Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Vaa

Vaa Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    274
    Se gleda crtata cestitki i so lesno !!!

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    4.609
    Нормално дека неизвесноста не убива сите, па ај и да не е така на толкава неизмерна желба за бебче. Ама мора да останеме присебни и да гледаме да ја потиснуваме таа анкциозност што ни се ствара, дека ништо добро нема да ни донесе, само стрес. Симптоми немора ништо да значат и треба да ги игнорираме, зошто пред се, се појавуваат заради зголемено ниво на прогестерон, а на сите нас ни е дадена прогестеронска поддршка (дали примаме пролутекс/ прогестерон депо, криноне гел/утрогестан). Јас кога имав неуспешно ивф сите симптоми ги имав од потечени и болни гради, пецкања и блага болка кај јајниците, дури имав и нагони на повраќање па џабе кога неуспешно беше. Базалната температура исто, причината зошто благо се покачува е ради прогестеронот. А колку девојки имало што немале никакви симптоми, а успешно им било ивф-то. Тотално се нерелевантни симптомите, а само не мачат. Неможеме ништо да смениме без разлика на нервозата. Гледај да си го преокупираш умот со друго нешто. Јас заради тоа си реков, следен пат ич не се заковувам за кревет зошто сакала нејќела немам попаметна работа и само на тоа размислувам. Слушај музика, медитации, викни си некој да ти дојде на гости ако не искачаш, филмови, серии..било што да си го ослободиш умот малку. Сега и да направиш тест може нема да биде точен, можеби кај тебе имплантацијата малку покасно настанала и уште не се покачила доволно бетата. Џабе ќе се разочаруваш пред време. Башка издржа јуначки 10 дена ќе поминат уште 4-5 дена дур да трепнеш. Ти пуштам сила и позитивни вајбс :hug:

На Anyshka, Viktorijaaa5, _Vera_ и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Ме доразлигави хахаха , но ти благодарам мн , лавовски кажано и се точно напишано , фала на поддршка , го фрлив термометарот , дури на работа со него си дојдов , намерно почнав на работа , ама ете термометарот со мене хахаха , но давам чесен збор ке се изрелаксирам малце , ке се посветам на синко деновиве па што биде нека биде , ти благодарам од срце за убаво напишаниот текст .:inlove::inlove::inlove:

На Anyshka, Viktorijaaa5, _Vera_ и 3 други им се допаѓа ова.
  4. EK2022

EK2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2022
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    157
    Здраво
    Дали некој вршел рефундирање на мериоферт?

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.020
    Извини што се вмешувам но како мериш базална температура? Во уста, анално, вагинално се мери базална. Да не мериш под мишка па затоа да ти е ниска?

6. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500
    Devojki mi se slucuva slednava situacija na punkcija imav 11 jajce kl.of koi 7 bile ok , megjutoa embriologot kaza deka spermata ne bila naj naj i do sega ne nastanalo oploduvanje maz mi e so dijagnoza Asthenozoospermia....Offf lugje lele ima li nadez barem ednocko da se oplodi ke poludam

7. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Во уста мерам , преку ден ми е 37 , но сношти например ми се имаше спуштено до 36,4 , и тоа ми е показател дека следи циклус , а преку ден препишувам на тоа што сега ми е многу жешко па затоа се качува до 37 или 37.1 , ама тоа го препишувам и на пролутексот , затоа е и повисока , но ајде не се предавам , решив позитивна да бидам , бар уште некој ден до тест хахаха.

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.020
    Имаш посебна тема за базална Т, може да прочиташ за дали правиш правилно и да не се разочаруваш предвреме.
    Базална секогаш се мери во исто време наутро кога телото е во мирување и после неколку саати сон. Ако падот е еднократен може да биде и implantation dip. Јас долго време студирав базална :D

На _Vera_, Lady Miami и Milicka* им се допаѓа ова.
  9. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    314
    До сега имам 2 неуспешни трансфери со негативна бета. Имам испитано Торч, Кариотип, мутации. За мутациите ми се препишани аспирин, метилирана б12 и клексани. Има закажано преглед за трансфузиологија кај Јани. Дали има некое испитување што би требало да го направам за да побарам од Јани да ме прати да испитам. И што друго да испитам за причини од неуспехот.

10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.901
    Допаѓања:
    1.532
    Можеби брис од ендометриум да се види дали има некоја инфекција што би правела проблем за имплантација

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.408
    Me interesira zosto primame kleksani posle transfer?
    Dali site gi primame?

12. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Мене ми го препиша ивф др , бидејки имам мутација , со првото дете кога бев бремена примав 9 месеци.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  13. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.901
    Допаѓања:
    1.532
    И исто така можеш имунолошки и тироидни антитела на институт за имунологија, витамин д(битен за имплантација), скриен шеќер со 3 боцкања за шеќер и инсулин, сопругот може дна фрагментација на сперматозоиди ако процентот е поголем тогаш icsi метода за инвитро. Тоа може да ти помогнам од аспект на медицина. Од аспект на верата може да те советувам доколку сте во можност да одите во Острог да преспиете. Кај нас се беше во ред, 3 години неуспех, испитувања секакви се што треба и не треба, инекции, апчиња, инесиманции...
    Се откажав од медицината пошто ништо не помогна. Отидовме во Острог, преспавме една ноќ, влеговме во манастирот и го замоливме свештеникот да ни прочита молитва за деца. После 6 дена имав позитивен тест. Уште еден доказ дека не е се во медицината. Господ го може невозможното. Верувајте, молетесе и посветете му се

На Kris80, zoriica, Vaa и 14 други им се допаѓа ова.
  14. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.583
    Допаѓања:
    1.349
    Неколку години сакам да отидам во Острог, секогаш нешто ме спречува. :(

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.408
    Jas nikogas takvo nesto nemam ispitano nitu sega sum ispitala,mislev nesto site gi zemame

16. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    314
    Верувам дека како господ ќе каже така ќе биде. Имам отидено на ендокринолог за тироидната и ми прати да испитам антитела на тироидната, се е ок. Како е прегледот за брис на ендометриум? Каде и каков упат да земам за имунолошки испитувања, скриен шеќер и витами д

На Radost i ocaj му/ѝ се допаѓа ова.
  17. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    500

18. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.901
    Допаѓања:
    1.532
    На сликите има кои работи ги испитував на институт за имунологија. Матичниот гинеколог ми ги предложи овие работи и ми даде упат со ознака N97 тоа е женска неплодност. На институт се многу фини и тие знаат за неплодност што треба.

За скриен шеќер Кочо од трансфузиологија ми кажа да одам во Биотек капиштец дека таму најдобро знаеле да ја направат таа анализа. Се закажува кога има докторка на смена. Кочо ми рече прво боцкање на гладно да измерат шеќер и инсулин, после да ми дадат раствор со шеќер па по еден саат пак мерење и после 2 саати пак двете мерење ама да не станувам и да не се движам туку да седам таму црло време. Не ми текнува како ми кажа дали еднаш или два пати се пие растворот. Јас отидов во биотек за викенд ама ми кажаа да одам во работен ден и да закажам еден ден однапред за да има докторка. Отидивме на одмор и пошто после бидна бременлст не го направив испитувањето.

За брис од ендометриум се изначитав на форуми и најмногу во new born прочитав дека оделе кај Владимир. Јас не отидов пошто многу пари ми беа во моментот околу 8000-9000 ми рекоа ама на форуми има сведоци од членки што после излечени бактерии на ендометриум останале бремени

Прикачени фајлови:

19. Sani95

Sani95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    11
    Здраво
    Докторот ме повика на преглед на 20ти ден од циклус за да почнеме со краток протокол. Што би значело тоа, односно како и од кој ден ќе се одвиваат стимулациите?

20. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.408
    IMG_20231102_191333.jpg received_229675426796835.jpeg Женчиња ај мислење и совет ве молам.7 ден од трансфер направив сега тест селф клиар,веднаш се обои.
    Вчера правев лабоквик исто на 6 ден од трансфер видете каков беше.стоп инекција примена на 23 октомври( 10 дена поминати).
    Трансфер на тридневни.
    Симотоми од 4 ден болки во кичма,стомак ,ме боцкаше јајникот лев и препонот кај ногата.
    Се потам,мокрам често..тоа сега за сега.
    Дали е ова од стоп инекцијата.Примив овитреле 250 мл

Последна измена: 3 ноември 2023
    На Sunrise!!!, irencule1980, Shkolka@ и 10 други им се допаѓа ова.