Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    176
    Mislam 2400 den pap brisevi i tipizacija se vkupno. Sekogas i samoinicijativno si praam i tipizacija (se e negativno), za svoja sigurnost.
    Inace da, sestrata Biljana e mnogu arogantna a znae i za ypat problemi da pravi. Radica B. Se fokusira na eho, tubite, hormonite i pred se spermata. Ne mi kazala nikogas detali, nitu za genetski mutacii, nitu policisticni jajnici nitu red dr rab koi gi doznavam od forumov ili od new born eventualno sto doznav.. edinstveno mi spomna deka e dobro predgenetska implantaciona analiza da se napravi no bila mn skapa, a nemase info nitu kade ja pravat.
    Se sam ako ne si procitas i doznaes, nisto, ili preku drugarki sto pominale niz istoto.
    Ne davaat nitu detalni info, a isto i bezobrazni bea koga mi zborea deka spermogramot ako e takov kakov sto e potesko prirodno, idam kaj Vladimir T. Toj veli voopsto ne e los koncentracijata mu bese 18 000 000... samo mi davase dopolnitelna nepotrebna griza. Sovet od mene ne ja slusaj mn mn ni radica b. ni sestrata..

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    298
    Torch vo Prolece plativ 900 denari, pred nekolku meseci

3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Јас кога ја прашав како да проверам за проодност на каналите, ми кажа само и да ми биле запушени ќе ми ги отпушат, не ми ни спомна за хсг, јас од тука дознав и ја прашав ми дигна раменици само.
    Бев упорна и тогаш ми кажа кај Толовски или Систина, и да имам чисти брисеви и мирна седиментација.
    И за амх ми кажа не требало да го проверувам, едвај таа Билјана ми даде упат, се расправаше дури, демек неможеле, и на крај ми даде за на клиничка биохемија.
    Исто и за тсх нешто грешка направиле, и барав пак да проверам ми се развика дека не можела секој месец да ми давала упати, ми дала за неполн месец, и истиот упат ми важел, е како кога го земаат таму кај што испитуваме хормони.
    Може да пише друга дата, и така беше крај на месец.

Инаку се ти е добро ми кажа, маж ти нека направи спермограм, а баш тој ден мм ги зема резултатите, кога стигнав дома и ги пратив кажа лош спермограм и да пие Профертил.

Дури ми кажуваше какви пози дека матката малце ми била свртена, ама ништо страшно, кога бев кај Трајковски на 4Д ехо ми кажа ок ми била, сега Ивановски ми кажа сум имала феноменална матка, само десниот јајник ми бил послаб, а баш на тој фолекулот ми растеше инаку немав ниту еден на десен, имав на лев, и баш ме зафркаваше докторот ми кажа одиме со левак.

Трајковски па ми кажа левиот послабо ми работел, а Бојчева кога ме гледаше на ехо ми кажа супер ми работеле и двата, се ми било супер.
    Е ај сега.
    Не ги слушам јас нив, само за упат, одамна не сум била, им вртев за естрофем дали можат да ми препишат не ми кренаа, ок, може биле во гужва, ни потоа не ми се јавија, и ова не им е прв пат.
    Еднаш не ми креваа и директно им отидов, ај блиску сум, а да сум од подалеку, може итно е.
    Доста и ти дале упат за торч и кариотип.
    Како се со термини?
    Читам многу тешко.
    Едит:и барав упат за сите хормони, и за машките, ми кажа ако било потребно тогаш, и кажав дека сакам лично за мене, и не ми даде упат.

4. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    176
    Kariotip 9ti februari, a torch vazi 1 mesec koga sakam odam ne e so termin.

5. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    176
    Inace Profertil ti se poeftini vo Vranje vo Benu apoteka.

6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Сегде се поефтини од мкд, и во Германија, мислам дека не вредат.

7. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047

Печатна грешка сум направила.

NQO1 е генот. Во случај некоја ако ја интересира да си прочита нешто повеќе.

На intj_girl, 5678m и Anyshka им се допаѓа ова.
  8. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    1.277
    Devojki zdravo,

Dali praktikuvate pred transfer vezbanje i kakvo? Isto taka sto drugo praktikuvate od ishrana …. Stanuva zbor za zamrznat transfer.

9. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    956
    Torch платив 1250ден во пролече во Декември

На nadez88 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    4.594
    Јас решив овој пат да практикувам лесна физичка активност во текот на денот, како јога и пешачење минимум 30мин за подобра циркулација во телото. Во врска со исхраната, јас секако и претходно се хранев здраво, со задолжително конзумирање на овошје и салата во текот на денот, многу манџи, риба обавезно еднаш неделно, не јадам пржени работи, процесирана храна, леб скоро воопшто, газирани сокови и чипсови тоа никако…Така што планирам исто да продолжам да се исхранувам, само ќе појачам на месо и протеини, читав дека влијае добро на задебелување на ендометриумот (јас со него си мачам мака)

На _Vera_, Anyshka, Lady Miami и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    3.204
    Q10. Не ти треба инозитол

На Mina888 и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    3.204
    Дали можеш да проследиш од каде ти е ова инфо за ubiquinol?
    Активноста на ubiquinon е зависна од киселоста/базноста на средината во која се наоѓа, односно вормата ubiquinol која е најскапа, во огромна мера преминува во ubiquinon форма во присуство на желудочна киселина. Едниставно џабе фрлање пари. Ензимот NADPH редуктаза која го носи генот NQO1 кој го спомна, не е во желудникот туку во клетката внатре, во митохондријата. Тоа е ензимот кој го конвертира q10 во активна форма. Значи ubiquinoLot кој го пиеш, се конвертира во неактивна форма во желудникот и во клетката влегува како неактивна форма ubuquinon. Исто како и ако пиеш ubiquinoN. Истиот го има во трета полуактивна форма, претпоставувам ова со трите функции се однесува на ова.
    Што значи апсолутно нема оправдување за употреба на поскапата варијанта.

На _Vera_, intj_girl, Viktorijaaa5 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Orhideja7593

Orhideja7593 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    831
    Добро има ли некоја барем трошка надеж да ми даде :D денес 6ти ден од ЕТ без денот на трансферот нон стоп како пулсирање на матката како пред добивање,истите болки иначе боцкам Пролутекс и ставам утрогестан....некоја вака што имала болки а успешен трансфер има ли , малку да ме смири иначе паника ме уби :D

14. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    3.204
    Да се дополнам, сега читам, не е само овој ензим, уште 4 други ензими се одговорни за активиранoста на q10 во клетката. Јас не гледам оправдување за ubiquinol, наспроти ubuquinon.

15. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    956
    Јас скоро се собрав од документи девојки. Ми остана 4 Д ехо. Е сега тука имам прашање, да не лупам пари, дали може извештај од Систина од преглед кога бев за пап и брисеви правен на 4Д ехо со слики, да послужи?
    Пишува во извештајот дека сум дојдена за пап и брисеви. Uterus со нормална големина, двата овариума со уредна морфологија и големина. Контрола по резултат од пап.

И има 3 слики од внатрешноста на матката.
    Доволно е ова или треба нешто посебно да пишува?

На Radost i ocaj, Anyshka и Lady Miami им се допаѓа ова.
  16. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    298
    Sigurno si strucna vo delot za koj go davas objasnuvanjeto za Q10, sekako ostanuva na nas sto ke odlucime da zimame. Mene doktorot mi rece q10, bez da mi potencira kakov, jas si poracuvam od iherb i pijam q10 ubiquinone od Lake Avenue.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    Во оваа постапка треба со доверба кон докторот да пристапиме. Како ви рекол тој/таа така правете. Не ми беше намерата да се преиспитувате, само го коментирав составот на Профертил.

Во поглед на студиите.
    @Lady Miami во спојлер ќе ги ставам

Langsjoen PH, Langsjoen AM. Comparison study of plasma coenzyme Q10 levels in healthy subjects supplemented with ubiquinol versus ubiquinone. Clin Pharmacol Drug Dev 2014;3:13–7

Guillermo Lopez-Lluch Ph.D, Jesus del Pozo-Cruz Ph.D, Ana Sanchez-Cuesta Technical Assistanta, Ana Belen Cortes-Rodríguez B.Sca,Placido Navas Ph.D
    Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization. Nutrition 57 (2019) 133 -140

Zhang Y , Liu J , Chen XQ , Oliver Chen CY . Ubiquinol is superior to ubiquinone to enhance Coenzyme Q10 status in older men. Food Funct. 2018

18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    3.204
    Да не ме сфатиш погрешно, јас комплетно се сложувам за твојот став кон Профертил, но како и за се друго, сите споделени информации ги разгледувам и анализирам.
    Твое мислење е што треба ти да пиеш и на кој суплемент веруваш дека ги одг, но студииве што го споделуваш и те како не се во ред. Првата е со 12 испитаници, втората со 10. Релевантна студија е со над 100 испитаници. Некои стручни лица без над 1000 испитаници не ни земаат во предвид. Втората студија не знам дали ја прочита, вели дека испитаниците земале или една или друга форма ама дека на крај ресорпцијата зависи од формулацијата.
    Премногу печалат на нашата мака а ние парите не ги береме на дрво. Ова го пишувам за да не се фрлаат попусто пари на непотребни работи.
    На крај секој решава за себе, но треба да ги има сите инфо. Ти знаеш што за тебе е најдобро. Со лесно.

На 5678m, Mina888 и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Јас мислам се е до организмот.
    На некои им одговара Профертил, на некои не.
    Не осетив нешто од нив, не знам, ниту мм.
    Ќе си пијам ПреМама, можеби ме е исто, има имаат доста витамини.

20. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    314
    Јас 2 пати имам поднесено за ваучер со извештај од Систина, но од инф доктор каде беше нагласено во извештајот 2Д,3Д,4Д:опис на состојбата заедно со слика од 4Д која е во боја, не тие што ги даваат вообичаено од ехо

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.