мене ми кажаа од искуство една жена дека имала проблем со спонатни абортусти и некој доктор и рекол кога ке и дојде менструација да пие јаки антибиотици се додека и трае циклусот со цел преку крвта да се исчистат сите скриени бактерии..она го послушала и после два три циклуса користење на антибиотици останала бремена и не завршила бременоста со спонтан абортус...па може и затоа така рекла докторката
Да, ама кај кламидијата имаш претходно направен брис и антибиограм. А не сега како во постот на делви што вели дека правела некоја, ај сега ко ќе ми дојди ќе се наклукам со антибиотици да се исчистам да не имам нешто скриено во организмот штетно.И мене на работа ми идат лаици кои ми кажуваат дали треба да им го усвојам барањето и како треба да го направам тоа, како да ја водам постапката, но јас не ги слушам. Ако ги послушам и го усвојам може нема ништо лошо да се деси, а може и да се деси. Она што е сигурно е дека тоа и во двата случаи е нестручност од моја страна. Со две раце потпишувам и одговорно тврдам дека таа што така правела си пиела јаки антибиотици и останала бремена, останала оти и дошол денот, а не благодарение на антибиотиците. А колку е нестручно и да не речам глупаво да ти рече некој пиј си превентивно антибиотици па уште и пази - јаки антибиотици, онака без потреба, или културно да се изразам - превентивно! Друго, антибиотикот се зема во доза која не смееш да ја прекинеш и која апсолутно никако не е поврзана со траењето на менструацијата. Ако ти трае 6 дена, а дозата е 10 дена на пример? Ќе си ја прекинеш сам и ајде - бактерии добредојдени сте. И девојки тоа што на една не и направило штета не значи дека нема и направи на друга и обратно. Оттаму е излезено она дека во медицината два и два не се четири. Не ме ни чуди тоа што сме преполни со инфекции и бактерии повеќе....Да не ја забегувам темава, аргументирано не сум ЗА оваа опција, но би отишле ептен оф топик.
Imam pisuvano i porano deka se lekuvam nadvor od MK.,koga ke im kazam nekoi lekarstva i "preventivni" tretmani sto se davaat kaj nas,nemozam da vi opisham reakcija na lice na doktorite,normalno na kulturen nacin mi davat do znaenje da ne sporeduvam....zasto ve citam dosta vreme i prashuvam zosto ne mi davaat lekarstva za koi pisuvate deka se zemaat onaka generalno na site...poradi prevencija
Да ама докторот потенцира дека тој полипите ги вадел со киретажа,а истиот тој доктор во 2012 ми правеше хистероскопија на полип е сега не....дали полипите воопшто поново ги вадат со киретажа или да си барам друг за хистероскопија тоа незнам
Хистероскопијата е пред се дијагностичка процедура, со камера се влегува за да се види внатрешноста на матката и откријат одредени аномалии како прегради, полипи итн. Доколку има, одлучуваат како ќе ги вадат, дали ќе го штипнат само или ќе прават киретажа. Јас имав полипи, па докторот инсистираше да се направи хистероскопија за да се види колку полипи, па после со киретажа ги извади.
да со хистероскопија се гледа на камера и дали се работи за полип или за здбелување на ѕид на матка така да подобра опција
Jas bev na konsultacii vo New born i razgovarav so dr.Trajkovski i so dr.Tanja im kazavme deka mm ima cesto bakterii vo urina i sperma i dvajcata ni potenciraa urino i spermokultura i toa 10-15 den posle antibiotik i ako ima nesto antibiotik po antibiogram i zadolzitelno i dvajcata da pieme terapija istovremeno,
mene mi javija od doma deka mi stignalo od fondot pismo da pratam dopolnitelni dokumenti...i toa uste edna inseminacija i nekoj bris od cerviks....sega ke odam ke vidam...nisto od mislenjeto na doktoerot deka sega pred izbori moze i so 3 inseminacii da mi odobrat....nekako site raboti sto mi se slucuvaat i so hepatito i so ova mi kazuva deka treba da olabavime i da napravime stand by na ova prasanje...
@Anetaoh baraj i drugo mislenje, i mene mi rekoa isto (deka sum za invitro) a sega se dvoumam. Ne zaboravaj deka ova e eden vid na biznis za niv. Sepak baraj drugo mislenje.
Резултатите ни се секаде со иста дијагноза-машки фактор така да убедена сум дека сме за инвитро,со стимулација на природен циклус не останав,две инсеминации не останав значи решение е инвитро.Само треба уште една да направам бараат од фонд и да го отстранам полипов само незнам како
Дали ке сака...така се е за парички ...а ми пишува да проверам вирус од цервикс и вирус (виркус напишале мозе е грешка) маркери за сопругата....на што конкретно се мисли знаете ли..