Треба да земеш упат од матичен за трансфузиологија, кога ќе одиш на трансфузиолог ќе ти даде извештај со препишани клексани за на пример 30 дена. Од датата на извештајот ги купуваш клексаните. Ако ги купиш истиот ден можеш да купиш максимум 30 клексани. Ако ги купиш на пример после 2 дена тогаш можеш да купиш 28 клексани. Кога ќе поминат тие 30 дена од матичен зимаш потврда дека ти ги ставале клексаните во нивната ординација. Кога ги купуваш клексаните обавезно земаш сметкопотврда. Со барање за рефундирање заерно оригинална фискална, копија од фискална, извештајот од трансфузиолог, копија од трансакциска сметка и потврдата од матичен ги поднесуваш во фонд
Трансфузиолог мене ме откачи, ми вика ја не сум спец за инвитро, оди на ГАК земи упат па таму нека ти дадат извештај. Да имаш тромбоза, димери покачени, може, вака не Ме одјеба да се изразам најточно
Да, мислам дека истото ќе ми се случи на трансфузиологија. Некој искуство со ГАК дали има за рефундирање клексани?
Не знам сега дали е исто ама јад кога се оперирав после пуштање од болница требаше да се добоцкам со клексани за рефундација фотокопирав извештај фискална сметкопотврда и од матичен дека сум се боцкала таму, не сум била на трансфузологија за никаков извештај и ми вратија
Zdravo na site Posle kolku dena od transfer vi pravele eho?Mene deneska mi e 20 ti den od transfer pozitiven test i pozitivna beta no na eho ne se pojavi sakus.Pa mi rekoa uste dva dena terapija pa povtorno na eho vo petok. Ako moze nekoj da spodeli iskustvo. fala
Ме збуни со ова, јас бев кај Јани и ми препиша 40 за секој случај, кога го прашав дали сите да ги земам наеднаш, ми кажа само 10, па се така, ама се уште не сум земала, не се боцкам, утре сум кај Ивановски и да бидам тој што ќе ми каже, инаку Јани пиша 15 дена пред ет. Значи мене сега нема да ми признаат рефундирање?
Neznam od koja pricina mi rekoa eho edna nedela po pozitiven test,verojatno zavisi i od Dr. Fala na odgovor
Се додека трае извештајот за тие денови ке ти рефундираат. Значи ако продолжиш после позитивен тест, треба и извештајот да се продолжи. На пример: извештајот ти е од први ноември и трае 30 дена. На него стои контрола за 30 дена. Ти почнуваш со боцкање од 5 ноември, сите инекции до 30 ноември (до кога важи извештајот) фондот ке ги рефундира. Значи вкупно 26. За да ти ги рефундираат треба да се купени по земениот извештај значи на 1ви или после тоа. Не мора сите наеднаш, фала Богу ке земеш да имаш до тест, па потоа ке си докупиш.
isto i mene ne bile nadlezni tie za takov izvestaj i taka si ostanav bez povratok si gi plakam na sekoe od nikoj ne dava izvestaj a so toj od ivf ne prifakat.