Може ли некој да ми објасни што подразбира инвитро на природен циклус? Дали се мисли само на блага стимулација? Јас досега два пати сум стимулирана со кломифен и летразол, во двата случаи имав по 3 фоликули. Како одредуваат кој за какво инвитро е кандидат?
Tie što p A neli kaj tie so amh pod eden, samo ednaš davaat vaučer, eden obid, a ne 3 pati. Prašuvam da ne smenile nešto. Ili ima vrska dali imalo et ili ne, pa pak davaat, jas mislev ne davaat
Пункцијата во Систина е 21500, а мерење на 2 хормони 2870. На природен најверојатно ќе ти треба и стоп инекција која беше окулу 2500 и може некоја цертротиде. Ако правиш во истата клиника трансфер 6 месеци од активирањето на ваучерот би требало да не ти го наплатат. Другото се е исто како и со стимулации. Хсг не треба за втор ваучер. Јас немав трансфер со првиот ваучер и бев со молба за првиот исто бидејќи имам низок амх. Втор ми одобрија само со донирани и сега сум на приватно.
Na priroden ciklus e bez ni edna inekcija,jas bev na priroden primiv samo 1 cetrotide na 12 den deka mi bese visoko LH i 2 stop inekcii,inaku ti meri folikuli proveruva hormoni i toa e
Знае ли некој дали Плодност работи Саботи/Недели и празници? Деновите од циклус на кој треба да отидам ми се паѓаат баш за викенд и празник.. Секако ќе им се јавам, но да не знае некој?
Девоки, денес бев на преглед и покрај крварењето и слабата бета во првите испитувања, има плод и докторот беше изненаден позитивно од развојот по некој ден треба да одам и за срцева акција Ми препиша прогетерон депо, па ме интересира какви ви се искуствата, мене многу ме боли колкот не само на буцнатото место , едвај одам ми се кочи ногата од болка, и половината ме боли мислиш ќе добијам циклус во секое време, а крварење има сеуште дури и како со засирена крв , да не е раат човек
А на приватно со донирани јк или со твои? Инаку и тоа е процедура. Јас на природен сакам сега брзо, ми кажаа овој циклус да го прескокнам, да одморам, сега почеток на Јануари треба, и нареден циклус да одам. Cetrotide и онака не се преку фондот, си ги платив 4, и мериоферт од фондот 30 само, другите 6 си ги платив, стоп инекцијата е преку фондот.
Ако се е основно и немаш повеќе терапија - 3500 евра. Јас со ваучер па доплатив околу 1000 за терапија и плус 880 евра за замрзнување на двата ембриони. Премама се пренатални витамини, имаш и други исто квалитетни и со убав состав. За другите суплементи проверете си на iHerb, и метилираните фолна и б12 на Now јас од таму ги пијам сега трети пат ке нарачувам. Поголема пратка повеќе се исплати и пак е поефтино. Кај нас препишуваат многу зависно кој со која фарм куќа соработува. Види го составот, дозата, консултирај се со фармацевт од аптека и побарај му поефтина варијанта на витамини. Сеедно не се пресудни. Фолната е најважна и ако веќе пиеш метилирана покриена си.
Пијам и метил фолат, и метилиран б12, Профертил, Премама, мака, дхеа, инозитол, коензим Q10, кардиопирин.
Јас сум била во процес за време на Новогодишни и Божиќни празници. Сум одела и на ден на празник и викенд за мерење на фолекули.
Jas bev so vaucer stignav do punkcija samo mi izvadia dve prazni folikuli. Sledniot ciklus koga otidov pak imav dva doktorot resi da odime na priroden ciklus a ako stignam do transfer toa ke s epokrie od vaucerot. Na denot na punkcijata prvo na eho me gledase na eho vide deka veke nastanala ovulacija i resi da pravime insemenacija skeptik bev ne ocekuvah nisto i taka ispadna. Ovoj mesec resiv da odmaram psihicki se slusnav so sestrata rece nema problem. Pa zdravje vo januari ke vidime sto i kako ke bide. Mojot vaucer bese odobren na 28 septemvri sto znace do mart mesec vazi. Jas bev so dolg protokol. Stignav do punkcija samo so dve jajce kletki koi bea prazni. Naredniot mesec bev na eho da me gleda doktorot i imav dva folikula i resi na priroden ciklis da pravime punkcija. Na denot na punkcijata prvo na eho pak me gledase i vide deka veke nastanala ovulacija i resi insemenacija pak da pravime. Skeptik bev ne ocekuvav nisto taka i ispadna. Ovoj mesec resiv malce psihicki da odmaram. Zdravje na redniot ke vidime sto i kako ke bide. Se slusnav so sestrata rece deka nema problem. Od vaucerot seuste mi vaze transferot. Mi bese odobren na 28 septemvri pa do mart mesec mi vazi.
Мене негде до Април мислам ми важи ваучерот. И јас ќе одморам овој циклус, па следен на природен. Со Господ напред тоа ми единствена желба, и здравјето пред се, без здравје нема ништо. Се надевам Господ ќе ни ги слушне молитвите на сите нас.
На приватно со свои, ваучерот ќе важеше со донирани. Јас веќе имам едно дете природно, така да немам намера да пробувам со донирани. И јас немам многу надеж, ама си реков бар до 40 ќе пробувам (имам 38 ) ако треба и секој месец, па може една салам јакце клетка ќе погодиме. Јас неколку месеци и до пункција не стигам, кога циста, кога прснат фоликул, еднаш и хормоните не беа добри.
И мене сетоа ова ми го пишааа ама ако ги изанализираш работите составите се повторуваат а трошоците растат. Јас мојата терапија ја оптимизарав со другарка ми која е фармацевт. Ако те интересира повеќе, пиши ми лп ке ти објаснам, да не пипам реферати тука.
Е вака сега. Ова е од јануари оваа година. Терапија: 39846 ден (23 Фостимон + 3 Цетротид) 19088 ден (6 мериоферт + 3 Цетротид + проверка на Е2 и LH) 11646 ден (3 мериоферт + 1 Цетротид + стоп инекција + Е2 и LH) Пункција 38820 Трансфер околу 125000 Замрзнување ембриони 53500
девојки втор ден од трансфер и јас за празниците ќе си одмарамдржете среќа сега за сега имам само грчеви и градите ми се осетливи секако пре рано за било што сепак да споделам овој форум ми даде совети и поддршка се до сега