Neznam uste nisto denes samo na konsultacii bevme kaj Birol i treba stm ke dobijam da im se javam najverojatno togas ke mi kazat
Vladimir Trajkovski. а јас да кажам за ендокринолог во Систина ни даде Прегнил од 1500 за мм. Мојот гениколог потврди дека кога бил на специјализација, практикувале на мажите да им дават прегнил, овде ретко давале. Една инекција неделно, мускулна, три месеци. Ќе почнеме за месец дена. Ќе ви пишам ако има подобрување. Гениколот потврди дека нема лош ефект.
Pregnil za podobruvanje na spermogram?? Mozno e... eden urolog na mm mu spomna ednas za klomifen. A vo sto ima podobruvanje so pregnilot??
What Pregnyl is and what it is used for In men it is used to help treat delayed puberty, undescended testes or oligospermia (low sperm count).
@Libra88 кога ендокринологот во Систина ми го спомна прегнил за мм, морав прво да се консултирам со мојот гениколог. Тој ми рече дека додека бил на специјализација во Бугарија, доста често се користеле прегнил за мажите. Исто како што кај жените помагале при овулација или стоп третман, биле корисни и кај мажите. Дејствувале на хормоните. Не сум сигурна дали сите или дел од хормоните кои ги имаме мажите и жените се исти. така да, прегнилот се покажал како добар регулатор и кај мажите. Сепак докторот ми напомени да внимавам, дека кај жените се дава 5000 а кај мажите 1500. така да, за некој период ке ги набавам овие инекции Прегнил за мм, од 1500 и ќе прима по една неделно. Барав на интернет, најдов некое бедно бугарско инфо и затоа мораше да побарам второ мислење. Мојот гениколог ми потврди дека не може да има лошо дејство. исто ми рече дека прегнилот може само да го подобрат спермограмот, што додатно ќе ни помогне, ако не за природно или инсеминација, ќе биде корисно за подобро инвитро. Додека ги прима може да ги пробуваме, и да правиме инсеминации и се регуларно. Нема да има штетно дејство.
Здраво на сите. Ми треба совет од вас за процесов на вештачко оплодување. На мојот партнер му беше дијагностицирана азоспермија. Направи биопсија пред недела дена во Систина и фала богу најдоа сперматозоиди и ги замрзнаа. Докторот во Сиситина ми даде листа на испитувања и едното од нив е HSG. Каква е таа процедура, дали е болна, каде се прави и дали е задолжителна? Дали мозе веднаш да се премине на ин витро или мора да се поминат инсеминациите? Поздрав до сите
Hsg е испитување со кое се утврдува проодност на јајцеводите. Се вбризгива во матката обоена течност која се движи до јајниците, а те снимаат со рентген. Од снимката се гледа матката и проодноста на јајцеводите. Битно испитување е и едно од првите што ги даваат при неплодност. Јас го правев во систина, околу 4500 платив. И на клиника прават. А за инвитро, со оглед на вашиот машки фактор, мислам без инсеменации даваат. Но сепак нека пише некој што е упатен повеќе. Поздрав
@Stasija pomagaj Ovde sto im citano so takva dijagnoza na maski faktor tebe ti e potrebno samo 4D i bez inseminacii. No ovde na forum imame vakva bremena mamicka so ist slucaj
@MADO @gerbera.tm Ви благодарам на одговорите, се надевам дека ќе ми помогнете и во блиска иднина за постапкава.
здраво на сите еве ме мене пак Повторно се спремаме за инвтро се надевам дек конечно сега ќе биде Ги собираме документите но тао што ме загрижува е спермограмот на мм е со дијагноза necrospermia до сега му варирале некогаш подобар некогаш полош ама вакав не му бил до сега,помош некој нека ми каже што поната и што точно значи ова на интернет читам ама нешто многу објаснето не е само дека е голем број на мртви сперматозоиде,неко искуство вакво?пишете мои феминки етен сум загрижена
devojki na GAK za hsg koi ispituvanje treba pred toa da s naprava osven mikrobioloski brisevi barat uste nesto?
Zdravo so takva dijagnoza ako e samo maski faktor ne treba hsg Nie ista procedura tesa, zamrznavme i posle direktno na ivf i eve sega polna 20 nedela. Sto i da treba prasaj. Jas pravev vo Remedika.
Тоа ме интересираше дали за ваучер ќе им треба тоа испитување или докторот сака да провери дали и со мене се е ок? Првата постапка ја направивме (биопсијата) па сега на мене е ред затоа ме интересираше ако треба и тоа ќе го направам. Се одлучивме за Систина.