Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @Natasa. P и јас сум Систина заборави :) 2 пати преку фонд со нивни ме боцкаа, 3ти от пат приватно исто со нивни, во цената од 60.000 и инекцијата беше вклучена прогестерон+дијазепам :) не ме ни прашаа, ни потспомнаа само Анитка ми ги шибна и уф што тешка рака има месец дена газот ме болеше секој пат :worried:

На kukla21, Miami1 и деара им се допаѓа ова.
  2. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    E pa neznam be duso.. vcera gi skapav molenje, eve ti kazuvam kako bese. Ne skaa da slusnat, od samiot muabet bea potreseni..rekoa deka ne doaga predvid, strogo zabraneto bilo. Da ne e nesto novo? .... Neznam sto da recam. Znam deka i ti si vo sistina, ne sum zaboravila, no neznam sto e ova so prgesteronot. Pak ke recam, da ne e nesto novo... nemam drugo objasnuvanje.

3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Сакаш да кажеш дека и они немале или не сакале со нивни да те боцнат, или исклучиле од пракса да боцкаат прогестерон :^) или ти си инсистирала на твои :)

:whew: :doh: јас реков заборави дека јас имав пресуден збор за кај доки твој :rofl:

На деара и Natasa. P им се допаѓа ова.
  4. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    ne, tie insistiraa da si kupam, mi dadoa recepta kako i za ostanatata terapija sto treba da ja primam, i mi rekoa da se bocnam denta koga e transferot, i ponatamu na sekoj 4 dena kako sto red. I jas taka napraviv, si gi kupiv inekciite, i posle transfer, koga dojde sestrata da mi ja objasni terapijata, sto, koga, kako... prasa dali sum se bocnala progesteron. Jas i rekov, ne, megutoa gi nosam ampulite so sebe, i da me bocne. Taa ne sakase da slusne, rece deka toa e nevozmozno, bilo strogo zabraneto i brkale od rabota za takvo nesto. I rekov za kakvo nesto... pa sega imav transfer, kade da baram sestra da me bocne? Ne sakase da prifati. Potoa dojde druga..i nejze ja zamoliv, istoto go slusnav i od nea. Rece ni slucajno, ne smeele da bockaat. Potoa si dojdov doma, i si viknav sestra da dojde i me bocna.

На деара и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @Natasa. P мене ме боцкале Клексани мои од дома и ни пари ми побараа, ни ми рекле нешто, ова околу пункции, трансвер...

Ајде одмарај Нате уште денес, утре и после фаќај надвор воздух и релаксирај се :*

На kukla21, деара и Natasa. P им се допаѓа ова.
  6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Ова ако е нешто ново , јас примав инекции во систина купени од надвор еднаш сашка ми ка стави, после идев навечер во итната служба. По 300 зимаа за боцкањето па затоа престанав инаку не правеа проблеми.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.378
    Me vratija od fondot so obrazlozenie deka treba dopolnitelno da dostavam 2d/ 4d exo so opis na kavum. I sega povtorno da cekam 3 nedeli za odgovor.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Taka znaci... jas kako grdoto pajce, me isutirale, ne skale da me bockat :^)
    E ke vidat tie, aaaa... kalimero nema pravda :P
    :*
    Mnogu mi e gajle, samo da si vidam jas visoka beta.. i ic neka ne mi stavaat inekcii :sun:

На malecko87, Mariangel, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Toa ne e za taguvanje, toa e za raduvanje :party:
    Znaci ne te odbile, ke ti odobrat vaucer, a tie dokumenti gi zemas za eden den, :sun:

На kukla21 и eta им се допаѓа ова.
  10. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.378
    I povtorno li se ceka 3 nedeli za odgovor? Sakav posle ciklusot vo mart da pocnam so postapkata

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Zavisi kolku predmeti imaat. Nemora da znaci, moze i poano da ti stigne odgovor. Vazno deka ke dopres do vaucer :party: I ne gubi vreme, vednas prati gi dokumentite :sun:

На eta и Momichka им се допаѓа ова.
  12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Не обично побрзо известуваат за недела дена јави се прашај :)
    И не мери време еден месец напред, назад ама баш ништо не менува, само нека биде :*

На malecko87, MADO, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    prv vaucer ti e?

14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.378
    Vtor, prviot pat dobiv vaucer bez problem. Sega so isto prateni dokumenti, baraat dopulnitelno da im prata 2d/ 4d exo.

На Miami1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Менр уштр одма кога ми јавија дека се оплодиле три,ми кажаа две се неправилно оплодени,едно е здраво оплодено и тоа ке ти го вратиме.Не се секирај непотребно :* .

16. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Јас имам правено ХСГ на ГАК, и не се останува во болница. Се оди само ден порано за да ти отворат историја. Утредента се појавиш таму од сабајле, со една сестра одите до една друга зграда, незнам која беше, ама блиску е. И една по една влегувате. Се соблакаш во едно тесно мало собиче, само долниот дел, како за на преглед на гинеколог, те повикуваат, легнуваш на таа маса, под тебе е рендгенот, и со оној инструмент како се вика шпатула ли, исто како пап кога се прави, ти го става тоа у тебе, и потоа со еден шприц ти вбризгува контраст, таа течност е ладна и затоа боли, и ме е ништо страшно, боли како кога ќе добиеш мензис, сега незнам како имаш затнато некој јајовод, може боли и повеќе, мада јас имав, ама не ме болеше нешто незнам колку. Се вади тоа железото од тебе, истекува контрастот, ти ставаат влошка една дебела, и се облакаш и дома си одиш. МОжеш и на работа да одиш одма. Нема крв, нема страв, нема болка некоја незнам колкава. Опушти се, не се траумирај. Ние жените сме јаки ;)

На Valentina888, Cuore28, Miami1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    А, да, платив 700 денари :)
    Инаку, кој незнаел, историја се отвора на ГАК и кога се прави инсеминација, тоа нема врска со лежеље во болница, туку како инаку би платиле жени, а? Така се наплаќаат услугите. На дента кога се прави што и да ти прават не се плаќа ни денар, плаќаш по 2 недели кога ќе ти затворат историја. Тоа е :)

На Cuore28 и Miami1 им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    За боцкање со лекови од надвор се потпишува согласност. Има посебен образец во кој се запишува серијата на лекот и како си согласен да те боцкаат со лек од надвор. Едно боцкање е 300 денари, а ако имаш повеќе боцкања повеќе ти се исплати да уплатиш пакет од 3000 мкд со кој имаш неограничени боцкања.

И мее ме боцнаа прогестерон депо минатиот пат без да ми наплатат. Мислам дека сега не ставаат, бидејќи како што разбрав прогестерон депо нема веќе во мк. Либра имаше проблем да најде. Мислам и алисијад зборуваше за истото.

Спекулум, не шпатула :lol:

На papillon red, mdb, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Da, ima nesto @kukla21 vo vrska so progesteronot. 5-6 pati me prasaa dali sum nasla,(duri vo receptata na zadnata strana imase napisano drug lek kako zamena za progesteronot) i koga rekov deka sum kupila, imase iznenaduvacki reakcii..togas nemozev da svatam zosto e toa taka. A za bockanjeto vo bolnica, i mene minatiot pat me bocnaa progesteron pred transferot i nemase nikakva debata okolu toa, no sega bese poinaku. Rekoa deka ima stroga zabrana i ne smeat da bockaat poveke. Nitu obrazec spomnaa, nitu bilo sto koe ke im dade pravo da bockaat. Taka barem prema mene se odnesoa.
    Inaku, sto se veli... jas volot sum go goltnala, sega za opaskata, za 300den nemase nikakov problem za da se doplati.

20. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Progesteronot pred nekoe vreme bese deficitaren go nemase nikade sega pak go ima po aptekite vo zegin go nema voopsto a po drugi apteki moze vece da se najde