Па добро секако предност е да сте во таа гранка,во здравството,секако повеќе и подобро ги разбирате работите и со знаењето можете да влијаете. Тоа е добро ,секоја чест.
Јас бев краток , стимулирана од 2 ден циклус само 7 дена и после два дена пункција. Долгиот мислам почнува после овулацијата се до деновите пред наредната. Кој е поискусен нека пише.
Две од кои само една се оплоди ама јас сум била со намалена резерва.Имам читано овде членки постари во години од мене кои со краток протокол извадиле и над 20 ,па и 30 јајце клетки.Мислам повеќе фактори влијаат на бројката на извадени јајце клетки.
Dali od hormonskata terapija prolyteks i estoferm imavte problem so naduenost, gasovi i zapek. Sto vi pomogna?
Koga se odi na transfer so zamrznati , ustvari se pocnuva so nizok estradiol taka ? i treba da se kacuva, koja e vrednosta sto e optimalna? Kako treba da bidat drugite parametri. Progesteron pod 1 tsh pod 2 . Drugo nesto da mi spodelis bi ti bila blagodarna?
Јас на 10 ден од циклус имав естрадиол 420 извадивме 7 јајце клетки од кои 4 се оплодија. Дури и за 4 овој естрадиол е низок. Од докторот како одговор добив дека летразолот (првите 6 дена ме стимулираше со нив во комбинација со Гонал ф 300 )ја маскирал вредноста на естрадиолот и не била најрелевантна. Искрено не го знаев ова. Ова е мое искуство може на некој ќе му помогне…
Естрадиолот да е низок на втор ден. Околу овулација не знам дали пречи да е висок зошто првиот пат ми беше околу 2000 и пак имав имплантација. Овој пат едвај до 200 се качи и ете исто имав имплантација. Прогестерон под 1. TSH околу 2 (првиот пат ми се качи 5.17 пред трансфер и не пречеше!). Димери ниски, пролактинот низок. Отприлика тоа. И сега нормално, не сум доктор, некој ќе ме нападне...
Така е. Значи да направам споредба, првото ин витро имав покачени димери 1800 (до 500 се нормални), покачен пролактин 37 (мислам дека беше до 25 горна граница) и TSH 5.17. Естрадиол претпоставувам над 1500 сигурно пошто добро реагирав. Прогестеронот тогаш не го проверив. Имав имплантација. Овој пат се спремив, пиев Еутирокс, се боцкав Клексани по два на ден додека траеше постапката и си купив Достинекс со време зошто знаев дека ќе ми рипне пролактинот. Овој пат пред трансфер имав: Естрадиол 223 TSH мислам 1.07 Димери 200 Прогестерон 0.1 Пролактин 1017 (го спуштив на 144 со две апчиња достинекс)
Јас се справувам до сега со малку вежбање и топли облоги на стомакот и вака планирам до трансфер потоа и јас не знам што ќе правам
Ве молам опишете ми како изгледа денот на трансфер. Пиете ли бедоксин пред да одите колку време ве задржуваат после тоа? Дали е дозволено после трансферот да седи некој со вас во тој саат два додека сте таму? Дали ви помагаат да се облечете? До дома во кола лежите или седите? Ме фаќа паника
Кога имав пункција, и мм оставаше материјал, го прашале пред колку време пиел антибиотици, и него му препишаа трицеф, истите и мене после пункција, му рекле барем 1 недела требало да помине откако ги испил.
Гелот мене ми кажаа навечер, а пролутекс исто 2x1, ама за жал не стигнав до ет. Сепак си млада 33, мене и порано и сега ми доаѓа од 25-28, дена, тоа порано ми го кажа еден гинеколог, дека од 25-28 е правилно,претежно на 28 ми доаѓа, ретко порано или да ми доцни, сега со сумплементите некако ми се поремети малце. И стресот и годините секако дека влијаат, ама и начинот на исхрана. Знам неколку на 40+ останале природно. Еве сега две на 43, едната лани се породи со трето, едната сега каде и да е со прво. Нема правила. На некоја и извадиле повеќе јк ниту една не се оплодила, на некоја една и се оплодила.
Немаше оплодување, кај Ивановски, сега на природен, па ќе видиме. Инаку со низок амх сум. Пред тоа бев со краток протокол. Стимулирана со Кломифен, естрофем, мериоферт.