Благодарам за одговорот, секако е од помош јас имам извештај од ивф специјалист од приватна клиника која е во соработка со фондот,се надевам ќе ми одобрат.Фала најмногу
Приватните клиники кои пружаат ивф услуги соработуваат со Фонд само за ивф процес. Посебна листа за посебен вид на услуги. Затоа за обично ехо или фоликулометрија плаќаш приватно (полна цена 2000, 3000 зависно од нивен ценовник) хормони ако не се со ваучер се приватно. За рефундирање ти треба печат од лекар специјалист кој е на листа на специјалисти кои работат со фонд. Се надевам појаснив Јас од ГАК немам земано извештај за клесани, моите се од трансфузиолог. Дополнувам со линк https://samoprasaj.mk/prasaj-cat/kakva-e-postapkata-za-refundacija-na-lekot-kleksan-clexane/
Толку јас го купував. А естрофем, оди ли на рецепт? Таа во аптека ми кажа со рецепт од матичен 40 ден, а приватно 260. Не знам дали мислеше на матичен гинеколог, зошто општ матичен ми кажа тоа е хормон и тие не смееле да препишуваат, гинекологот не ми креваше да прашам, ама сега ги прекинав, ме интересира за понатака ако треба да пијам.
Фалааааа секако ионака од старт реков до тест ок е се издржува, здравје понатаму ако треба ќе земам и од трансфузиолог.
Благодарам, јас 3-4 купив на приватно, ама тоа е, и после пункција уште едно, само што го започнав и ми прекинаа, ај може пак ќе ми треба, ама да си знам да ми препише матичен гинеколог. Разлика е 40 ден. и 260, и по неколку ни требаат.
Еее навистина не знаев, не ми кажаа, и првиот пат таа во аптека ништо не ми кажа, и купив 2-3, потоа уште 1-2 и ништо не ми кажа, откако го купив последното беше една друга во аптека и ми кажа. Вртев на гинекологот да прашам, не ми креваше. Ете за во иднина ќе знам.
Da odat na recepta,i jas ista prikazna kako tebe neznaev.I sega imaat nesto novitet so insemacijava treba da pijam estrofem 3x2 i maticniov ginekolog mi vika jas mozam dati prepisam samo edna recepta nemozam dati ja pokrijam cela terapija.Zosto i kako neznam sreka imav ostanti kutii od invitroto i denes si dokupiv na privatno pak.
Аууу имало и ограничување. Па и јас на почетокот ги пиев 2x2, потоа ми зголеми 3x2пиев, и многу брзо се трошат така.
И мојата така ми одговори, ама полсе ми кажа да и оставам копија од шемата (пиев естрофем 4x2 доста денови). Тогаш ми препиша 2 или 3 кутии.
Napravena e denes, na 2 den od ciklus dijagnosticka laparoskopija, nemam nisto se e vo red, samo malko leviot kanal je zapusen
Не знам зошто да не може да ти препише, јас ги пијам без прекин како терапија од почеток на подготовката за инвитрото некаде ноември па се до сега (9+3 недела сум) 3х2 и никогаш немело проблем да ми препише рецепт.(некогаш и по три,четири кутии наеднаш за да не одам нонстоп по рецепти). Ако во извештајот ти стои препишана таа терапија не може да не може да ти препише, прашај си уште еднаш, зошто воопшто не е мала разликата на приватно и со рецепт.