Ako mislis na cel proces togas ti trebaat infekrivni testovi,vencanica i spermogram,a spermogram moze i vo klinikata da napravite,ako imas plus nekoi ispituvanja i tie gi odnesi
Денес пункција правев само две јајце клетки извадени,имам голема надеж иако се надевав барем над 5 ќе извадат ама ајде тоа е тоа некогаш и само една е доволна. Трансфер сака докторот на 5ти ден. А инаку за терапијата сакам да прашам кој има искуство за клексаните како оди за субвенција? Секое добро на сите во борбава
Па сакам прво нареден циклус да пробам на природен, ако ништо не бидне се двоумам дали да собирам документи за ваучер или да одам приватно, секако ќе ми требаат сите документи и за приватно, ама читам и крвна слика од двајцата, венчаница, тоа преку фондот не ми бараа, затоа ме интересираше за приватно кои документи се потребни. А и приватно имаат важност 6 месеци?
Како мислиш преку фонд не ти барале? Не треба крвна слика од двајцата, само од тебе, и венчаница за ваучер. Повеќе документи треба за ваучер да одобрат отколку за приватно, си плаќаш и не ти треба толку испитувања.
Jas pravev 2 so stimulacii i 1 na priroden,osven infektivnite,vencanica i spermogram ne mi pobaraa nisto drugo,jas si imav rezultati od drugi ispituvanja i im gi dostaviv,krvna slika nikade ne mi pobaraa,i so prvite infektivni pravev i vtoro i treto ifv
Аха, епа не ми бараа во фондот ниту моја крвна слика, ниту венчаница, јас направи копија од венчаницата, ми кажаа не ми треба, ниту крвна слика, само седиментација мислам, 2 спермограми од две различни институции, инфективен скрининг од двајцата, ПАП, брисеви, хормонален статус, им однесов и од хсг.
Треба да имаш извештај од трансфузиолог пред да ги купиш. После не е комплицирано за рефундирање, но ако уште немаш набавено, барај приоритетен упат и директ на трансфузиолог и ке му кажеш за што ти се. Ако фискалните сметки ти се со дата пред извештајот, нема да ги рефундира фондот.
Da, imame zamrznato Zatoa sakame da odime samo transfer na privatno Prasav mi rekoa deka ne treba dokumenti, no prvo ke odime konsultacija so doktorot pa ke vidime sto ke ni kaze
Фала ти,ама ги купив ефтини биле околу 250 ден ја мислев поскапи хаха.Ама затоа пролутекс 3500 за 6 ампули
Kleksanite gi refundira fondot 70%, gi plakas pa oni ti vrakaat pari posle 10 rab dena, otkako ke gi odnese dokumntite vo fondot. Na tvoj teret doaga okolu 75 den od kleksan.
Jas samo da se prijavam deka posle krvarenjeto na 11 den I beta poveke od 150, vcera padna bta na 37 I mojata borba zavrsi so razocaruvanje.
Нас во Систина ни бараа инфективни маркери за двајцата и брисеви за мене не постари од 6 месеци. Пап и спермограм не постари од една година. Се може копии.
Мене последно за на природен Ивановски ни бараше спермограм (ни беше постар од година), микробиолошки брисеви, инфективни скрининзи за двајцата, хормони на 3 ден.
Знам дека за во Систина може копии, нас ни бараа инфективен скрининг само за мм дека поминаа 6 месеци, мојот беше понов, и спермокултура дека и на тоа беа изминати 6 месеци, а во фондот не бараат спермокултура. Ја сега бев со стимулации со краток протокол, имав пункција, не стигнав до ет, и ми предложија на природен следен циклус. Инаку и двата спермограми немаат поминато една година, може и ќе ни важат, исто мм сега правеше инфективен скрининг, во Систина бараа, мојот мислам нема 6 месеци, затоа не ми побараа. Значи откако ќе ми закажат термин ќе ми кажат кои документи ми се потребни? А ако пример на некои не се поминати 6 месеци, ќе ми важат?
Мислам ќе ти важат. Јас ги дадов сите документи пред два месеца. Првото инвитро на природен заврши само со пункција и за следниот месец не ми бараа никаков документ.
Јас бев со ваучер, исто и јас само пункција, и сега на природен кој знае што ќе ми бараат. Ти беше приватно така? Јас дека со ваучер не знам дали ќе ми го важат трансферот ако дојдам до тоа на природен циклус. 1 месец одмараше? И мене така ми рекоа, овој циклус да одморам, па следен.