Мене сега ми ги рефундираа, без проблем на неколку сметки беа. Таман работа ако купи 50 клексани наеднаш, знаеме сите колку се скапи.
Jas go kazav moeto iskustvo, jas isto gi kupuvav 60 na nekolku pati i se maltretirav na dva pati odev na Klinika kaj Jani da mi go dopolnuva izvestajot, sreka covekot e fin i go najdov pa zavrsiv rabota, a i samiot mi rece deka i drugi pacientki imal isto sto povtorno mu bile preprakani od fondot
Друг бил проблемот сигурно не дека биле повеќе сметки. Веројатно некоја од сметките не содејствувала со извештајот, сигурно се купени повеќе клексани од колку што покрива извештајот, затоа и ви барале нов за да го дополни.
Кога бев кај Јани ми кажа може само 10, дека не мора наеднаш. Мене ми препиша за секој случај 40, ми кажа може и да не ми требаат толку. Е сега јас не стигнав до клексани, не стигнав до ет, малку избрзав можеби за кај Јани, ама подобро на време да си знам.
Која е постапката за рефундирање на клексани? Јас ја немам напишано терапијата на извештајот, а ги примам уште пред трансфер.
Problemot bese sto pogolem del od inekciite bea kupeni na dva dena pred istek na izvestajot i jas i vikam na vrabotenata od fond deka ne sum znaela koga ke pocnam so postapkata ivf zatoa ne sum gi kupila site oddednas, no inekciite se kupeni vo rok na traenje na izvestajot, znaci samo se izmisluvaat raboti za dopoljuvanje. Plus go procitav i Pravilnikot na Fondot za isplata, mojata dokumentacija bese vo soglasnost so istiot.Za drug pat bi si gi kupuvala oddednas a ne po pet pati da se maltretiram Klinika Fond da odam
Да, извештајот ти е за терапија во рамки на тие 50 дена. На пример денеска ке купиш 10, па за 9-10 дена уште 10... значи и терапијата според фискалната да ти е поврзана и да ти е во рамки на тие 50 дена. Ако на пример купиш 10 на последниот ден кога ти е важечки извештајот, едната од последниот ден ке ти ја признаат, а другите 9 нема. Не знам дали убаво се објаснувам писмено. Јас се боцкам од ноември и не ги купувам наеднаш, ги купувам по 10 или по 5, како ми одг. Ама кога општ матичен ми пишувапотврда за примени клексани, внимавам да ми се покриени сите денови со клексани. Пошто за првиот пат, јас извештајот го земав неколку дена пред да се боцкам, а ми беше со важност 30 дена. Значи јас почнав со боцкање 5 дена по извештај, значи вкупно 25 клексани рефундирав со него. ... пиши ми и приватна порака ако ти треба плус инфо. Моите сите до сега се рефундирани.
Треба да купиш толку клексани колку што ти препишал Јани, со дата после извештајот, не е важно дали на една сметка или на две. Се случуваше на крај на месец и еден по еден да ги купувам, ми ги рефундираа, но не и тие што се пред извештајот. Матичниот потоа само ти дава потврда дека си ги примила, тоа откако ќе ги потрошиш. Планирај си наредна контрола кај Јани да ти биде кога ќе ги потрошиш сите клексани за да ти препише нови. Што се однесува до дијагнозата мислам дека не е важно, тоа, туку поважно е извештајот да е од трансфузиолог, т.е. да бидат препишани од трансфузиолог. Секако ако имаш позитивен тест веќе не се за ифв туку за бременост
Крајот на извештајот, односно рокот на важење значи и крај на терапија, затоа количината лек иако е купена пред истек, ако е за период по извештајот, не ја рефундираат.
Мене првите не ми ги рефундираа затоа што Јани не напишал дека треба 50, а човекот напиша во случај на бременост, ако има позитивен тест нормано, и затоа не напиша колку, потоа пет пати одев да преправа демек може така, од фондот ме праќаа бремена и напиша човекот се како што бараа, и пак на крај не ги признаа. И приговор поднесов џабе. Мора да се внимава на датитире количината и се да биде како што е во извештајот исто и матичниот на потврдата треба да потврди за тој период од кога препишал Јани. Да се совпаѓаат
Дали може 4Д ехо и извештај да се однесе од матичен гинеколог за документи за 2 ваучер или мора од Гак. Знам за опцијата да се даде извештајот од ифв докторот, но тоа не ми одговара како опција. И што останато треба? 2 спермограма, пап, брисеви, венчаница, хепатит хив за двајцата дали е тоа се?
Општа крвна слика со гликемија и седиментација од тебе,ХСГ извештај од рентгенолог,извештаи за направени инсеминации ако имаш правено,отпусни писма или извештаи од интервенции ако сте правеле претходно вие или сопругот,се што сметате дека би било од корист. Претпоставувам дека имате доставено се за прв ваучер.
Да хсг имам доставено првиот пат, го имаат во досие не се прави повторно во рок од 12 месеци. Не знам колку има важност
Значи треба 10 дена пред истекот на датата на извештајот? Да си знам за во иднина, зошто кога бев кај Јани ми препиша 40, ми кажа да купувам по 10, ама среќа не купив, немав потреба од клексани, затоа што не стигнав до ет, сепак ќе си знам за во иднина. И пример тој извештај од 40 клексани ќе ми важи до датата?
За втор ваучер треба еден спермограм. А нели сега во новите обрасци пишува дека бараат 2Д и 3Д? Да каже некој што знае.
Тој извештај ти важи 40 дена. Значи за нареден пат, здравје, ке си земеш нов. И ако е 10 дена пред ивф, значи ти ако ги купиш клексаните 10 дена после даден извештај, ке можеш да рефундираш остаток од денови терапија, значи 30.
Знам дека не ми важи сега, многу е поминато, муабетот ми беше пред да ги купам последните 10, треба 10 дена пред истекот на датата?
Zdravo majki, ako nekoja ima potreba od KLEKSANI 4000 IU (40mg)/ 0,4ml imam ostanati 11 kupeni na privatno po 250 denari. Ako nekoja ima potreba gi davam za 150 denari edna.