Колку време после пункција имавте болки и непријатност во јајниците? Јас имам уште мачнини од пункцијата, и не знам дали ми е хиперстимулацијата или тоа е нормално. Утре идам на ехо, ме пратат. Али не можам да дочекам.
Zdravo moi lavici da prasam nekoj vo skoro vreme da dobil vaucer od fond I koga imate podneseno da znam otprilika do Kaj se nie podnesovme na 10 januari sigurno mart ke fati ama toa e nema drugo care osven da cekame?
Девојки,од колку до колку часот и кои денови се оставаат документи за ИВФ во Фондот за здравство во Скопје?
Никакви болки немав, веднаш после пункција пешачев, другиот ден имав како пецкање ама се издржуваше. Може зависи и колку јк ти извадиле.
Ако мислиш ако извадиле повеќе ј.к. и болките се поголеми мислам дека не е тоа причина...мене само две ми извадија па ужасни болки од втор ден после пункцијата.
Devojki zdravo, da preporacate dobar psiholog/psihoterapevt koj sto se zanimava so pacienti koi pominuvaat niz ivf?
Викаат дека цвекло и ананас помага за задебелување на ендометриумот, јас искрено не приметив некоја разлика. Од суплементи: витамин Е, fish oil, L-arginine. Овој месец ставав и облоги со рицисуново масло на газа и термофор одозгора од кога ми заврши добиеното до овулација, на секои 2-3 дена, читав дека и тоа помагало. Исто и супа од коска викаат дека супер влијаело.
Citav no ne sum sigurna tocno koe bese dali brazilskiot ili indiskiot orev...i po kolku smee na den A vitaminski koi gi zemase?
А да заборавив и тоа, бразилски орев по еден или два на ден, зависи колку е голем. Од витамини пијам витамин Е од 400UI 2x1, Fish Oil 1000mg и L-arginine 500mg 2x1. За L-arginineот читав дека дневната доза треба да биде 6g на ден, ама да се пази кога се зема зошто влијае лошо на квалитетот на јајце клетките во толку големи количини и се препорачува толку голема доза само при трансфер со замрзнати. Мене шубе ми беше толку многу искрено, башка тоа се 12 само од овие апчиња и се решив по 2 на ден. Заборавив исто и повеќе протеинска исхрана се препорачува
Откако почнав да јадам ананас и цвекло, мене ми се здебели, дали навистина е од тоа не знам, ама за брзо време имам разлика. И бразилски орев, летоска јадев по препорака од ендокринолог, сега пак почнав.