Знам ама во документите не пишува така и ми е страв за тоа да не се фатат. Пишува само 6 месеци од последниот обид, не пишува од последниот обид преку фонд. Реално докторите викаат може за два месеци пак обид, а за ваучер мора да чекаш 6 месеци.
Не е баш така... Јас кога правев инвитро и кога ми јавија да ми кажат дека имам 5 бластоцисти, никој не ми спомна дека ќе ги замрзнат 1+2+2. И не е баш сеедно кога имаш 2 бластоцисти на една сламка да кажеш дека сакаш само една да ти вратат, зошто другата секако не може да се замрзне пак, тоа би значело да ја уништат... Јас не знаев дека така ги замрзнуваат и тогаш во тој момент бев лута зошто никој не ми кажа. Сега имав трансфер со 2 бластоцисти и молам Бога двете да се фатиле.
Колку години имаш? Ако имаш до 35 години пробувајте до година, ако имаш над 35 најмногу 6 месеци. Јас не би си трошела време со инсеминации, макс 2 зошто така ги трошиш и резервите, ретко се успешни ама може да доведе и до близначка бременост. Ако не си проверила АМХ земи си упат од матичен гинеколог и провери. Секако дека може само еден ембрион да ти префрлат, тоа се договараш со докторот.
Мене Др не ме ни праша , 2 ембриона ми врати (зашто само и тие беа најдобри) и ми рече за секоја сигурност . А веќе имам 1 дете. Дај Боже и двата ембриона да се фатат.
Добивме ваучер на 1ви јуни..неуспешно беше. Имаме замрзнати, сакаме да пробаме пак. Од кога се рачунаат 6 месеци за поднесување повторно? Кои документи сега треба да се вадат?
И мене ме немат прашувано, секој пат и двете ми ги ставале, бидејќи само една до две јајце клетки ми се имат оплодувано, до доколку му потенцираш на докторот дека сакаш само едно да ти врати, верувам дека нема да биде проблем. Со среќа, нека се фатат и двете
Mili na tolku cekanje i do utre ke pocekam,jas ne sum od Skopje od podaleko sum taka da utre prvo beta ke pravam pa spored vrednosta orvo ke ho izvestam doktorot a potoa ke idam i na vtoro mislenje kaj maticniot sekako ili na drugo mesto. Insku dali nekoj pred spontan imal iscedok bel gust i rastegliv vo pogolema kolicina?
Te citam se macis i vo prasalnici si..... Toa e normalno.... Znaci za pravilna bremenost bhcg treba da se duplira vo rast, koga ke dojde nad 1500 se gleda veke i na eho. Kaj tebe kako sto te pratam ne se duplira, taka da doktorot bil vo pravo sto ti kazal deka ke imas spontan, za zal. Te razbiram, jas niz istoto i toa vo pogolema bremenost, dva pati minev.... Krvarenje ke nastane koga ke pocne da pagja betata, odnosno koga ke dojde do nula. Taka da ne se panici, idi si na lekar kaj maticniot da te vidam i da utvrdat dali imas potreba od medimekantenozen abortus, odnosno so apce da se cisis ili samo ke se iscisti. Toa znae i maticen da go utvrdi i vidi. Tolku mozam da te sovetuvam od moe iskustvo
Edinstven spas ni e PGD na embrioni, drugo resenie nema,ama vo Makedonija ne, care baraj Solun, Turcija, Ceska, Bugarija.....
Така е мила се ми е јасно тоа си кажа и докторот не е во ред соонтан ќе биде но ме измачува еве десетина дена и секој ден чекам и чекам и се нервирам зашто не доаѓа а со претходните две операции се имам наплашено а спонтан незнам како изгледа искрено и сум збунета. Ви благодарам на сите,прекрасни друшки сте и на тие што ми пишаа во порака и тука што ми објаснувате и тешите. Господ здравје и среќа да ви дари. Ве гушкам Утре ќе видиме со бетата што како,дали започнала да паѓа.
Duso jas imav spontan na prirodno ama kaj mene bese vo 13 nedela,mislam deka okolu 3 nedeli cekav da se sluci,nisto ne osekav se do momentot koga pocna da se slucuva,dobiv naponi i na nekolku pati go isfrliv,kaj tebe mislam deka ke e polesno za toa sto e brzo
Здраво на сите, имам останати 2 инекции Мериоферт (150iu) и една оргалутран купени од Грција. Ако некој е заинтересиран нека ми пише.
Јас тоа сега го правам во Грција. Во моментов ги чекам резултатите од генетското тестирање. Ако нешто ве интересира, пишете.
Јас од 6 стимулации добив 4 ембриони за тестирање. Цената само за генетско тестирање до 5 ембриони е 2200 евра со биопсија и тестирање во генетска лабораторија.
Како изгледа, не знам што да ти кажам… ужасно е. Кај мене не паѓаше бетата долго време, ќе прокрвариш исто како да добиеш, само ќе биде подолго пообемно крварење, следен циклус веројатно ќе ти доцни… веројатно нема правила, ама генерално како пообемна и потешка менструација. На психа повеќе удира според мене ама и тоа поминува. Веројатно е добро што воопшто си забременила, има многу случаји по еден или неколку спонтани за брзо време да имаат “здрава” бременост. Јас така се тешам