Мене за ехо (фоликулометрија) ништо не ми наплатија, а имав повеќе од три. Може и зависи од докторот, не знам. Еве и за трансфер кога прашав дека не ми беше искористен, дали само ќе си ја платам пункцијата, трансферот дали ќе ми го рачунаат дека неискористен, ми кажаа дека не можело така, а тука читам дека со договор на докторот можело да се искористи за следниот пат, само се плаќало пункција, хормони и стоп инекција.
Feminki, denes imav transfer na eden embrion priroden ciklus, koja saka da brojime zaedno? Site vie hrabri zeni, vo koja faza i da ste, bidete trpelivi, se ke bide vo red.
Ne treba da e privilegija invitroto, tuku zdravstvena procedura kako bilo koja druga što ja pokriva fondot, lupam, operacija na žolčka ete...ama na maka se zarabotuva, kako inače...ja vikam od što gi zemale lopovi na toa da gi trošat
tocno isto mislenje jas sum kriva sto prirodno ne mozam da zabremenam samo ivf mora ne sum kriva do moeto telo e pa vo vienna ako sakas privatno 2000e nekade i pak te pokriva fond so avstriski primanja a ako odis preko bolnica se e bez pari a gledaj tuka ne znam mnogu sum revoltirana od drzavata ali sto vikas ti gospod ima i se se vraca...
ma taka nie sme gazdi tuka koga kazam kolku e prosecna plata ae fakjaat za glava kako isteruvate tamu se ceni sekoj Cent Prost primer neli treba da e besplaten pap ednas vo godina sega ednas vo 3 godini koj maticen ne zel pari? barem vo Kumanovo sekogas si pakjam a tamu odma se odi do Institucii se zboruba tuka nema da kazes na nikogo odma se vrti telefoni i na kraj i pacientot e kriv e zatoa nema da ne bidne zosto se vrabotuvaat so partiski kniski i so 5000e
Moze li da mi dades poveke info za vo viena,jas summ vo germanija i ovde na privatno e 7000 evra bez dodatnite trosoci
ama mora da si tamo so nivna e card mozam da ti pratam sto mi imaat pisano jas planitam tamo od esen ali samo do 40 godini e ogranicuvanjeto a za bez pomos od drzava ne znam iskreno toolku mi bese kazano od edna prijatelka..
Prati mi ako sakas,za toa sto jas prasuvav i nikoj ne mi ja kaza taa cena,a germanija i avstrija nemat nekoja razlika
Ама мене тука ме нападнаа, само сум пишувала за пари, е ајде оди негде без пари, и со ваучер не покрива се фондот, јас платив само за мериоферт и цетротид околу 19.000, добро поминав, и после пункција таа инекција 4100 што е, од што е скапа не ја запамтив, требаше и пред ет, и после ет секој четврти ден, и прогрестон, а и освен тие стандард сумплименти, после пункција ми препишаа еден куп, ама неее, тие без пари ги даваат. Сакам да кажам дека некој нема ни толку, затоа не се ни одлучуваат за ивф, немаат, не веруваат дека некои навистина немаат ни за сумплементи, не за цел процес, кога сме тргнале по овој пат мора да одвоиме, ете некои од прва успешно, некои зад себе имаат неколку ивф, и ги искористиле ваучерите и мораат приватно, дај Боже да биде, па пари се печалат (иако ме нервира оваа реченица), како така лесно да се печалеле, па една членка ми скокна како сум спомнала два пати дека некои земале кредит за ивф, и станови и куќи продаваат само да дојдат до бебе, и што ако си правиме муабет за пари, секој прашува колку е пункција, трансфер приватно, како без да знам ќе одам, со рацете во џеб не се оди. А да не зборам за испитувањата за ваучер што требаат, за хсг, 4Д ехо.
ne da se bitni parite vo ovoj proces nego najbitni em sme psihicki rastrevozrni so hormoni em treba da misalm ako ne stigne kade da se obratam?? ne da se bitni nego najbitni i treba da se znae sekoja cifra pa naravno deka ke gi planiram stedam i deka ke odvojuvam na drvo ne rasnat samo terapija mi bese 20000 den pted i posle transfer a da sum nemala sa sum posla po toj pat?? ma ne zalam nego treba da sum spremna pa site velime se ke dademe epa toa go zboram nie sme gazdi tuka imame pari a site se stiskaat i gledaat megjusebno za pred narodot sme jaki pa i nie sme dobro situirani ne sakam da se zalam fala na boga ima sto xa se stavi na masa ama go GLEDAM I CENAM SEKOJ DENAR i sekako ke prasuvam i me interesira sto kolku cini ne znam sto tolku ima za diskusija i napadanne j treba da se zbori i treba da se reagira ako nesto ne e vo red za toa e i grupava da se podruzuvame za se
Феминки ве молам за искуство при ин витро на природен циклус. Што пиевте од лекови? Како оди процедурата?
Па многу јасно дека најбитни се, секој денар е важен, ама се ќе направиме за да држиме бебе во рака, со се сите испитувања, ете некои и на државно ги правев, ама ваму 300, ваму 500, си одат пари, па и мора да бидеме спремни, ете кај некои не е успешно од прва, па мора и физички, и психички, и финансиски повторно да се спремаме, само за испитувања и сумплементи преку 2000 евра, а еве и приватно некои прават, и нормално секој прашува колку е. Никој не оди без да знае претходно.
Osven suplimentite imav 2 cetrotide i stop inekcija,procedurata e slicna kako i so stimulacii samo bez bockanje,odis na 2-3 dena na folikometrija,ti zakazuvat punkcija koga doktorot ke kaze i toa e
Se treba da e besplatno, barem nekolku obidi, eve 3 da kažeme što kobajagi gi davaat, ama so se da e pokrieno, ne trt mrt ovde plus, ona ušte trebalo.. Hsg, 4D eho se treba da e pokrieno.
totalno se slozuvam so site vas ama ete toa ne mozeme da promenime... samo verba vo boga strpenie i dobar duh i toa e... cuvanje zivci ke ni gi treba
Toa e rabotata deka site se slozuvame so site ama sto da pravime, dali kukame ili ne nemoze nisto da se promeni, nitu drzavata kje ne slusne pa kje saka da promeni nesto. Taa clenka sto aludira na mene neka kaze sto jas loso kazav osven sto od toa sto se zalime fajde nema. Fakt e deka i toj sto ima pari nemoj da mislis deka lesno mu e da gi dava po bolnicki vrati ama toa e sto e, za da dobieme dete i posledniot denar kje go dademe. A na nekoj ako mu e polesno da kaze deka sme "napadnale" so toa sto nekoj sto pati kazuva kako ima lugje so krediti sto da pravime nie? nisto toa e kje se snajduvame. Ne bidete polni so gnev ovoj forum e da si pomogneme so iskustvo ne da mislime kako nekoj saka nekoj da napagja.