Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

100 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209
    Vroriot ciklus po neuspesno ivf mi dojde 10 dena porano..dali vi se slucilo i na vas?

2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.748
    Fala mila,sto pobrzo dase vraka sto pobrzo kaj SITE pozitivni beti da citame na forumov :l::l::l::l:

На Mila0000 и Shkolka@ им се допаѓа ова.
  3. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    Дечки може ли некоја во кратки, прости црти да ми ја објасни целата пороцедура/пат за инвитро? Го чешлам форумов ама никаде не најдов пост каде скоро се е објаснето. Знам дека е долга процедура, дека психички треба да се спремам, дека за ваучер треба да направам некои испитувања и да бидат не постари од 6 месеци? (брисеви, спермограм, хсг?) Како иде сето ова? како се вадат јајце клетките од тебе? болно е? скапо е? (мислам дека прочитав 90 илјади и нешо?) мора прво инсеменација? знам дека доктор се ќе ми објасни ама ценам некој да сподели искуство за да имам генерална слика што да очекувам, колку пари да имам и психички како да се спремам :(

4. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Biraš doktor, odiš kaj nego. Ti kažuva što da ispitaš, što imaš, što nemaš. Podnesuvaš za vaučer i čekaš, dokolku imaš uslovi, ako nemaš kje sobiraš ušte dokumenti od proceduri kako inseminacija i sl, nekogaš baraat, nekogaš ne, zavisi od koj faktor se lečite.
    Otposle, bilo so vaučer, bilo bez, čekaš da dobieš, odiš na zakažano, pregleduvaat, davaat terapija za stimulacija ili ne davaat, zavisi od mnogu raboti toa, te sledat nekolku pati so folikulimetrija i preku krv. Koga kje ti kažat punkcija, ako ima toj ciklus folikuli, odiš, so ili bez anestezija vadat, ne e strašno ništo, i ti kažuvaat ima ili nema jajce kletki. Ako ima, mažot ostava primerok, oploduvaat, t.e. probuvaat, ako uspee sledi embriotransfer 3 ili 5 den, pa pak celo vreme terapija do beta testot, ako e pozitiven prodolžuva terapija, ako ne, se prekinuva.
    I so vaučer bez barem ušte 2000 eur ne se nadevaj, zašto vitamini, stimulacija nekogaš plus, kleksani bez izveštaj, plus terapija dopolnitelna, eho i sl se toa ne pokriva vaučerot.
    Bez vaučer mnogu povekje, ne znam kolku, jas so vaučer bev, od prva uspeav srekja moja, ama barem 2000 eur plus si dadov za se što vaučer ne pokriva.

E da, i ispituvanjata nekoi se na privatno, kako hsg na primer i se plakjaat, 10000 Sistina ja bev, možda može i državno, ama ne ti sovetuvam, može e ok, ja sum čula ne e.

На Anyshka и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  5. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    фала мнг за одговоров, ако не е проблем имам неколку опрашања
    -колку се чека за ваучер потврда дали имаш услови или не?
    -минатиот месец правев хсг (систина) се е ок....е дали сега мора да се брзам и да гледам пред август да почнам со процедурава и да направм ивф, бидејки после август ќе биде 6 месеци од испитуваново за хсг. За брисеви ми е ок да бараат најнови резултати или да имаат рок 6 месеци, дали и за хсг важи тоа? Искрено ми беше мнг непријатно и дадовв мнг пари, не сакам да ја повторувам процедурава
    - за оплодуваање на клетките...што ако има 3 или повеќе клетки и сите успешно се оплодат? дали сите ги прифаќам за ембриотраснфер? како се бираат тие работи? јасно ми е ако 1 се оплоди со таа се иде или ако 2 има и им се чини дека 1 од нив две е ...поквалитетна со таа ќе се иде? ама ако е другава ситуација, сите се супер и сите се оплодиле?
    - и за ембриотраснферот...како личи тоа?... како операција е? не ми е јасно како иде тој дел? дали си под анестезија? дали чуствуваш нешто?

честитки за успехот! баш убава, инспиративна приказна бравос баш сум среќна за вас

На Radost i ocaj му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    За брисеви не постари од 6 месеци, спермограм ваљда два бараа со барем месец дена разлика, не знам дали не постари од шест месеци, хсг мислам нема везе дали е 6 месеци, хормонален статус не постар од 6 месеци. Документи што бараат има на сајтот на фондот. Се чека неколку недели, зависи, како им текне. До три ваучера следуваат, некогаш и само еден. Мене само еден ми следуваше заради ниското амх, следниот ќе беше одобрен ама со донирани јајце клетки. Ама ете бидна со мои. Може и дека е втора бременост, првата беше природно се, а може и нема врска. Се погодило се.
    Што фактор сте, машки, женски, комбиниран? Тоа зависи дали ќе ти бараат инсеминации, мене не ми бараа.
    Ако ти одобрат, си користиш, ако не, ќе ти пишува што ти фали или зошто те одбиле, е сега дека пак може ќе треба резултати не постари од шест месеци, тоа не е исклучено.

За ет, за враќањето, не боли постапката, како пап преглед изгледа, отвараат со спекулум, гледаат на ехо, и со цевче тенко ембриологот ги вбризгува. Вообичаено се враќаат две, ако имало едно, тогаш едно, две, тогаш две, ако се повеќе се бираат поквалитетните и тие ги враќаат. Другите можеш да ги замрзнеш, па да ги употребиш за нареден ет кога сакаш. Тоа се плаќа приватно, замрзнувањето. Не знам колку е. Мене ми извадија три фоликула, трите беа со јајце клетки и сите три се оплодија. Едното престанало со развој, две беа добри и тие ги вратија, секако претходно ме прашаа, дали две или едно, од тие две, едно си остана и се имплантираше.

Пункцијата кај мене беше со анестезија, ама изгледа како земање брисеви, за пап тест отприлика. Не е страшно. ЕТ без анестезија, не боли воопшто, едино глуп осечај така со тој спекулумот, ама мене и за преглед ми е така.

На Anyshka, Radost i ocaj и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  7. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    Благодарам за деталниов одговор и извинете ако ве погњавив со прашањава. Ми значи многу, уште еднаш благодарам! Сега за сега се е ок кај нас двајцата, скоро сите испитувања ги имавме поминато (освен генетцки мутации) пред 3 години се случи бременост ама баш тој период по прележан ковид и имав спонатн 7 недела. И ете после ова, 3 години без успех па очигледно ова ни е нареден чекор. Правев и следење на фоликули, тајмиран секс, специјални тестови за овлуација, и некако немавме среќа...

8. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Штом е така, пробајте со инсеминација, секако ќе ви бараат во случајов. Амх имаш испитано? Колку ти е? Возраст? Хормони ако се ок, хсг ок, спермограм ок, тогаш мутации провери, на специјалист со сопругот отидете за стерилитет, и види што ќе кажат.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    918
    Допаѓања:
    1.369
    хммммм сега листав по документиве, немам испитано амх, ама ако нешто значи фсх на 3 ден од циклус ми е
    8.89 ...Дали ви значи нешто ова? Можда треба приватно да си проверам тоа? незз зошто не ме посочиле тоа да испитам... Да хормоните се ок, хст ок, се е ок (30 год.) Најоичиглено тоа ќе го направиме, благдарам мнг

10. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Кај мене беше фсх 18, ама сепак проверете си и тоа, од матичен мислам може гинеколог

Ако е над 1, ок е, мене ми беше 0.02, мали никакви шанси ми даваа, па ете

На Bejb15 и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  11. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    431
    Девојки, 8ми ден од трансфер и денес малку кафеав исцедок.
    Да почнам да си се тешам или има и добра позадина ова? :worried:

12. ButterflyBaby

ButterflyBaby Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2024
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    73
    Дали после неуспешно инвитро и после менструација сте имале чудни грчеви во матка ? мене ми помина и денеска имав грчеви ми е чудно

13. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Девојки ве молам ако знаете цена на Бемфола 225 и Бемфола 150 колку е кај нас да ми кажете...

14. Radost i ocaj

Radost i ocaj Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    560
    Mila Stela, mene me interesira ako ne e tajna kajnkoj lekar odese?

15. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Dr Tatjana Guržanova vo Newborn, so vaučer

На 5678m, Mawoto-Stefi и Radost i ocaj им се допаѓа ова.
  16. Radost i ocaj

Radost i ocaj Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    560
    Devojki, da ve prasam vie sto se vo Sistina, kaj Ivanovski ako ima nekoja? Po prviot pregled koga gi davat ibekciite kolkubsto smetat tie, konkretno za meriofet, dali so niv ja davat i cetrotide za 7 miot den?

17. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    738
    Cetrotide go davaat po potreba,ako LH se pokaci mnogu togas davaat cetrotide

18. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.252
    Допаѓања:
    88.288
    @nikja Честиткиии :l:

На Dijana DM и nikja им се допаѓа ова.
  19. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    2.748
    Fala mnogu Milicka:l::l:Posakuvam na site sto pobrzo forumov da puka od pozitivni Beti:inlove::inlove::inlove:

На Dijana DM, 5678m и Lady Miami им се допаѓа ова.
  20. ButterflyBaby

ButterflyBaby Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2024
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    73
    честиткии мила од се срце :l:

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.