Вие ако немате ни малку верба во докторите што им дозволувате да ви помогнат за нешто највредно на свет незнам зошто воопшто ги посетувате
Доверба можеби некаде во странство, каде што би можела да се опуштам и не би морала да размислувам јас наместо докторот за постапката.
Добро тогаш дајте сите да престанеме со пробување и со поднесување на документи за ваучер и да чекаме во некој нареден живот да идеме у странство сите да праиме инвитра....божееее...
Па и во странство не успеале од прва, ретки се тие, има и тука успешни. Мене ендокринологот ми кажа од Германија доаѓале тука за ивф. И во странство како ќе ти се посреќи.
Погрешно ме сфаќаш, ама како сакаш. Работата е да не пробувате само, туку да успеете. Вие изгледа сакате да пробувате.
Па затоа и ти пишав сподели искуство,дај совет а не ти викаш "не верувајте на докторите, прават да биде неуспешно" Поучи не на што да обрнеме внимание пример ако повеќе знаеш нешто.Како што и правиме сите овде .
Ете напишав повеќе пати за своето искуство и на што обрнав внимание јас и на што треба да се пази. Прочитај и од други што имале успешни трансфери, која терапија ја примале пред и по трансфер... На пример има убаво напишано во трансфер со замрзнати, првиот пост, цела постапка е опишана...
Eve vaka devojki da vi kazam licno iskustvo vo vrska so proverka na hormoni i sledenje razni cuda. Znaci pet pati pominav ovoj proces, se dodeka se pravev deka znam se i sledev tiroidna koja mi varirase od 2 do 5, go sledev progesteronot (pred, posle), prasuvav kolku kleksani treba da primam poradi mutaciji, koja debelina mi e matka pred punkcija pa posle i sto ti ne se-jas samo stres dobiv i nisto ne postignav ni so vaucer ni na privatno, pominav i eden i drug proces. Posleden pat koga rekov deka ne mi e gajle ni za tiroidna ni za prolaktin ni za progesteron pa ni kleksan, jas uspeaav! Ne znam vise do sto e navistina, pretezok pat e, ali veruvam koga najmalku ke se zamaras, ke se sluci cudo.(iako ovaa fraza sekogas me vagjala od konduri) Znaci od srce vi posakuvam kako prvo da stvarno kliknete so doktorot i da ne se otkazuvate, da mu veruvate i ke uspeete! Mnogu analizi sum napravila na svoja raka, se sto sum slusnala, veruvav deka jas ke doznaam kade e problemot i zosto nikogas ne zabremeniv, nemase ni implantacija tolku godini, nisto nemase, nemase ni objasnuvanje i sega nema objasnuvanje kako se uspealo, kockite se naredile taka vikam, ali edno znam deka bev samo pomirna i prepustiv da bide kako bide. Nikakov zdrav zivot ne vodev, nitu ja niti soprug, a koga pievme razni suplementi, cajevi, med i cuda,nistooo.. Devojki, samo verba vo ovaa i vo doktorot, dajte sansa i ke se uspee! Izvinete na dolg post, sakav da vi kazam toa sto navistina mi lezi na srce
Ми констатира преку крвни анализи како причина ми се јавува АТПО над 1.300 ,и имам имунолошки проблем,констатиран на имунологија на клиника од Др.Петличковски.Кога ги земав резултатите ми рече дека антителата,секое страно тело го отфрлаат ,вклучувајќи го и плодот отприлика во 6 та недела,имав неколку спонтани во таа недела.
И јас исто,испитувај она,ова,пиј ова, она,кој ми ја знае приказната,одев со мм со глава во ѕид за успех,следење овулација,инсеминација,па горе нозе после однос,триста чуда и на крај не се откажавме со маж и јас забременував и природно,и со инсеминација,но во 6 та спонтан,па киретажа,па 6 месеци чекај,години си врват,абе кога ќе ми текне само,солзи ронам,е на крај се фативме за последната сламка и само што се договоривме за средба во фондот за поднесување на документи за сурогат мајка,бидна работава,ама стварно чудно,кога се откажав(на некој начин),организам крш, немаше веќе што да се испита и каде да се оди,бидна успешна бременост. Едноставно,НЕМА ПРАВИЛА,верба во Бога,доктор и ембриолог.
Може и друга шифра да напишат ако сакаат, мене првиот пат ми напишаа нешто крварење или нешто со јајник, вториот пат кај друг матичен не сакаа, пишаа шифра пост ембрион трансфер, а јас одмор си земав, боледување отворив откако дознав дека сум бремена. И различно се одбива од плата за бременост, така што ептен ме зезнаа, ама кога го затварав биледувањето имав спонтан и немав сили да се расправсм. Сакам да кажам ако сакаат можат. Боледување ти следува по трансфер, за пункција ти треба само еден ден да се опоравиш од анестезијата.
И јас бев еднаш со ваучер и еднаш приватно, мислам дека се неспособни или едноставно не се замараат толку а делумно и не знаат ни самите зошто некогаш е успешно некогаш не. Намерно да саботираат ми звучи нереално, не сакам да верувам дека се способни за такво нешто, и тоа сите вклучени во тој процес. Да саботираат ќе немаше успешни приказни особено кај помладите, тие може да прават 5-6, 10 инвитра. Инаку нам во почеток ни викаа идиопатски стерилитет, јас ги терав да испитаат викаа нема потреба, сѐ е супер, за по неколку години потрошени да испадне дека имам мутации и аденометриоза, и маж ми не е најсјаен. И тоа што најмногу ме нервира е дека кажуваат спротивни работи, еден доктор кажува едно друг спротивното. На имунологија ми кажаа немам мутации, тоа што го нашле често било кај многу жени и не сметало, друг доктор вика има…
Ја следам темава како матична и сакам само да ве смирам од нервози. Ивановски, кај кого правев прво ин витро и сите 4 инсеминации, и хистероскопија, не рипна веднаш на ивф, рече дај првин природен циклус, па кога не успеавме ни после втора инсменација рече дека статистички шансите од зачнување од 3 и 4та опаѓаат, но фондот ги бара за ваучер. Ми рече за да знам и за да си спремам документи да си поднесам за ваучер зошто сум со ниска резерва. Да сакал приватно да го правам ке пристапеше поинаку. Кога отидов кај Трајковски, не сакав да чекам втор ваучер сакав се пруватно, ми рече не троши пари, почекај и собери документи. Пошто инсистирав, се правев паметна, мислев од инает ке успеам почнавме еден циклус со кломифен но хормоните не беа добри и рече нема за џабе да правиме пункција и трошоци, собирај документи и да почнеме стимулации. Ако сакале можеле и двајцата да ме свртат. Имам добро мислење за стручноста на Ивановски иако неколку пати лошо се испонаша и каснеше на криотрансфер 2 часа! Човекот се вложи да не ми пропадне тој циклус и тој ваучер и имав стимулација со 62 мериоферти за да добиеме 5 јк. Сите оплодени сите до бласто, само една биохемиска. После прв криотрансфер го сменив, зошто ова за мене не е игра на среќа. И јас како членката погоре не осетив добра комуникација на прегледи. Инаку тој не печали од неуспешни ин витра туку од 100те суплементи кои ти ги пишува. Не викам дека се непотребни, ама така е. Сакав да испитам уште триста чуда, пак да правам хсг... Трајковски ме смири мнг дека се е ок и ми рече отворено според антралните фоликули да не очекувам мнг јк. Извадивме пак 5, се оплодија сите, две не се развиваа ко што треба. Едно вративме, две замрзнавме. Ова беше мислење на др и ние се сложивме. Еве го сега 22ра недела тераме. Сакам да кажам дека процесот е скап, според мене кај некои др има преголеми гужви и не се посветуваат доволно, некои делуваат незаинтересирано кога им одиш само на консултација... Ама не верувам дека ова е завера за пари. Профитабилен бизнис е, но не верувам дека намерно се промашуваат циклуси. Извинете многу за долгиот пост, но сакав повеќе инфо да споделам. Не сакам муабет од типот "само опушти се" или " не се откажувај", само сакам да споделам искуство, па секој со својот ум си решава.
Ова е пореален муабет, инаку за сите има лоши муабети, знам за жена што многу лошо поминала кај Трајковски, цел живот ќе има последици, има и многу што успеале…
И мене и Трајковски и Димитров ме уверуваат дека имам шанси природно, кога им спомнав за инвитро, не ни стана збор за дали приватно или со ваучер. Имам останато бремена со близнаци со iui, за жал заврши со спонтан, Трајковски после ова за инвитро ич нејкеше ни муабет да прави. А зошто на лекарите би им бил поинаков пристапот кога е на приватно и кога е со ваучер? Нели парите се исти, тие секако ги добиваат, само разликата е дали од наш џеб или од фондот? Или јас нешто не тумачам како што треба?
Не се согласувам со ова воопшто! Не верувам дека ниту еден доктор намерно не сака да дојде до неуспех, секоја позитивна бета е успех и гордост и за самиот доктор. А кога сме кај третманот со ваучер и приватно, од мое лично искуство а верувам и кај многу други членки третманот е исти, нема разлика. Баш напротив со 3 те ваучара дојдов до трансфер а со останатите 4 ри приватни инвитра дојдов само еден пат до трансфер, но пак ќе кажам не осетив никаква посебна разлика во третманот или однесувањето.
Da se nadovrzam na site ovie vasi muabeti, najprvo se soglasuvam so sekoja clenka od zbor do zbor. Doktorite rabotat na plata tamu, nie tie pari sto gi davame ne idat za niv pa za da im bide na niv vo polza da pravis ti povekje invitra. Sekoja nasa pozitivna beta e najgolem uspeh za niv. Pred nekoj den gledav se ili nesto i tamu javno go pofalia dr. Vladimir Trajkovski, e toa e najgolema radost. Vi se cudam na razmisluvanjata!