Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

276 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас имав такво успешно инвитро, на природен циклус и тоа. Примав фраксипарин од инвитрото до 5 дена после пороѓај, прво 0.3, плус фолна 5мг и аспирин 100, од 4ти месец фраксипарин 0.4 и фолна, од 7ми фраксипарин 0.6. Дијагнозата беше мутација на некој од тромбофилните гени, и ниско ниво на протеин С.

На MADO, emkaemka и Herald им се допаѓа ова.
  2. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    @darcy , aj te molam kazi kako ti bese ivf na priroden ciklus? Jas eve denes bev na kontrola, imam vodecki folikul, ke sme cekale do petok-sabota, a potoa so stop inekcija pa transfer. No nemam nikakva terapija osven vitamini i nesto za cirklulacija. Sto znaci potocno na prioroden ciklus? Sto ke se sluci ako ne narasne dovolno folikulot na primer? Ima li nekakva vrska toa? Moze li da ima ovulacija bez dovolno narasnat folikul ? Moze li da uspee transfer nezavisno od folikulot? @kukla21 , javi se, daj nekoe postrucno objasnuvanje te molam :worried:

На деара му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Herald

Herald Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    18
    Ти благодарам @darcy , ми го разубави денот...Имам 4 неуспешни инвитра, сега се спремам за следно, се надевам дека фраксипаринот и фолната ќе ми помогнат и на мене...секако и аспиринот мислам дека ми го пиша трансфузиoлогот, др. Павлина Герасимова. Инаку сум пациентка на др. Лазаревски

Последна измена: 17 февруари 2016
  4. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Jas imam isto uspesno invitro i se uste primam kleksan mi najdoa na transfuzija mutiranje na genite

5. Herald

Herald Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    18
    Ме радува фактот што има решение на проблемот со мутација на гените, искрено благодарам @A&Z . Фолната киселина ми пишува дека треба да ја примам паралелно со хормоналната терапија, ама кога бев кај докторката пред неколку месеци не и спомнав дека инвитрото ќе биде со замрзнати ембриони, па сега не знам кога да ги почнам. Ќе ја замолам @darcy да ми разјасни од кога ја почна фолната. Однапред благодарам.

6. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    а ти рече во ред е се?и мене ништо не ми кажуваше ама искрено кога ќе ми речеше се тече како што треба, му верував и ич не се замарав.а крварењето можда ти е и од нагливе климатски промени, ќе се шекниме...

7. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    кои испитувања ги правеше и каде?

8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    Јас требаше да правам ивф на природен со слаба стимулација.Арно ама фоликулот си нарасна и на пункција излезе празен дека бил.Би требало да ти проверат естроген и лх хормон пред да одредат пункција,барем мене ми го проверија нивното ниво.На природен циклус го викаат дека не си примала контацептиви еден месец па после они да ти предизвикаат менструација па да почнеш со хормони туку на твојот нормален циклус те следат. Но да не се разочаруваш,тука имаше некој пишувано дека со такво ивф остана трудна успешно.Кај мене следниот циклус порано почнавме стимулација фостимон и цитротиде и имаше јк во фоликулите ама не се фана за жал.Не те разбирам како да има овулација без нараснат фоликул.Докторот нема да ти даде стоп инекција ако не е доволно голем фоликулот.Он ке одреди кога да ти даде,тоа е инекција која ја контролира овулацијата и од моментот кога си ја примила фоликулот во следните 36 часа нема да прсне а тебе тогаш ке ти ја прават пункцијата т.е ке ти ја вадат јајцеклетката од фоликулот.

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    @A&Z И мене ми најдоа мутации некои и пијам аспирин и метилирана фолна 5милиграми.Герасимова ми рече и требало контрола од афа после месец дена од аспиринот,крвна слика,и скрининг на хемостаза па да ми каже колку клексан да примам.Тебе ти го бараа ли тоа за да ти одредат клексан?

10. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446
    @Natasa. P , sto ti treba folikul koga imas zamrznati embrioni?

На Pacient srna, Natasa. P, mimidjon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    M
    Mene mi napravija mutiranje na genite i hemostaza ama jas clexane gi pocnav so preporaka od ginikolog eden den pred transfer posle i Elena petkovic mi gi prodolzi najverojatno ke gi primam cela bremenost

12. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    Па и мене Лазаревски ми препорача,ама ми закажа кај Герасимова за колку да примам она да ми одреди.А метилирана фолна ти дадоа?И ако не ти е тешко да пишеш кои гени ти се мутирани?Мене ми се хомозиготни МTHFR C677T,heterozigotni faktor VIII V34L,FBG 445 G/A,PAI-1 5G4G,MTRR A66G,MTR A2756G.

13. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Muthfr c677t mi dade folna od 5 mg,vitamin b6 i b12 sprej da prskam vo usta

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Neznam be duso, ama ete mere doktorot, imalo eden vodecki, i kaza deka vo sabota posledna kontrola, pa ke kaze koga stop inekcija i ponedelnik verojatno transver. Toa se obiduvam i jas da doznaam, koja e povrzanosta? I sto ako ne narasne folikulot.. sto ke znaci toa, ke ima li ovulacija bez razlika kolkav ke bide, ke ima li uslovi za transfer?

На деара му/ѝ се допаѓа ова.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.946
    Допаѓања:
    112.030
    Зошто да би немало услови за трансвер, само се обидува да ти го темпира трансверот кога и овулацијата, за посигурно, и да ќе имаш овулација без разлика на големината на фолекулот :)

Се ќе биде најубаво овој пат без паники :*

На деара, S.Snezana и Natasa. P им се допаѓа ова.
  16. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Lele Emce ... mnogu ti blagodaram. Nema takva opcija, inaku dva pati lajk ke ti stisnev sega na odgovorot :hug: Ne si svesna kakov tovar mi simna, se izedov cel den so losi misli, ti blagodaram uste ednas :sun:

На kukla21, S.Snezana и emkaemka им се допаѓа ова.
  17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.946
    Допаѓања:
    112.030
    Нате зар не свати дека тој твој водечки фолекул му е водич за да ти темпира овулација и трансвер (facepalm) :D
    Ти во паника си, ај смири се, како викаме сега треба да бидеме најопуштени :$ е ај биди да те видам :D шала на страна али верувај му на Ивановски, ти имам кажано човек, доктор, специјалист на ниво 8) не си стварај паники, прашања, главоболки за што нема потреба. Овој пат ќе биде, ќе видиш, опушти се малку, шетни, изгледај филмче :* :hug:

На Natasa. P, duffi и S.Snezana им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Наташка да се смири под хитно и да се радува на периодот што следува! :)
    Твојот фоликул е битен затоа што го следи природниот циклус на промените на телото- хормони, ендометриум... Верувам дека се ќе биде во ред!

На Natasa. P и S.Snezana им се допаѓа ова.
  19. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.312
    З
    А зa кoлку време ти oдoбријa

20. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    4.605
    Ау бе женичке ти значи со замрзнати ембриони ке правиш,јас па што ти објаснував :) .Па не ти беше убаво прашањето поставено :P .Тогаш немаш место за паника знае докторот вајда што прави.Веројатно фоликулот го следи и за да не прерасне во циста освен за да ти следи овулација,мада мислам дека за трансфер битно му е само дебелината на ендометриумот.

На Natasa. P и kukla21 им се допаѓа ова.