Амх не може да порасне и подобри. Секоја жена кога се раѓа, се раѓа со одреден број на јајце клетки што ќе ги создаде во текот на животот. Даваат разични амх резултати различни лабаратории, мене тоа ми се има случено, зошто е тоа така, нека објасни некој што знае.
И во иста лабораторија се различни, јас само на клиничка биохемија имам правено, вториот пат ми беше покачено, прочитав некоја членка пишала да не било во фоликуларна фаза, ама мислам дека нема врска тоа, не знам, нека каже некоја што знае. Не ми текнува кои денови од циклус испитував амх, дека тоа нема врска со циклус мислам кој ден се испитува.
I jas taka znam , megjutoa covek nekogas se fakja i za slamka samo za da uspee. Kaj mene eve primer imase mnogu cudni rezultati na Amh. Prviot pat mereno na klinicka biohemija mi bese 1,4. Posle 3 meseci pak meram tamu iskoci 6. Posle 1 mesec pravam na Ginekologija i tamu dava rezultat 0.96. I vekje ne mi e gajle. Spored Ehoto se gleda deka imam niski rezervi, i ne sakam da si pravam dopolnitelen stres so povtorno merenje.
Јас пишав за амх дека е повисоко во фолекуларна. Сепак ова од нет што читам, не сум зборувала со лекар.
Jas na 39 godini koga pravev Amh mi bese1. 51 na biohemija. Na 42 pravam povtorno i mi izleze 2.50 vo avicena posle nekolku stimulacii. Mu go kazuvam ova na mojot ivf doktor vo Grcija i on mi go kaza muabetot deka Amh ne moze da se podobri deka verojatno e do labaratoriite kakvi reagensi metodi na ispityvanja koristat.
Za vtoriot pat bevme se od novo, so kratok protokol..togas imavme i za zamrznuvanje... Togas mnogu raboti ni se poklopija mislev i togas deka ke uspeeme od prva, nekako taka se osekav, no ne...pod golem stres bev koga neuspeavme...no tuka mi e sinceto sto mi e uteha. Sega cekam ciklus pa da odime na transfer nekako pak imam stres, strav od neuspeh povtorno..zasto se nadevam i mnogu sakam da uspeeme Prviot pat koga pravevme voopato ne bev pod stres i mlada bev, ne deka sega sum vo godini no sepak....
Не се преоптоварувајте толку со вредноста на амх. На ехо се гледаат најубаво резервите. При проценка на оваријална резерва како финално се зема бројот на антрални фоликули. А најважно од сè е да се реагира на стимулации. Тука многу игра улога изборот на протокол. Особено кај poor responders. И секако квалитетот на ј.к. На оваријалната резерва не може да се влијае. Но на квалитетот може да се обидете - исхрана, физичка активност, медитација, акупунктура, суплементи, добар сон...
Истото и мене ми го кажаа. А зависи ли колку фоликули ќе има, или доволно е само еден фоликул и да има квалитетни јк? Многу се преоптеретив со амх.
Така и јас размислувам, ние еднаш сме успеале, дајбоже да успее повторно, но и да не успее веќе имаме по еден дар. Може вака треба да си зборам секој ден и да се опуштам до денот на трансфер, многу сум возбудена
Трудна сум 5 недели и 4 дена ,прво ми се појави темен исцедок на пред една недела , па прекина па пак се појави се консултирав со доктор на ехо сум во вторник ми кажа само да продолжам со терапијата што ја пиев после трансвер само да исклучам аспирин ме фаќа паника минатиот спонтан на природна бременост заврши исто толку рано ве молам некој да не знае нешто околу ваков случај ?
Ние ќе правиме трансфер со замрзнати и ми побараа се што е потребно за ваучер, па така и одлучивме да аплицираме за ваучер, веќе ги имавме сите испитувања.
Квалитетот не зависи од бројката. Колку примери има низ странициве кои од еден единствен фоликул станале мајки. Кај повеќе фоликули работата е дека колку се повеќе, толку е поголема шансата да ја има таа добитната ј.к. Чиста статистика. Една само треба. Таа вистинската. Впрочем, сите сме настанати од 1 ј.к.