Глукоза секогаш ми беше во граници на нормала,инсулин веќе имав покачен кога видоа дека имам полицистични јајници (тогаш прв пат ми задоцни циклус немав добиено 2 месеци) отидов на доктор виде полицистични јајници ме прати да испитам хормони и само инсулин беше покачен и малку андростендион,од тогаш почна мојот мачен пат..докторот ме испрати од кај него со зборови девојче ти со оваа дијагноза мнооогу тешко ќе останеш бремена. Сменив матичен уште другиот ден,почнавме со метформин веднаш, година дена ништо подобрување само го расипат желудникот.. па после почнавме со Кломифенот и со инсеминации во меѓувреме како што кажав сите прашоци и капки ми ги даде на природна база,витамини.. ништо подобрување.. се поправив многу,јас сум ниска 155цм сум и стигнав до 60кг тоа е премногу за таа висина. Во тој период работев во лабораторија и една колешка што се занимава со здрава исхрана ме натера да испитам (инсулинемија со гликемија), цело време ми викаше ти имаш инсулинска резистенција и стварно така излезе .. катастрофа ми беа резултатите. Мојава матична никогаш не ми предложи да испитам тоа, ми викаше млада си ајде инсеминации ќе правиме ме стимулирање со Кломифен.. 4 инсеминации направив и времето си помина. Точно 5 години.. не се за ангажира доволно за мене,затоа толку доцна открив се. За среќа успеав да се средам.. пиши ми слободно и во ЛП ако треба нешто
Ти благодарам на одговорот, јас немам полицистични, а за инсулинска резистенција, не сум 100% сигурна, ќе имам во предвид за доиспитување. Инаку искуството што го кажуваш со матичната, воопшто не ме чуди, повеќето се такви, со зборовите 'млада си' и 'нема која не родила денес' знаат да потрошат драгоцено време и мора дефинитивно да читаме, истражуваме и бараме/споделуваме искуства за да знаеме што да испитуваме. Драго ми е што си успеала
Ти благодарам! Ти посакувам успех најмалку како мојот во најскоро време.. затоа и споделив,јас кога почнав бев тотален лаик ништо не знаев што е следно,па следно..се од овде читав. Поздрав и секое добро
Добро вечер дами. Ги спремам да ги подадам документите за второ инвитро, меѓутоа пополнувајки ги образците прочитав дека разликата од еден до друг спермограм треба да биде најмалку 3 месеца. Нас ни се еден месец разлика бидејки и лани така аплициравме. Па сакав да прашам дали има некоја од вас што ги поднела документите и и одобриле со разлика од еден месец помеѓу спермограмите.
Ne se forsiraj, ako utre pravis beta, nisto strasno ne e i da preskoknes. Zosto tolku estrofem? Tenok li endometrium imas? So srekja
Za dokumenti za vaucer sto baraat sega tocno, 4d ili 2d i 3d? Citav nanazad ima nekoi izmeni, tocno sto treba....??? I drugi dokumenti koi trebaa ako moze da mi kazete
Fala ne se napiv i jas mislam deka nema da smeni. Nemam tenok, na 14 ti den mi bese 11 takva mi e terapijata fet transfer e. Neznam dali toa ima vrska. Fala sto mi pisa, kje mi treba ovoj pat.
Ne e mnogu 2x2 estrofem. Jas bev so nizok endometrium I piev 3x3. @Bejb15 cekame visoka beta. Kade pravese ivf? Kaj koj doktor si?
Мене ендокринолог ми кажа да испитам инсулинемија со гликемија ако имам неуспешно ивф, јас не стигнав до ет, сакам да си проверам. Само матичниот гинеколог не можела да ми даде упат, а општиот матичен ми кажа да најдам термин на ендокринологија и да му се јавам да ми закаже термин Ти каде испитуваше?
Jas ne sum piela na FET estrofem, tuku Lenzeto sprej mi uklucija posle poz test i toa e estradiol, ali vo mn pomali kolicini. Ne mi e jasno zosto estrofem pri FET posle transfer ako endometriumot e dobar, ali sepak si znaat doktorite. So srekja i lesno devojce