Девојки, добивме ваучер! Се слушнав со сестрата на Ивановски и ме збуни затоа што ми кажа дека ин витро процесот го започнувале со микрогинон таблети, од втор до шести ден циклус. Барав информации за нив и прочитав дека тоа се контрацептивни таблети, што ми е многу чудно, очекував да ми каже стимулации од втор ден циклус. Не знам дали тоа им е стандардна пракса или само на мене се однесува.
Стандардна е. Мене тоа не ми се допадна. Без да се видиш со др сестрата те спрема. Стимулација почнува од нареден циклус. И нареден циклус можеш да очекуваш пункција. Со среќа. Да заврши се успешно.
Neznam,sega toa nesto novo e izgleda,i jas denes kaj Anita Lazarevski zakazuvav i ona isto mi spomna koj den od ciklus sum i da pocnam makroginon,ama jas i kazav sakam provo dame vidi doktorot i deka nemora od ovoj ciklus da pocneme moze i od nareden,da bidam podobro podgotvena
Фала ти И мене не ми се допаѓа, ќе ја барам пак за подобро да ми објасни ама чудно збучи. Исто ми е чудно дека сѐ оди прелу сестрата, а нема термини и не крева на телефон. Не разбирам како цел процес така би се одвивал.
Jas pravev laparaskopija super pominav naredniot den veke bev stanata na noga si odev slobodno vednas po laparaskopijata imam i uspesno inv kaj isto kaj Lazarevski, a za laparaskopijata plativ 128000 den
Исто и јас пиев микрогинон, не се секирај. Тоа им е стандардно, потоа ми кажаа да дојдам втор ден од циклус ми препишаа терапија. Бев стимулирана 2 ден од циклус со кломифен-4дена, естрофем, и трет ден од циклус се боцкав со мериоферт. Потоа ми вклучија цетротид.
Zdravo zenicki da prasam nesto jas .. Pravev invitro no za zal ne zavrasi kako sto treba .. izvadeni 6 jajce kletki da napomenam so namalen amh sum .. odgovort bese deka ne se kvalitetni kletkite ... e sega me intersira dali nekoj go ima ova pominato pa za vtoro invitro da imal uspesna bremenost odnosno kvalitetni kletki sto se oplodile .. se plasam nemoj pak da mi se povtori istoto deka se ne kvalitetni ... fala vi od srce za sekoj odgovor
Со каков протокол беше? Со што беше стимулирана? Јас бев со краток протокол, не стигнав до ет, со низок амх сум. Сега пробувам на природен па ќе видиме.
Kratok protokal 10 den se bockav so meriofet i 4 dena so citrotide .. 12 den imav punkcija izvadeni 6 kletki no ne oplodeni ne kbalitetni bea
Исто и јас, скоро 2 недели се боцкав со мериоферт, 3 со цетротид, третиот ден 2 цетротид примив едно по друго, имав пункција, не стигнав до ет. Сега пробувам на природен. Едит:Имаш ли мутации? Што сумплементи пиеш? Јас бев стимулирана и 4 дена со Кломифен и естрофем и после пункција.
Drugarki, koja doza na progesteron ja primate posle transfer? Posebno tie shto ste so uspeh. I dali oralno Ili vaginalno?
Мутациите немаат поврзаност со квалитетот на јајце клетките и оплодувањето. Одредени мутации може да влијаат на циркулацијата на крвта во матката, а со тоа негативно да интерферираат врз процесот на имплантација на ембрионот, а подоцна и задржување на истиот. Затоа обично препишуваат клексани после пункција или неколку дена пред ембриотрансфер
После трансфер со последното успешно ивф примав прогестерон депо на 4 дена мускулно, пролутекс на 4 дена подкожно и утрогестан од 200 мг по една наутро и две навечер вагинално.
Mikroginonot go dava za da bidat smireni jajnicite bidejki drugiot ciklus gi stimulira, koga ke pocnes so stimulacii za se se dogovaras so Ivanovski i za se ti e dostapen, so sreka
Па нигде не пишав дека имаат врска со квалитетот на јк. За мутациите Јани ми препиша клексани 15 дена пред ет, после пункција Ивановски не ми препиша. Сигурно чекале дали ќе има оплодување, па тогаш, не знам.
Стандардна е шемата, истите ги пиев. Сестрата еднаш кога ќе ја добиеш за термин, после полесно иде. Со среќа!
Мислам дека откако ке почнеш со микрогинон ке одиш на преглед да те види др, и ке ти каже што е следно. И прашај си ја за се, јас бев така како изгубена за првото ивф. Објаснува се што ке си прашаш, ама не им е стандардна процедура да ти објаснат се до детали. И можам да кажам, дека сум poor responder, се бореше за секоја јк што ја добивме. Добив 5 јк, 4 се оплодија до бласто. Иако немав имплантација, јас го сметам за добар др кој има сериозен пристап. Тоа што има премногу пац е малку минус, ама се што сакаш прашај си ке ти одг кога ке имаш преглед.
Ниту еден ивф др нема да вклучи клексани пред пункција зошто може да им направи крварење, обично после пункција вклучуваат. Ивановски кога му ги покажав мутациите си пиша на шемата, за да ми вклучи после тоа. Така и беше. Потсети го или сестрата, пошто неа поверојатно ке ја искомуницираш
Пролутекс еднаш на ден, вагинално еден Утрогестан наутро и два навечер. Ова беше после успешното кај Трајковски. Ивановски исто ми даваше Пролутекс и Кринон гел навечер. Не мислам дека дозата на прогестерон кај мене беше пресудна. Дури матичниот гинеколог ми кажа дрка жолтото тело ми е супер и дека лачи мнг повеќе прогестерон од Утрогестанот што го примам.