Jas veke 2 dena se bockam,iskreno super sum ovoj pat I psihicki I fizicki konecno ovoj pat zberav sili i sama se bockam,terapijata mi e totalno druga od prethodnite pati... Srekjno na site sto pominavte transfer
Здраво Само што се вратив од контрола... не знам како се чувствувам... Се боцкав 8 дена за стимулација за прва инсеминација но фоликулите не се мрднати.. како јајниците да ми се замрзнати Инсеминација отпаѓа како опција и докторот ми предложи ин витро... Дали да аплицирам за ваучер? Нели предуслов е 3 неуспешни инсеминации но јас немам таква опција воопшто... дали некој добил ваучер со ваква дијагноза? Инаку во систина ми рекоа дека ин витро приватно би ме чинело околу 3-4 000 евра зависно од терапијата.
Е сега да ти кажам најдобронамерен совет. За првата инсеминација бев само на кломифен,речиси никаков одговор,еден добар фоликул,неуспешна.Дури и циста добив од која завршив на операција.За втората се боцкав со гонадотропини,имаше фоликули,пак неуспешна.Уште од старт сакав на ин витро,докторот рече дај да пробаме. Ниту ин витро не е гаранција,ништо не е гаранција,но сепак се поголеми шансите од инсеминација. Чим немаш добри фоликули,треба појака терапија,а според мене кога веќе примаме појака терапија не вреди ризикот што се превзема со таа терапија за инсеминација, Тоа е мој став. Не сакам да бидам погрешно сфатена и да влијаам на нечие мислење,но лековите не се баш наивни.Ќе направам се што треба но за инсеминација повеќе не примам стимулации.Друга работа матичната ми рече дека по некои приватни давале и фиктивен документ дека имаш правено инсеминација колку само да го поднесиш во фондот,прашај пак за сигурно,не трчај на приватно одма,зошто да си даваш пари. Не се разочарувај!
Фала мила, Исто и јас почнав со кломифен за инсеминација но не реагирав на лекот воопшто. 2 пати пробавме на овој начин без успех за водечки фоликул. Следно примав фостимон 4 дена со многу мал раст од 3мм на 7мм и рековме ај да пробаме уште 3дена со фостимонот но еве денешната контрола покажа дека не реагираат јајнициве си останаа на 7мм и 8мм. Поради ова инсеминација не ми е ни опција, со полицистичниве јајници имам преголема залиха на јајце клетки (според докторот) што значи дека појака терапија, терапија која се дава за ин витро е ризична за мојата состојба и не може да се изврши инсеминација. Дефинитивно ќе се распрашам детално за опциите за ин витро и ќе аплицирам за ваучеров, и онака пола испитувања веќе ги имам.
Ова за документ дека е извршена инсеминација го имам слушнато и јас… демек за побргу да се соберат документи за ваучер. Инаку инсеминсциите според мене се една глупост, губење време и пари. И тоа ова го зборувам иако имам постигнато бременост со инсеминација. Ептен на среќа е дали ќе имаш успех или не. Не знам, ова е мое мислење. Кломифен даваат како од играчка, мислеш бонбони се. Исто ми се направи циста првиот пат кога го пиев. Среќа со лекови ми помина.
Јас добив ваучер без ниту една инсеминација, мислам дека сепак е подобро да си аплицираш за ваучер ако не ти одобрат документите ги имаш кај тебе и оди на приватно сепак не се малку 4000евра кога можеш бесплатно, имам прочитано тука дека може и докторот да ти даде потврда дека мора директно инв јас не сум поднесувала лично но имало и таква опција
Да јас така зедов потврда од ивф докторот со дијагноза за тежок машки стерилитет и немав потреба ни од 4те инсеминации
Mojov doktor ne saka da pocne procec ako si pusac.... ovoj pat morav da go "izlazam malkicko " mu rekov deka sum gi ostavila a ja ko zainat pocnav nesto se poveke da gi pusam... no iskreno moram da gi namalam...a cim ostanam trudna odma gi frlam toa mi e dobro...
Eden kup pusaci rodija deca zdravi pravi, mnogu ne se ogranicuvajte. Objektivno podobro e bez cigari, ali ne e presudno za uspeh. Jas licno sum mnogu protiv cigari, ne gi podnesuvam voopsto, ali site okolu mene se pusaci i imaat deca!
Затоа ти го давам советот оти јас и ти сме на исто изгледа И јас сум со полицистични јајници и матичната уште пред 3 години ми рече ти си за ин витро не се мачи со инсеминации,со резервата што ја имаш може и да извезуваш ембриони Башка немам еден јајцевод изваден ми е а и другиот што го имам е шашав Од цистата што ми излезе после првата инсеминација и од заморот и подуеноста и неварењето на храната што ги имав после втората инсеминација,реков крај со инсеминации.Бар да вреди ризикот
Луѓе вчера имав трансфер, сега запек не можам во тоалет да појдам. Башка се нервирам што напнував последно кога бев, ваљда не направив некоја беља Чаре?