31г.Не знам како е во Мкд ама овде почнав со терапија и дури по 7 дена бев на преглед и тогаш видоја дека не одговара терапијата ама касно
колку време имаш пауза помеѓу првото и сега за второ ифв.јас сега имам неуспешно и ми рекоја наредниот месец пак да почниме,ама јас не се чуствувам спремна ни физички ни психички.ќе почекам 3 месеци
Skoro 4 meseci imam pauza ama imav problemi,dobivav na 15 dena i hormonite na 2 den mi bea mn losi,sega zdravje ovoj mesec ako se e vo red ke pocneme za vtor obid,ama ke smenam doktor
Здраво Се извинувам може прашањево не е за овде. Искуство со ваков или сличен спермограм, совет како да се подобри
Одлично прашање. Јас немав ни едно отсуство додека одев на прегледи и примав хормони, ама затоа истемпирав одмор за пункцијата и после трансферот боледување (една недела од општ матичен земав, не од гинеколог). И мислам дека згрешив, требаше да си земам подолг одмор и да си терам на раат, а јас качував притисок првпат во живот од толку нервози на работа, плус ивф.
Kade ziveete, jas sum vo Svajcarija, ne mi se veruva ova sto go citam po 7 dena kontrola? Tuka i vo Makedonija na 2 do 3 dena od prviot den od stimulacija obevezno imas kontrola za da se utvrdi dali odgovara terapijata i dozite, mnogu me zacudi ova sto go pisuvas. Vo sekoj slucaj nareden obid da smenite klinika ili doktor So srekja
Девојки, ја читав дискусијата на претходните страни за суплементи и исхрана па еве повторно ќе ја постирам книгата која обработува како да се подобри квалитетот на јајце клетките при различни дијагнози и проблеми. Пред ин витро се водев по препораки од неа за суплементи и исхрана. Имам пишувано за мојата приказна многу пати еве на кратко ќе пишам пак со надеж дека на некого ќе му биде од помош. Јас сум со ендометриоза за која знам од прв преглед кај гинеколог. Секогаш знаев дека можеби ќе имам проблем со забременување па така кога после неколку месеци немаше бременост одма почнав со испитувања кои покажаа низок амх висок фсх и намалени резерви. Одма почнав да се спремам за ин витро. Прво ин витро 50 фостимони само две јк, ниедна не се оплоди, решив да преземам нешто, консултирав нутриционист и почнав со режим на исхрана, елиминирав се што можев од штетни хемии и супстанци што би можеле да влијаат на јк до степен да чувам храна во стаклени кутии наместо пластични, вода пиев од извор и исклучително во стаклено шише, пиев суплементи па по 20 и поише апчиња дневно (со дозите препорачани во книгата) итн. 4 месеци бев војнички принципиелна (некаде прочитав дека минимум 3 месеци треба да се види ефект на квалитетот на јк) Следното ин витро пак имав мал број на фолекули, само 3. После сите жртви бројката беше разочарувачка. Од 3 фолекули искочија 3јк и сите стигнаа до бластоцисти. Таков исход ни на сон не очекував ни јас а богами ни докторот. Или било мало чудо или промената на навиките имаше ефект. Од последната замрзната бластоциста која се подели после трансфер имам две близначиња. На сите што сте во постапка ви посакувам високи бети а на сите што сте во очекување на ваучер или се спремате за ин витро ви препорачувам да ја прочитате книгата. И на крај за секоја терапија консултирајте се со доктор.
Otkako ke go zapocnes procesot sekoi 3-4 dena. Ako si od gradot kaj to pravis ivf zemi izlaznica ili zamoligi da te pustat na Eden sat zasto pregledot e kratok. A ako si od drug grad ke treba da zemas denovi od odmor (kako mene).
Jas bi ti preporacala da dojdes vo mk i da si napravis ifv,i jas isto ziveam germanija ama doagam mk za toa sto tamu mi izmesaa se
искрено мислев дека се поспремни и посериозни ама не се и овде е се за пари.И ми беше малку чудно што не ми понудија опција за непроодниот јајник да го отпуштат одма рекоја ифв
Јас па мислев во мкд да пробам еднаш, па ако биде неуспешно Германија, ако се ни биде во ред со документите и ако отидеме, мислев само во мкд се неспремни и нестручни.
Па секаде има стручни и нестручни.Не значи ако една клиника не е добра и другите не се.Јас лично не сум задоволна има и и такви што се од клиниката задоволни