Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

278 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    314
    И за прв ваучер и за втор ваучер заедно со поднесување на хормони (кои ми беа во ред) поднесов и АМХ. Дали има правило за поднесување на АМХ поради старосни години. Имам 44 год. Сакам да поднесам за 3 ваучер, па дали да испитам и пратам за АМХ

2. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    Гледам повторно се отворила дебата добро/лошо искуство кај одреден доктор. На секои 200-300 страни се отвора дебатава :D И секогаш со истите префрлања.
    Да се разбереме, ова е јавен форум и секоја од нас може да си го раскаже своето искуство. Позитивно или негативно. Ако фактички се прикаже ситуацијата.

И слободно може да се напише ЈАС НИКОГАШ повеќе не одам таму. Клучниот збор е "јас", што го прави мое мислење засновано врз моето искуство. Дај да не се зезаме, една фризерка да ве унакази, па ќе речете дека никогаш повеќе не би отишле кај неа, не па за бебе.

Само треба да се внимава на начинот на прикажување. Тенка е границата помеѓу раскажување негативно искуство и напад (имало и такви, тешка е оваа битка и револтот кој произлегува од неуспехот е многу голем).

Според мене, постоењето на позитивни и негативни мислења и искуства многу помага, особено кај другарките кои се нови во оваа борба, да се формира едно основно мислење кој доктор и клиника најмногу би одговарал на вашиот карактер. Кои предности ви одговараат, а преку кои мани би можеле да преминете.

А секако финалниот избор би требало да го донесете после консултација. Едно е на хартија (форумски искуства), а сосема друго во реалниот свет.

Ретинолот не се препорачува да се користи во бременост. Ако ти е шубе, провери ги состојките од серумите кои ги користиш дали се безбедни за употреба во бременост.
    Кофеин е дозволено максимум до 200 мг дневно. Тоа е отприлика 2 лажички нес кафе. Имајте на ум дека кофеин се крие и во други производи. Бескофеинското кафе исто така содржи кофеин, но во многу помали количини.

На qubat323, Bebe moe, Iva_Iv и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    1.275
    Не користам ретинол, нема во ниедна состојка, а за серумите на сите пишува да се консултира доктор, како и за секој лек нормално. Но ајде велам тука да чујам ваши мислења и искуства. За време на трансфер ми рекоа без шминка и парфеми да се појавам, веројатно нешто од тоа не им е погодено на ембрионите, па од претпазливост прекинав и после трансфер со шминка, парфеми и серуми. Може претерувам затоа и се консултирам.

4. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.300
    Допаѓања:
    2.304
    Леле женчиња колку нови страни целите со коментирање лош/ добар доктор.Ај да олабавиме.
    Секој со свој избор и искуство што го поминал.Да се насочиме кон позитивни мисли,да си споделуваме позитивни страни од нашите долги макотрпни приказни за патот до бебче..Немојте вака..доктори ко доктори како и сите живи суштества како и секој обичен човек,различен карактер,различен пристап,различни болници неможе да биде исто.
    Ајде дајте некој убав пост кој чека денови во броење до тест,некој тест позитивен,кој се спрема за трансфер...
    Убав ден храбри :l::sun::inlove:

На Bebe moe, zoriica, NoraMK и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    1.275
    Стварно никоја деновиве не сподели убава вест, има ли некоја со позитивен тест? :l:

На Zlatnata Sirena, Lady Miami, LanaDelR и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. *MalinkaM@M

*MalinkaM@M Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    169
    Здраво на сите, може ли да ми кажете после пункција колку време имавте болки? Јас правев во петокот, ми извадија 7 но еве денес сеуште имам болки во јајниците?

7. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    1.277
    Jas planiram po edno bezkofeinsko da si pijam

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bapeski

Bapeski Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    47
    Јас од пункција немам болки ама денес имам некоја тапа болка во долниот дел кај матката трансфер имав во петок што може да биде?

9. Orhideja7593

Orhideja7593 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    831
    Јас само на денот на пункцијата (10.01.2024) немав болки (најверојатно од анестезијата) ама веќе од наредниот ден ужасни болки кои се до трансферот , значи 4 дена ужасно ме болеше неможев да се исправам а траат и ден денес повремено како благи грчеви ...инаку неуспешен ми е трансферот. :)
    Издржи болката,нека боли колку сака само да си имаш позитивен тест ❤️

10. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    1.277
    Devojki,

imam edna orgalutran inekcija kupena vo grcija so rok 03/24 ja podaruvam ako na nekoj e potrebna.

11. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    1.277
    Mislam ne, ako treba kje ti pobaraat, obicno ako FSH e nad 12 ili E2 e nad 60 baraat. Zosto tie se indikacija za nizok amh.

12. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    3.217
    Мене ме советуваа да не носам, со ниска резерва сум. Ако се др хормони ок, нема потреба да носиш, според мене.

На Mina888 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    397
    Jas ja cuvam kerkickata do denes 12 nedeli ima.
    I jas bev debela vo bremenost pa sega sum 5 kg poslaba od pred bremenost.
    Ti posakuvam uspeh do kraj mila

На 5678m и Lady Miami им се допаѓа ова.
  14. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.517
    Jas piev po edno kafe vo rana bremenost si go gustirav 2-3 saati. Tolku mi dozvoli maticnata edno kafe kaza ne e problem.

15. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    1.275
    Нормално е да имаш, имав и јас, затоа доктор после пункција ми препорача да пијам бруфен, по еден на ден.

16. *MalinkaM@M

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    169
    Ти пуштам среќичка, не би можела да ти кажам за болката зашто и на мене ми е ова прво искуство со ин витро, се надевам и посакувам на сите да ни е успешно, како што кажа една членка се ќе издржиме во оваа борба.
    А трансферот како е како процедура?
    Јас имам закажано за во среда ❤️

На Shkolka@, u_prolazu, Lady Miami и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    397
    Jas sosema se soglasuvam so tvoeto mislenje za Trajkovski I za nivnata klinika I jas pred da uspeam kaj Ivanovski bev kaj Trajkovski na konsultacija vo koja ne mi gi ni razgleda dokumentite ,ako prasav 10 raboti dobiv odgovor na 2 otsuten bese celo vreme samo mi rece nizok amh ke moras so donirani I za toa plativ 2500 denari
    Kaj Ivanovski uspeav od prva so moi jk ,doktorot e maksimalno posveten ,covecen I golem profesionalec.

На Martka, Алек***, Norah Jones и 4 други им се допаѓа ова.
  18. *MalinkaM@M

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    169
    Биди силна, тешка е борбава но не се откажуваме. Мене ми е прво искуство со ивф и некако не сакам да си давам многу надежи да не се разочарам, но знам дека ако не сега ке дојде денот кога ќе видеме 2 цртки и ќе галиме меше ❤️ јас во среда трансфер, па ке видиме што ќе биде.

На Anyshka и Orhideja7593 им се допаѓа ова.
  19. Bapeski

Bapeski Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    47
    Ништо страшно дури и уживав гледаш на монитор како се изведува ги гледаш ембриончињата :l: Ми дадоа дијазепам веројатно е редовна процедура дека сакала ти или нејќела поствесно се грчиш и правиш контракции. Трансферот трае 5 минути после тоа лежиш еден саат пред да те пуштат. Одиш најадена, напиена и со полна бешика. Среќно

На Orhideja7593, 30AlexA, Lady Miami и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    1.275
    Сосема безболна процедура. Докторот прави мал отвор со тенко цевче до матката и потоа ембриологот со друго цевче го пушта ембриончето во матка. Те оставаат на бокс да мируваш некои 15 минути. Потоа уште 40 минути во самата клиника. Среќно во среда :l:

На Lady Miami и *MalinkaM@M им се допаѓа ова.