Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Shekerka55

Shekerka55 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    163
    Не

2. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Можеби тоа е причината што плодот не се развивал, скоро сигурно дека е тоа.

3. Shekerka55

Shekerka55 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    163
    Направив после тоа генетски мутации и резултатите беа сите во ред а и до таа недела се водев како нормална бременост, само ембрионот немаше срцева акција...сепак загрижувачки беше
    Баш ме замисли со одговорот

4. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Мислам дека и да имаш и да немаш тромбофилија, ако си малку постара, да речеме над 35, според мене, секако треба клексан во бременост, барем превентивно. А на помлади години и да имаат тромбофилија ќе си ја истераат нормално цела бременост без клексан. Нашите мајки никогаш не слушнале за клексан ама затоа што не родиле на 25, а сите ние носиме мутирани гени наследени од нив. Веќе нема бременост без клексан во денешно време.

На Rtulka, Tiffany01, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Shekerka55

Shekerka55 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    163
    Да, 40 имав кога останав бремена.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Тоа е сигурно причина, е сега може и нешто друго било проблем, ама мислам дека штом не се развива, прва причина е тоа, после и антитела и тироидна. Нареден пат ќе си купиш клексан дури и да не ти препорачаат, фала богу може и без рецепт да се земат. Немаме време да ризикуваме веќе за ништо.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    697
    Jas primav kleksani i pak im zastanuvaa srcinjata,imam praveno genetski mutacii i se e vo red

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Антитела дали имаш? Тироидна? Не дека многу знам јас... Не сум ни многу искусна, едно ин витро имам до сега. Кај мене беше blighted ovum, не се разви ембрион, мислам дека имаше врска со антителата на тироидна што сум ги имала, а тогаш не знаев.

На Shkolka@ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.654
    Знам дека тука ќе добијам најбрз одговор затоа пишувам во оваа тема.

Каде може да се направи спермограм во Прилеп?

На ☆Ceceto☆ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    4.568
    Која е сигурно причината може само стручно лице (специјалист) да каже и да потврди, ние може само аматерски да си претпоставуваме. Доколку испитувањето не покажало никакви индикации за тромбофилиски нарушувања и резултатите се прегледани од доктори кои учеле за тоа и се сретнале со стотици ако не и илјадници случаи и редовно ги пратат актуелните истражувања од врвни научници и експерти на таа тема, мислам дека е тоа доста порелевантно отколку нашата проценка од неколку случаеви за кои сме слушнале дека конкретно дур примале клексан имало успех. Сепак специјалистот знае најдобро да процени дали има потреба или вреди превентивно да се прима. Кој како сака и како си мисли за себе најдобро, ама клексан не е мастика, без разлика дали можеме сами да си купиме без одобрение на доктор. Има зошто во другите странски земји (знам за Америка, Англија и Германија) клексан/хепарин може да се купи само со рецепт.

За жал квалитетот на јајце клетките опаѓа и кај жените над 35 години е зголемен ризикот за хромозомски абнормалности а со тоа и ризикот за спонтан. Освен тироидната што ја спомна и деформитети на матка се честа причина за спонтани. А за жал, само 50% се шансите да се открие причината за спонтан. Еве чисто да се има и друг пример јас бев случај кај што имам проблем со згрутчување на крвта т.е имам антифосфолипиден синдром (APS), хетерозигност на PAI и на уште неколку гени и примав клексан, па пак имав спонтан.

На ladystardust, Bilka5T, Blondie715 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.473
    Допаѓања:
    37.231
    Пиеш ли терапија за тироидната?

12. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    697
    Tiroidnata mi e 0.35,a imam APS sindrom ama primav terapija za toa,intralipidna infuzija i edni tableti zaboraviv kako se vikaa

13. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.337
    Дали си свесна за одговорноста која стои позади твојата препорака?? Доколку не си спец гинеколог или трансфузиолог немој да се расфрлаш со дијагнози и да ги збунуваш и онака збунетите членки кои за жал бараат одговор на прашањето зошто не ја износиле бременоста до крај. Едно е да кажеш твое искуство,што не мора да значи дека и кај друга членка е тоа и немој да се расфрлаш со дијагнози и препораки во стилот: друг пат купи си клексан сама??? Фала богу постојат доктори и ако треба 10 од нив нека консултира,ако треба ќе и препишат. Знам дека постојат и пропусти од страна на лекарите,ама во никој случај не сме постручни од нив.Клексанот не е бони топ.

На Калатеа, Rtulka, WhiteCat33 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    37.829
    Да се приклучам на муабетот, клексан не смее да се зема на своја рака. Не е играчка, тоа е разредувач на крвта и си има кога се зема.
    Внимавајте со советите. Последниот збор го имаат докторите, ние си помагаме со искуства и примери, ама не сме доктори а и некој да е, не може да даде стручно мислење врз база на податоци од форум.. не е форумот медицинско досие и жив организам пред тебе.
    Плод не се развива од милион причини. Никој не може да каже за сигурно во најголемиот дел од случаите, особено во рана бременост.
    Бидете со добра мисла.

На le.soleil, WhiteCat33, ladystardust и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.337
    Истото го пишав погоре и ги молам администраторите да ги бришат таквите постови.

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Mojata rodnina (bliska) imase dobieno ripna postelka vo 12 nedela na bremenost, od aspirinot i kleksanive. Bliznacka bremenost koja edvaj go spasi. I zamislete, pod preporaka na doktor gi piese.

17. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Se soglasuvam potpolno.
    Jas bev pokriena so se sto postoi, kleksani, intralipid, kortiko terapija, blasto cista, se e vo red do kaj 9ta, 10ta nedela, 2 pati spontan.
    Godinite se najbiten faktor, odnosno kvalitet na jajce kletka i semen materijal.
    Preporaka za site sto se nad 35 god e da se pravi PGD na embrioni pred zamrznuvanje, drugo resenie medicinata nema.

На Stefanija80123, Rtulka, Hygge-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    1.276
    A sto tolku cesto ispituvate amh, po preporaka na doktor vi e ?

19. Shekerka55

Shekerka55 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    163
    Да, првиот пат од матичниот, вториот после киретажа од докторот и сега испитував ми бараше Фондот за дополнително да доставам за ваучер.

20. Mawoto-Stefi

Mawoto-Stefi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    439
    Здраво девојки,

Минатата година во март сум оперирана од ендометриозна циста, во Плодност, кај др. Таше... година и пол подоцна, нема успех за бременост...

Во меѓувреме се борев со ешерихија коли, во неколку наврати, а последниве три месеци имам необјасниви болки од левата страна кај јајникот, се шетам наваму натаму по испитувања, наводно имам некоја слободна течност, корпус лутеум циста и некаков оток на јајцеводот (салпингит)...самото ова што немам точна дијагноза ми предизвикува стрес... (да не должам за сите дополнителни околности и испитувања ова е само на кратко, и ова се е правено со мојот матичен лекар тука локално)

Се плашам дека го знам одговорот, и дека препораката ќе биде ин витро постапка... Ве молам за совет, се двоумам дали да продолжам со консултации кај др. Таше во Плодност, или да одам кај др. Трајковски во Њу борн?