Само за 6 мериоферта и 4 Cetrotide 18.948 и tevagastrin 4.106 ден. си ја купивме од аптеката во Систина. Фондот покрива 30 мериоферта, другите ги докупив, јас за неполни 2 недели 36 примив, на почеток по 2 наеднаш, потоа по 3. Мериоферт е 1.418, а Cetrotide 2.610 ден. И плус терапија естрофем, Кломифен и другите стандард сумплементи пред пункција, после пункција ми препишаа crinone вагинален гел, Премама, декортин, биофемин, тевагастрин требаше на 4 дена пред ет, и Prolutex пред ет, ама ништо, нема да има ет, на природен ќе почнам. Скапа е терапијата, само тевагастрин е 4.106, ај јас требаше на 4 дена, има членки и преку еден ден примале, пред и после ет. Се надевам објаснив, инаку бев со краток протокол 2 ден од циклус, и од тоа зависи што терапија.
На моето последно инвитро со ваучер доплатив дополнителни 600 евра. Доплатата беше за екстра инекции и мислам за плус едно ехо од оние вкучени во ваучерот. А не стигнав ни до трансфер
Зошто толку многу? Со каков протокол бевте и која клиника? Јас пример во Плодност бев со краток протокол, доплатив само 8700 за три Цетротиде (2900 е една).
Бевме на краток протокол во Плодност. Како што гледам во извештајот вишок со ФЗОМ Менопур ×8 и Цетротиде ×3
Ефтино си поминала, во Систина Cetrotide една e 2. 610, јас требаше 3, ама 4 примив, 2 наеднаш за да не пукне фоликулот, мериоферт 1.418, од фондот 30, јас 6 доплатив, само за ова 18.948 и плус за tevagastrin 4.106 после пункција, требаше и после ет, и кој знае уште колку ќе примев. Со краток протокол бев. Со друго со што се боцкаше? Ни јас не стигнав до ет. И сега на природен ли? Мене ми кажаа да одморам овој циклус и другиот на природен. Ме интересира некоја членка ако знае како оди тоа? Знам дека не треба стимулации, ама ме интересира дали веќе ваучерот ми е искористен и дека сега треба на приватно?
Секако тоа они го премиваат со физиолошки, јас умрев од срам и ја прашав сестрата, она ми кажа знаеме кај сите е така.
Кај мене последното стимулирано инвитро беше 2022 ноември. Бев многу стимулирана а не дојде до оплодување. Сега продолжив со инвитро на природен циклус во друга клиника зошто таму не ме ни посоветуваа за на природен да се продолжи. Мислам дека можеш и да си направиш на природен набрзо бидејќи си примила стимулации кои може да влијаат сеуште. Кај мене во првото инвитро ми вратија емриони на втор ден и во следните два случаи не дојде ни до оплодување.
Ваучерот се смета за искористен и покрај тоа што не си имала трансфер. Еднаш само Таше ни рече може подобро е да наплатиме се што сум примала за да не се смета за искористен но кога провери со администрацијата рекоа дека веќе бил пратен во фондот.
Мене така ми предложија, да одморам малце, следниот циклус. И за сумплементи ми кажаа да одморам 10-на дена и да продолжам.
Па и да имаш останат ваучер не мислам дека е финансиски оправдано да го потрошиш на природен. За ивф на природен мојот доктор започнува да ме следи од 9 ти ден, два пати испитав хормони мислам 2870 денари за едно испитување, стоп инекција 2032 денари, пункција 21500 денари, трансфер 57000 денари и инекција Атосибан на ден на трансфер 1600 денари. Нормално сета друга терапија за после трансфер.
Anushka a zosto ne podnesete pak za vaucer? Neli do 3pati dava fondot.. ne znam inaku i jas prasuvam da ne se sfatime pogresno
Па ќе поднесеме понатака, ама ете да пробам и на природен. И додека собереме повторно документи ќе помине време, инаку секако дека ќе поднесеме. А за втор ваучер исто треба, и хсг?
Daj boze da ne treba da podnesuvate veke da uspee na priroden..inaku te citav celo vreme cekav ishod.. i jas sum so nisko amh ama plus i endometrioza...i nekako ke mi daese nadez ako imase uspeh./. Jas podnesov za vaucer pred nedela dena, sega cekam odgovor pa da pocneme, se mislam sho ke predlozat so kakov protokol..inaku megju new born i plodnost se mislime...new born ni go predlozuvaat, ama plodnost ni e poblisku do ohrid i ne znam
Обично со ниско амх со краток протокол, ама зависи, не знам. Јас немав некоја надеж, бев спремна на се, ама сепак тешко ми падна.
И тоа само до пункција, а да правев ет, таа ампулата од 4.106 ден. требаше на 4 дена да ја примам и Prolutex, и тоа само во аптеката во Систина ја има, цел град го превртел нигде ја немаше. Може тебе друга терапија, зависи. И плус ми препишаа Премама, crinone вагинален гел, декортин биофемин, па и другите сумплементи се скапи, само дхеа 3.000 ден. е, Профертил исто ми препишаа и за мене и за мм уште прв пат кога бев кои исто така се скапи, а и нигде ги нема, по порачка ми ги порачаа.