli mnogu sto i kako..

Se sto pomalku znaes poveke uspeh ima..

Anyshka and Mihaela123456 like this.
  10. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

pa smeni go be ako ne si zadovolna.

Tiffany01 and Anyshka like this.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Па мислам да одам кај Лазаревски или Ивановски, да видам и тие што ќе кажат.

Tiffany01 likes this.
  12. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Всушност и со тие витамини треба да се внимава дозирањето. Витамин д на пример, секако примаме преку храна и преку сонце, доколку зимаме дополнително суплементи треба да пазиме на количевството, зошто ако се предозираме може да дојде до “труење” на телото и да си направиме други проблеми. Подобро е да испитаме кое ни е нивото, па ако имаме дефицит тогаш да зимаме, пак ќе кажам во консултација со доктор за дозирањето, во спротивно нема потреба. Треба да пазиме и која комбинација на суплементи ја зимаме, затоа што на пример профертил и овунорм содржат комбинација на исти витамини. И двете содржат витамин Е, коензим Q10, плус ако и поединечно зимаме такви суплементи…Некогаш нема потреба и има контра ефект преголемо количество, а и за џабе фрламе пари. Затоа пак ќе кажам најдобро докторот да е тој што треба да одреди кои суплементи и која доза. Докторите не даваат одма се зошто кај повеќето и нема потреба за дополнително. Доколку се увиди дека има проблем, се почнува полека да се испитуваат разни работи, се препишува соодветна терапија и се пробуваат различни работи, бидејќи секој организам не е ист и не реагира исто. Сите сме нестрпливи и сакаме што е можно повеќе да допринесеме и помогнеме да се убрза работата…Некако се повеќе сум убедена дека тој стрес и притисок што си го правиме на себе има повеќе негативен импакт отколку ако не зимаме некои суплементи.
    Како и да е тоа е само мое мислење, секој си има право на свое и си прави така како што мисли дека е најдобро…

13. kristi23

kristi23 Истакнат член

Zdravo. Dali nekoj ispituval bris od endonetrium? I na koj den se ispituva?

14. Mihaela123456

vo amerika bez prethodna suplimentacija na gorenavedenite vitamini najmalku tri meseci, doktorite ne pocnuvaat IVF.
    No kako shto kaza, koj shto misli neka pravi.

Hygge-girl likes this.
  15. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Точно, не викам јас дека суплементите лошо влијаат и дека не треба да се зимаат. Баш напротив, само да бидеме внимателни, посебно при комбинација на пренатални суплементи кои имаат сличен состав, консултација со специјалист никако неможе да шкоди. Секако не правиме инсеминација/ивф од денес за утре. При првата консултација со специјалист(не матичен), ни препишуваат кои суплементи треба да ги земаме со која доза и горе доле се исти од тие што ги пишува по легитимните медицински веб страни

Lady Miami and Mihaela123456 like this.
  16. Kris80

Kris80 Форумски идол

Другарки ве читам стално ама со новитети кај мене за кратко
    Собирам сили за ново инв, се надевам последно :hug:

@Anyshka Пошто сум јас од сите членки веројатно највозрасна само едно ќе ти кажам. Ни витамини, ни апчиња, ни чаеви и билки не се толку важни како што е важна твојата психа и ладна глава. Кога ќе го направиш првото инвитро кое во ниеден случај не посакувам да е неуспешно, но само тогаш и само тогаш ќе почнеш да бараш одговори, било да се работи за горенаведениве работи, за доктори, за што да испиташ за понатаму итд….итд
    Сите сме сакале и очекувале првото да биде успешно ама дошло и второ и трето, кај некои и петто. За жал никој нема формула за успех
    Јас си ја барам среќата во друга држава и еве да кажам од познати професори доктори освен витамините ништо друго немаат препишано. Вистина е и тоа дека освен годините немам никаков проблем но тебе искрено ти посакувам да успее од првпат но ако не тогаш ќе бараш одговори и други методи.
    Те гушкам и ти ја праќам целата среќа за бебче :hug::hug:

_Vera_, Bebe moe, le.soleil and 13 others like this.
  17. Mihaela123456

Jas bi sakala da dodadam deka mnogu clenki bile premnogu opusteni vo ivf postapkite i nemale uspeh, od druga strana ima eden kup koi bile so ankcioznost do plafon voznemirenost pa rezurtiralo so bremenost.
    Super e nie da bideme stabilni i srekjni i hrabro da se nosime so problemite, no moj sovet e da ne si pravite pritisok, ako vi se placi placete sred postapka, olesnete dusa. Ne se voznemiruvate dopolnitelno dokolku imate stres od razlicni pricini. Ne e do toa uspehot.

18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Фала ти на подршката, јас не се надевам дека ќе биде успешно првото инф, ќе пробам еднаш тука, ако биде неуспешно, и ако испадне како што планираме, и јас планирам надвор од мкд.
    Дај Боже успешно да ми биде, ама немам многу надеж. И да, имаш право, се е до психата.

Kris80 likes this.
  19. Kris80

Kris80 Форумски идол

Не
    Надевај се на најдобро но очекувај и најлошо :l:

DELFINA81, Ljiljana1986 and Anyshka like this.
  20. Anyshka

Anyshka Популарен член

Мора да бидам спремна на се, да не очекувам премногу.

Ljiljana1986 and Kris80 like this.