Ај и ја да се умешам @Natasa. P фоликулот е битен ради овулацијата а таа е битна како идеално време за зачнување. Односно тогаш ендометриумот сам си се здебелува и се прави поволна средина за забременување. Подобро е таа да ја погоди вака отколку да те клука со апчиња за да ја створи. Релакс!
И мене ме водеа Лазаревски и Герасимова. Фолната ја почнав уште пред инвитрото (пред тоа пиев од 0.4мг). Бидејќи бев на природен циклус примав терапија само 4 дена, така што тоа беше неврзано со фолната. Штета секако немаш од пиење, без оглед на тоа дали примаш терапија, или само чекаш трансфер со замрзнати ембриони.
Фоликулите создаваат естрадиол, подоцна и прогестерон кои го подготвуваат ендометриумот за имплантација. Затоа се битни. Се е поврзано.
Кај мене се мутирани следниве тромбофилни гени FBG 455 G/A-хетерозиготна мутација, потоа PAI-1 5G/4G и MTHFR A 1298 C- и двете со хомозиготна мутација. Ова се утврди после 4 неиспешни инвитра, и мислам дека од моето искуство, најбитно е да се утврди која е вистинската причина за неуспешни инвитра. Кај мене секогаш беше задебелен ендометриумот, и ембрионите супер се развиваа, трансферите ми беа на 5-ти ден, кога беа ембионите во фаза на бластоциста, но секогаш без успех. Претходно имам извадено десен јајник со чоколадна циста ( во големина на портокал) , па после година и пол повторно проблем- гнојна циста на левата туба, па се правеше интервенција за да се дренира гнојната содржина. Оттогаш поминав 4 инвитра (2 пати правев пункции) и две хистероскопии, а еднаш имав и лапараскопија каде се затвори левата туба затоа што докторот мислеше дека од претходната интервенција кога се дренираше гнојната циста, можно е да не е доволно среден проблемот и да се цеди по малку од гнојната содржина во матката и тоа да го уништува ембрионот. Ова беше пред 4-то инвитро, и мислевме дека е решен проблемот. Меѓутоа, за жал, повторно негативен тест. Следуваше испитување на вродена и наследна тромбофилија, антитела и кариотип. Секаде беа добри резултатите освен кај тромбофилните гени. Ете сега конечно се најде вистинската причина, па да се надеваме дека следниот пат конечно ќе има позитивен исход.
Ќе ги замолам сите они кои имаат искуство ( нивно или на блиски луѓе) да кажат дали треба да се лежи постојано во кревет во текот на тие 14-15 дена после трансфер за да се подобрат шансите за забременување. Ставовите во однос на ова прашање се разликуваат кај докторите, па ме интересира лично искуство на некој кој поминал низ ова.
Vi blagodaram na site od srce za odgovorite i podrskata Sega mi se javi Saska, utre odam posledna kontrola, ke definirame konecno den za transfer. Mnogu sum vozbudena.
Ti ja posakuvam celata sreka na ovoj svet hrabra zeno ovoj pat ke bide se kako sto treba raduvaj se...
Jas lezev samo 4dena i posle normalno si funkcionirav samo pazev da ne se opteretuvam mnogu po doma sekojdnevni raboti si rabotev.
Освен неуспешно ивф има ли други индиции за тромбофилија и сл работи што ги наведовте? Ние правевме кариотип и излезе океј се мислам дали да проверувам уште нешто пред трансфер. Може ли некако да се предпостави мутациите што ги наведовте?
Јас лежев само 5 дена и тоа не баш онака константно лежење...работев по дома но полека со внимавање , потоа морав да почнам на работа. Работата ми беше тешка и физички и психички , па ете бидна. Мислам дека сето тоа е господова работа и премногу среќа , дека не е многу до лежењето. Јас на сите ви посакувам многу среќа , господ да е со вас и со лесно....
Јас бев на работа дента после трансферот. Гледав да бидат лесни тие две недели, ама не се врзав за кревет.
Да ве прашам,на одговорот од фондот пишува да достави 2 иуи со размак од 2 месечни циклуси..е сега јас добив денес,еден циклус,следен пат втор циклус тогаш ја правам втората инсеминација или тек на следниот пат?
ИВФ на следен циклус. Здравје со господ напред, убава мисла и мозок на пасење планирам да ја истерам постапкава. Минатиот пат ептен бев напната
@kukla21 ухуууу значи ќе почнеш да се вртиш во барабанот епа редно беше ајде со лесно, овој пат да е успешен