Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

264 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    да, бев кај Органџиски, и ми рече дека жешкото влијае само 5 % на бременоста, но зошто да се изгубат и тие 5 %.. и рече да се почека до септември - октомври. Исто така тој ми мереше некои антални фоликули, што биле многу важни за инвитрото, па ако на некоја друга и мереле ме интересира колку и биле, и на кој ден од циклус и ги мереа? Мене вчера ми беше 11 ден, и беа доста малку, што ме разочара, ама на инт подоцна видов дека тие се гледале на 3 ден од циклус, а не на 11! И истотака ми спомна за некој Мар тест, што се правел кај брачни парови кај кои е се во ред, а нема постигнато бременост, тоа било имунолошки тест каде што се утврдува дали во жената има антитела што ја уништуваат спермата на сопругот... Ние искрено прв пат слушнавме за тоа, а се испостави дека ако е позитивен, инсеминациите пагаат во вода, џабе сме ги правиле, а тоа се 1000 евра и изгубена година! Незнам, некако се разочарав од докторите, сите кажуваат различно и на друг начин.. Дефинитивно ќе почекаме до септември, ми препорача да одиме со јасмин од 3 ден од циклус, за да се спречи овулацијата тој месец, и да има повеќе фоликули наредниот.. Ајде кога ќе каже господ тогаш, летото ќе го искористиме да се одмориме убаво...и да размислиме каде ќе продолжиме

2. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    Здраво драги феминки нешто оваа тема не ни е многу активна ,еве јас да ви се пофалам утре ми е трансферот од 6 оплодени јајце клетки има 4 ембриони .Колку сум возбудена сум едвај чекам да поминат тие 15 дена па да ги видам долго очекуваните 2 црти кои ги чекам веќе 10 години.Па се надевам Господ Бог ќе ги чуе моите молитви да ме усреќи макар со едно бебе не сакам ништо повеќе држете ми среќа. :* :*

На cecilia, Amorce2, zazarsko и 7 други им се допаѓа ова.
  3. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ајде nana2112 само со господ напред и се ке си биде како што треба. Многу ми е мило што конечно стигна до целта, а фали уште многу малку до твојата најголема среќа ;)
    Биди само стрплива, опуштена максимално и нека ти е со лесно утре на трансферот :)

Ти посакувам многу, многу, многу среќа :*

П.С - Пишувај ни после како помина на трансферот...

4. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Nana, ti ja pustam seta sreka da uspees, i od srce ti go posakuvam toa, da ja osetis ovaa radost, ja kolku se napativ posle samo tri godini , a ti deset godini....mozam da zamislam kako ti e! opusti se, i hrabro, Gospod ke ti dari dar, zasluzuvas :!: немој да си емотивна и не се замарај со нисто, батали и телефон и фб, одмарај си и не дозволувај нисто да допре до тебе сто те онерасполозува! Друго ти писав во лична порака, па утре писи ако мозес, те чекаме, мислиме и навиваме за тебе! Среќно мила :* :* :*

На nana2112 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    ајде Нана, ти држиме среќа утре, уствари ти ја пуштаме... 4 ембриони се многу, убедена сум дека ќе биде, дај боже и со близнаци! Утре, и во следниве 15 дена биди опуштена, твоето е завршено, утре ќе заврши и д-рот, специјалист е во оваа работа, ако се сеќавам рече дека трансферот ќе го врши Хаџи Лега, и јас се повеќе сум убедена дека ќе се одлучам, за него, за 2-3 месеци! Останатото е на бога, се надевам овој пат ќе ти ја услуши молитвата! и пиши ни, очекуваме позитивни вести

6. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Nana te cekame da ni pises kako pomina denes i kolku embrioncinja ti vratija? ti posakuvam uspeh i te cekam vo trudnicki muabeti :$ :*

7. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    Ти благодарам драга Лори што ме мислиш.Вака ми вратија 3 ембриони ,трансферот ми го правеше Хаџи Лега бидејќи Петановски е на семинар во странство. Ми рекоа строго мирување 6 дена ,после 5 дена може да се избањам со млака вода да не биде многу топла. За храна ми рекоа да јадам многу манџи,супи,пилешко, сирење, кашкавал, урда , овошје ,зеленчук и домашни сокови. И секако после една недела ми рекоа дека може да шетам 30 минути но не секој ден. Денеска сопругот беше во црква додеја лежев во билница и се помолил и запалил свеќи за здравје. И секако наредните 2 недели ќи ги поминам релакирање со добра книга, филм и опуштеност и позитивност.<3<3

На irenna, only44you, SimonaTino и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Tri embriona?! bravo, :clap: sega imas uste pogolema motivacija da odmoras za da uspees! nie sme tuka so tebe, miruvaj i ne mu ja misli na nikoj i na nisto, ako treba izoliraj se ako nekoj ili nesto te nervira i ostani opustena, ne misli mnogu na bebinjata, ke si dojdat oni sami:))) Od srce Nana ti posakuvam da uspees, samo napred :clap: :clap: :clap: :* :inlove:

На only44you, nana2112 и SimonaTino им се допаѓа ова.
  9. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    ајде нана, одмарај па те чекаме со позитивни вести

10. Beba1

Beba1 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    47
    Lori-30 извини не ти пишав неколку дена малце гужви и не стигнав да отворам ;)
    Е па вака да објаснам до каде сум - Добив циклус во Средата на 25/06 и нареден ден бев да испитам крв - естрадинолот и Лазаревски рече дека е супер и почнаувам со друга терапија - Четврток Цетротире, Петок плус фостимон и од вцера плус мерионал и така сега на 03/07/2014 сум пак на крв давање и потоа не еџо кај докторот а видеме до кај сме што сме :D

Се осекам многу возбудена, незнам дали и вие го имавте тоа чуство и се радувам што сум многу позитивна, кога треба да одам на инекциии едвај чекам ко мислиш кој знае што се случува а таму стануваш инвентар се знаеш веке со сите прв другар ке станеш.... Ама целта ми е да излезам победник како шо бев кога имав миом на матка се изборив и се заврши како треба, наредното нешто го изгубив бебенцето кога ми се случи вонматеричната бременост пред година ипол и бев на дното но знаев дека мора да кренам глава и да продолзам понатака колку и да ми беше тешко на душата. Така и направи, со голема подршка од сопругот и исто така и неговата позитивност пребродивме се и еве сега сме на овој пат каде сто исто така ке бидеме победници и ке имаме радост и срека во нашиот дом.
    Ве гушкам сите, би благодарам на секоја подршка не ве познавам, но имам чуство како да се знаме 100 години. Ви посакувам на сите само убавини :* :* :*

На volsebna, Lori-30 и only44you им се допаѓа ова.
  11. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Беба само напред, не мисли на она сто било, тоа всусност и поминало!!! јас сум долго на форумов и скоро секоја втора девојка имала спонтан!!! тоа изгледа е нормално за прво дете! сега веке не мисли на тоа, и ја сум имала спонтан и девојките сто еднакво со мене забременија и се во труднички муабети и они исто со прво имале спонтан, ама тоа било и поминало! сега опусти се, биди позитивна колку мозес, не се замарај многу со мислење, храни се здраво и ке си дојде тоа сто те следува! инаку незнам зосто почнувас со Цетроиде, јас прво Гонал 7-8дена и после почнав и со Цетроиде 5инекции, па престанав, еден ден, примив Прегнил и после пункцијата бесе! ама ете секој доктор си има различна сема! само да ти казам и на тебе и на сите тука, дека на трансфер подобро да одите со полна бесика! мене така ми рекоа и така направив, после враќање мозе одма во тоалет да одите, ама ја полегав 15мин па после бев! ајде со добро нека е, Дарси успеа после мене со инвитро исто, сега Нана, па ти, па Волсебна, Весник,Среќиче и сите други :clap: се најубаво мила и ќе успеес :*

На Beba1, nana2112 и flower30 им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Јас бев на контрола и ми кажа докторот нема ивф наредни 6 месеци.Ми најдоа тромбофилија и ми препиша клексан.Сега работиме на случајот па здравје ке видиме што ке биде.Ми олесна искрено.Он е оптимист у брзо време да забременам :^)

13. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    без паника, 6 месеци сега ќе поминат, уживајте во летото, и после нова година поминале 6 месеци :) ајде, и мене не ми се чека, ама кога се мора не е тешко

14. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ajde devojki, vremeto nema da bide tolku dolgo kolku sto vi se cini :!: Uste pa leto deka e, sekoj den setanje vamu tamu, odmori ima da vi pomine kako nekolku dena! najvazno e da bidete podgotveni za uspehot sto ve ceka! ke uspeete samo trpenie, ve pozdravuvam i dvete i uzivajte vo letovo :* :inlove:

15. Beba1

Beba1 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    47
    Мила така е само позитивни мисли и се што е лошо било поминало идеме напред
    и се ке биде а тоа го имам многууууу .Да почнав прво со јасмин таблети и после цетротиде и фостимон и мерионал кај секого различно но докторот знае зошто е тоа така само да биде се како треба.За храна да насабајле пијам седен природен сок цвекло,морков и јаболко, насабајле и навечер путер од кикирики, цвекло обавезно и така внимавам доста овошје здрава храна сега ми кажаа дека пилешкото месо било супер за овој период и што следи. Сега чекам четврток да видам што ке ми кажат .. многууууу гушки и бацки за сите само убави работи да ни се случуваат

16. Beba1

Beba1 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    47
    Здраво мили мои , еве ме со нови вести и ке си пукнам од срека (smile)
    Денес бев да проверам Естрадиол супер е низок го дрзиме под контрола како што кажа Лазаревски и имаме сега за сега 8 фоликули, Лазаревски е задоволен вика понеделник пак на давање крв за хормон и кај и да е да пукнција :inlove: :inlove: :inlove:
    Уф какво чуство имав денес кога ми кажа како морници да ми поминаа по телото од срека,кој знае каква сум изгледала од страна збунето срекна, да не ми беа ушите насмевката ке ми се вртеше околу главата dance .
    Многу гушки и бацки за вас од мене, и се надевам дека за кратко ке бидаме во множина и после да прославиме :*

На irenna и Lori-30 им се допаѓа ова.
  17. vodolija123

vodolija123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    31
    малку закаснав со честитање но да знаеш лори пресреќна сум за тебе со лесно да ти е и се најубаво во бременоста :*

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Нана мила , се изгуби? како си? како се чувствувас? одмарас или и сеткас:)писи ни те мислиме :*

19. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    Фала што ме мислиш Лори добро сум по дома сум одмарам лежам.Сопругот ептен ме разгали само лежам а он ми спрема јадење ме гледа и чува како мало дете.Повремено имам мали болки и од двете страни кај јајниците но се издржливи.Друго што забележав градите ми се меки нежни на допир изгледа како да се пораснати и повремено ми се напупчуваат пупките како жена треба да дои друга промена нема.Времето го минувам во лежење со некој филм и почнав книги да читам.Сакам со сопругот со колата да ме однесе во црква да се помолам и некој свештеник да ми прочита некоја молитва за да ни успее ин витрто.Сакам и да почнам и по надвор да излегувам да шетам по малку да бидам на чист воздух но сопругот се плаши да не ми се случи нешто, а веќе една недела сум затворена дома не сакам да бидам уште една недела има до тестот.Дај некој совет Лори што да правам ти веќе го помина овој пат.

На Beba1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Мила нисто нема да правис, јас сум сигурна дека ке успеес и мене градите така ми беа меки, незнам дали имас гасови повремено?! тоа со јајниците и мене така ми бесе...опусти се, и јас не бев излезена незнам колку дена од дома , се се издрзува, а кога излегов имав чувство како да незнам да одам:)) инаку немора да одис во црква, Господ ке те слусне и од дома, само помоли му се од срце, Господ е секаде околу нас, како воздух, за сите нас кои веруваме во него, он се молел каде стигнал, не одел специјално за тоа во црква, така и ти ако имас искрена молитва ке те слусне и од твојата соба, не гризи се! ја кај сто зивеам немам црква, се молев од соба, така и ти...опусти се, избегнувај тусирање! Кога треба да правис тест? или преку крв да проверис? ке успеес мила, имас три ембриона, барем еден сигурно ке успее, а мозеби и два и три...ајде само напред :clap: издрзи усте малку, ние сме тука да те бодриме, со тебе сме, поздрав :*

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.