Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. t1234

t1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    99
    Од лично искуство: Подобро да не замрзнуваш јајце клетки, само ембриони. Јас пред 6-7 години извадив 4 јајце клетки и ги замрзнав без да правам инвитро. Оваа година прв пат правев ин витро, ми извадија 12 свежи и плус ги одмрзнав 4-те. Резултат: 2 не го преживеаа одмрзнувањето, другите 2 воопшто не се оплодија.
    Од свежите јајце клетки 5 се оплодија и стигнаа до бластоцити.Значи јајце клетки извадени како помлада со одличен квалитет не преживеаа додека овие извадени на многу постара возраст свежи се оплодија. Докторите и ембриолозите сами кажуваат дека најтежок материјал се јајце клетките, особено во делот одмрзнување. Сигурно има и успешни приказни со замрзнати јајце клетки али статистички гледано помали се шансите.

На Vinyl, Lavica2016, Mihaela123456 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Da go kontaktiras doktorot, sekoj hormon ima nus pojava, najdobro na lekar. Po ova sto go opisuvas, moze da se d dimeri, mozebi psiha, progesteronot dava takvi simptomi isto....ima 1000 pricini, zatoa na lekar za vakvi pojavi

Последна измена: 19 декември 2023
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Skroz ti e na mesto muabetov za nasi uslovi i tehnologija.
    Vo stranstvo mnogu poznavam sto uspeale so zamrznati jajce kletki od pred 10 god, ali tehnologija i embriolozi se drugo nivo, posebno Amerika.
    A inaku statisticki, tocno e embrioni da se zamrznuva e podobro generalno, ali sega sekoj nema partner, pa i pari za donor, taka da, sekoj so svoi okolnosti

На Rtulka, Vinyl, Lavica2016 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    1.366
    Го прашав во врска со заморот,поспаноста и честото мокрење,ми рече од стимулациите е,лежи одмарај и јади само протеини. Ај ќе причекам уште некој ден,би требало да се вратам у нормала. :?:

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. t1234

t1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    99
    Во право си за Америка особено, технологијата е на друго ниво таму, нема споредба со нас па ни со Европа.
    Инаку јас тоа го направив баш за некаква гаранција за во иднина (немав партнер тогаш) и воедно потврдувам дека е поскапо и како процес и како годишно плаќање за чување.
    Мене ме заинтересира темата и затоа ги читав нивните истражувања на тема замрзнаи јајце клетки/ембриони, шансите за да преживеат одмрзнување се секогаш повисоки кај ембрионите.

На Rtulka, Lavica2016, 5678m и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Мене од мериоферт 3-4 дена глава ме болеше, го прашав докторот дали е можно од тоа, ми кажа можно е.

7. Marr_ss

Marr_ss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    430
    Мила, не знам кои се твоите познавања од Астрологијата, за на некого да му донесуваш совети и тврдења на база на тоа дали бил Меркур ретрограден или не.
    Поготово кога ја немаш ТОЧНАТА натална карта на личноста на која и се обраќаш! Па ни тогаш, не смееш да донесуваш вакви заклучоци иакоо можеби/ не знам си астролог.

Астрологијата најчесто се сведува на предпоставки, па затоа ниеден Астролог со сигурност нема да ти предвиди НИШТО!

Јас учам Астрологија и слушам многу астролози кои за една иста работа имаат различни размислувања. И сега е твое на кој ќе му веруваш ;)

Ама размисли дали е во ред на некој да му рушиш надеж само заради твоето верување во одреден Астролог!

Убав ден.

А мој совет кон тебе е да гледаш на астрологијата повеќе како забава и секогаш со резерва на предвидувањата ;)

На TanyaClover, Rtulka, Orhideja7593 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Marr_ss

Marr_ss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    430
    А еве јас како познавач на астологија :D, ви се придружувам од Јануари Девојки (fingers)

На Orhideja7593, hub, Anyshka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    87.887
    Иии
    Што вика јануари :D
    Ќе ни се посреќи? :inlove:
    Добродојде и да те нема побрзо ;)

На Viktorijaaa5, Lady Miami, Bebe moe и 5 други им се допаѓа ова.
  10. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Астрологија е наука исто колку што сум јас rocket scientist. Со кое право си дозволувате да упаѓате неповикани на темава и, pardon my French, да тресете зелени? Да, девојката на која ѝ упадна само да се најдеш у муабет неповикана ко падобранец потешко реагира на терапија од медицински (научни) причини - значително низок анти милеров хормон што најчесто неповолно кореспондира со јаки дози стимулации, а не поради таа твоја, друга "наука" што рекла дека ретрограден Меркур (леле мори мајко какви глупости, не можам да ги дочитам), ќе придонесе на негативен исход на ин витро постапка.

Долевате сол на рана, водени од недокажани претпоставки без притоа никакво искуство да имате со ин витро, ниту па претстава која жртва и која голгота ја поминува секоја една од нас на темава.

Свиткај опашката и да не си се појавила повеќе на темава, оди прави натални карти ако немаш попаметна работа у животот.

ПС. Еве ми го детево 15 месеци старо, зачнато со ин витро токму во циклусот декември '21 - јануари '22.

Последна измена: 19 декември 2023
    На Rtulka, Ljiljana1986, Vinyl и 10 други им се допаѓа ова.
  11. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    298
    Vo januari 2024 godina site sme trudni.Amin

На Vinyl, Orhideja7593, Anemona и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Marr_ss

Marr_ss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2023
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    430
    Амин :l:

На Orhideja7593, 5678m и Anyshka им се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Само да се надоврзам, не реагирав да, вчера бев и докторот се зачуди, ми кажа минатиот пат дека може да ми ја прекине терапијата ако не реагирам, и го прашав вчера што би било ако ми ја прекинел, ми кажа на природен, ама продолжуваме, ми ја продолжи терапијата, на левиот имав фолекули, на десниот јајник што немав фолекули минатиот пат имав, вчера ми пораснал, во Петок со хормони, па со Господ напред, и да не биде не дај Боже не би верувала во астрологија, не реагирав како што пиша од медицински причини.
    И да, што пиша членката за тоа со бела техника тоа било моја информација, значи не го ни гледала видеото, јасно кажа астрологот во Јануари не се купувало бела техника, кола и не се потпишувале договори за работа, аха да, ако некој си најде друга подобра работа никако договор потпишување.

На Viktorijaaa5 и 5678m им се допаѓа ова.
  14. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    969
    Тоа дома можеш да кажеш кој на која тема да се појавува, безобразна некоја. Во секое правило има исклучук и ти нема да ми кажеш дали да коментирам или не. Не бранам астрологија и наталните карти ја не ги спомнав и да, не е разграничено дали е наука, ама има многу допирни точки, ти сепак не си rocket scientist. Btw. сигурно многу повеќе знам од темава од тебе, ама нема да си “ги мериме“. И за крај: не секое тапкање по рамо е поддршка, али јбг таков менталитет сме.

15. Глуварче19

Глуварче19 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    13
    Девојки што мислите за тетоважа пред ин витро процес или пред почнување терапија со
    Хормони прегнил, кломофен...
    Се работи за машка особа со хашимото синдром и покачена тероидна (сега веќе симната)
    Особата е склона кон тетоважи

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.050
    Чисто ме интересира, како се докажува дека ако правиш инвитро кога Меркур е ретрограден, дека ќе биде неуспешно?

Се читаш ли што пишуваш?

А да сугерираш некому да откаже постапка заради Меркур е поддршка?

На ladystardust и Anyshka им се допаѓа ова.
  17. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    298
    Devojki ajde olabavete, spustete topka, ne veruvam deka nekoj pisal nesto so losa namera, da shirime samo pozitiva, ne si zamwruvajte, sirete pozitivna misla.Ideme so afirmacija:Jas sum trudna, stanuvam majka, imam prekrasno zdravo bebe/bebinja

На pineapple89, Lady Miami, intj_girl и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.050
    Не е работата само да се пише нешто колку само да се напише, без да се размисли за последиците кои може да се нанесат на психата. На некој кој е во сред постапка (па и да не е), навистина не е во во ред вакви коментари да се пишуваат.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Никој не ни сакам да ме тапка по рамо, па и докторот беше искрен со мене, нормално ако нешто не е во ред нема да ме лаже, ама ова со Меркур беше апла, не се правело ин-витро сега, па ај да чекаме ако не, и не го темпираме циклусот, и документите за ваучер да ги темпираме.

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.017
    Јас колку што прочитав членката напиша „инфо”.Јас не прочитав дека таа убедуваше да не се прави во јануари.Како и да е овде нема деца сите сме возрасни,секој си има право на свое мислење.И тешко дека некој ќе падни под влијание на еден коментар.Јас не верувам во тоа и не допира до мене.