Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

276 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Orhideja7593

Orhideja7593 Истакнат член

А најлошото е кога целиот притисок,сите прашања и целата вина паѓа на нас жените ... најтешко.Не сакавме да кажеме дека проблемот е машки фактор а од сите страни ми нудат бајачки, манастири,броеви од доктори и клиники,чаеви за жени, одење по жени за "масажа" на матка...ХАОС...а се е во ред со мене и ме убиваат тие погледи на сожалување и тешење со зборовите ајде де па не си единствена што не може да раѓа....аууууу....гледам луѓево околу мене што отворено си кажуваат се некако полесно поминуваат.

2. Only1

Only1 Популарен член

Има предност ако се со хидросалпинг (исполнети со течност и запушени) тогаш мора да се одстранат,бидејќи и да е успешно инвитрото може да дојде до спонтан,бидејќи испуштаат некоја токсична течност за плодот.

MikaV and Prolett like this.
  3. hub

hub Истакнат член

Na makata na lugeto ke pecalat pari, ccc..kolku samo da ne ispadne celo ivf besplatno

Prolett and Anyshka like this.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Страв ме фаќа од тоа боцкање, само мускулно се боцкаше, не поткожно? Јани ми кажа поткожно во стомак, мене језиво ми е и друг да ме боцка во стомак. Ќе видам што ќе ми каже Ивановски во Четврток, од кога ќе почнам со клексани, се се плашам да не ми види нешто што другите не ми видоа до сега.

5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Членката е веќе бремена со трето, кај и да е ќе се породи.

5678m, LadyC and MikaV like this.
  6. Prolett

Prolett Популарен член

Првиот пат ме боцна др а после се сама поткожно и во исто време. А мускулните син одев на одд и сестра ме боцкаше. Естромем се боцкав поткожно и таа пред трансфер стоп те пролутекс. Пролутексот менболеше. Јас бев мнн плашлива и сега сум од боцки,ама бог дава сила и храброст. Секогаш вечертаввон21 се боцкав.

MikaV and Anyshka like this.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Прво ин-витро ти е?

Prolett likes this.
  8. Prolett

Prolett Популарен член

Да. Правев хистеролапараскопија, 5 инсеминации и 1 инвитро. Се роди мојот дијамант и еве играме сега... Бев со дијагноза ендометриоза. Саакаме второ, ако бог даде природно, но може пак ќе одиме ивф

5678m, MikaV, Lavica2016 and 2 others like this.
  9. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Da se nadovrzam za kazuvanje na drugite, jas vo princip sum otvorena za vakvi temi bidejki nekogas na nekogo mozes da pomognes so uspehot koj se ostvaril kaj nekogo. Mnogu od lugeto ne znaat raboti koi bi im pomognale vo zabremenuvanjeto a i koga se pocnuva maticnite ginekolozi retko se strucni za poteski slucaevi j davaat dobri nasoki. No, polesno mi e da spodelam otkako ke zavrsi procesot, nekako energijata sakam da ja zacuvam da ne mislam da pustam da se sluci normalno so pozitivna misla.

10. Prolett

Prolett Популарен член

Не се разочарувај, се ќе биде. Бог е голем и не заборава. Сите ќе имаме полни раце.. :hug::hug::hug:

5678m and MikaV like this.
  11. Lavica2016

Podolgo vreme sakav da prasam na temava za drugo nesto, voedno kako se spravuvate so celosniot proces vo odnos na rabotnite obvrski na rabota, izleguvanjeto od rabota i odenjeto na pregled na bockanja i slicno. Nekogas znaat da recat sestrite dijdi utre vo 11 a primer bolnicive se daleku, zgora na toa ima i ispituvanja na hormoni koi se cekaat dva saata pa posle sledi pregled od doktor i sledni instrukcii. Imaat li vasite pretpostaveni razbiranje za seto toa? Covek ne moze da ne odi na rabota vo celava procedura..

Tiffany01 and MikaV like this.
  12. MikaV

MikaV Истакнат член

Ние знаевме од почеток дека проблемот е машки фактор не се соочив со "такви" совети. А инаку маж ми некако е против за тоа отворено да збориме со сите и некако се затварам во себе

Lavica2016 and Anyshka like this.
  13. MikaV

MikaV Истакнат член

Јас мислев дека ако видам шприц со игла ќе паднам у несвест и превише се плашев. Сега не би дозволила друг да ме боцка. Се навикнав

14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Еве пример ќе кажам за на мм братучед, се бореа со неплодност 6 години, правеле 3-4 ин-витра неуспешни (ова од други го дознав) знаејќи каква ни е ситуацијата ништо не ни кажаа, женава останува трудна и до последно незнаев, нигде не одеше, пред да се породи дознав од други.
    Јас би кажала на некој што се бори со неплодност знаејќи колку е трнлив тој пат, од форумов дознав од каде да почнам, што документи ми требаат за ваучер, епа сега и јас не кажувам на никој, а некој да се соочува со ваков проблем би му кажала што сме направиле, од каде сме почнале. Не кажувам на љубопитни.

15. MikaV

MikaV Истакнат член

Дај боже:hug:

16. MikaV

MikaV Истакнат член

Јас се договорив да работам повеќе втора смена. Прегледот најчесто го закажувам најрано што може и ми одзема 2-3 саати со се пат до клиниката и назад.

Lavica2016 and Anyshka like this.
  17. Lavica2016

Da te razbiram skroz, mene mi e mnogu teshko sto nemam so kogo da spodelam, nikoj od bliskite sto gi znam ne pominuvame niz ivf, ili mozebi pominale ama ne kazale. Nekogas ne znam sto da napravam sledno i kako sto rece ti doNavan od forumov. Mnogu cesto mi vikaa abe ostaj toa ne citaj na forumov gluposti ima, a jas im vrakam na toa deka da ne bese forumot nemase ni moeto prvo dete da go iam. Moite najbliski drugarki mnogu brzo zabremenija i imaa mnogu lesni bremenosti.

MikaV, Piccola, Prolett and 1 other person like this.
  18. LadyC

LadyC Форумски идол

Мене докторот ми препорача на последниов царски да ми ги извади за да не останувам веќе бремена зашто не смеам...
    Наводно и заштита од канцер на јајници.
    Се плашам да не има контраиндикации, па гледам дека вие тука сте разговарале и ми треба совет дали е правилно тоа и дали ќе имам циклус после тоа...
    Навистина сум ни ваму ни таму...

MikaV likes this.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Да не беше форумов уште ќе тапкав во место, ние 6 месеци собиравме документи, па ова требало, па она требало, па испитувања, па чекање на резултати, па се двоумев каде, вртев во Систина не ми креваа, неможев термин да закажам, после 2 недели ги добив дури сега на 30-ти имаше термин кај Ивановски. Исцрпувачко е да но имаме цел, па нема термин, па нешто на приватно, и за генетски мутации дознав од тука, благодарна сум им на сите членки што одвоија време и ми одговараа на прашањата. Разбирам дека сакаш да споделиш со некој, ама еве овие поминале низ тоа, а ништо не ни кажале, прв братучед на мм му е.

MikaV, Piccola, Ljiljana1986 and 2 others like this.
  20. Lavica2016

Da da te svakam. Daj boze da si gi napolnite racete sto pobrzo❤️

MikaV, Prolett and Anyshka like this.