Јас имав трансфер на 16ти, пробав да лежам 2-3 дена, ама и настината бев кашлав цело време со будење со кашлање. Се бањав на 3 ден не одам на работа во моментов.Многу ме болат јајниците, ми жежи цела матка, многу ме сечат.
Јас не одам на работа, првите два дена повеќе лежев потоа по дома си правев секојдневни работи дури и некои денови излагав по 10-15 минути да се излуфтирам иако иам скали но полека, инаку 10 ден сум од симптоми само грчеви во јајници осеќам
Od kovid navaka ne pravea no veke e objaven tender i ke pocnat povtorno. Koga ja pravev poslednata inseminacija na 20.02 bas toa zboruvaa doktorite.
Ajde neka e za ubavo samo. Jas ne custvuvam nisto me bolat gradite, ama me bolea i pred punkcija i e.t. Ovoj pat ne lezam intenzivno, stanuvam, skali kacuvam poleka, jadenje i sl. Na rab. ne odam. Inaku transfer imav na 19 ti. Ajde ovde nekade sme zaedno da broime i da se nadevame
Ќе те послушам фала ти многу. Денес лежев за во тоалет станав и да ручам станав и пак си легнав ама ќе сменам страна.
Mene cicko mi e poznat ginekolog. Da znaes deka se rasprasuvam za soveti sekakvi pa ako ti treba nesto prasaj. ❤
Јас знам дека на ГАК не прават ин витро само инсеминации и не би ти препорачала зошто кога приватните клиники соработуваат со ФЗО.
Од мое искуство, да си одиш прво во поштата, да прашаш таму каде е моментално писмото ,а јас верувам дека ти е најверојатно вратено во фонд како што ми беше и мене. Јас моето од фонд си го зедов. На едно одење бев во фонд за да си го подигнам ваучерот и на прва консултација. Со среќа
Исто и мене ми кажаа дека ми го испратиле и да го барам во пошта, таму го немаше, и другиот ден во Фондот ми го најдоа, ова за дополнителни што доставив, инаку пред тоа ми стигна на адреса. Ама како што нема поштари, ретки се, гледам и сметките како ги оставаат, на комшии што не ги ни знам кај нас во сандаче, толку работат.
Јас само 3 дена "лежев", повеќе одмарам деновиве, гледам филмови, уживам, се опуштам, НО имам и детенце мало што не застанува и со него сум ангажирана дел од денот Детенцето ми е од минатото инвитро, а сега не можам да споредам симптоми, затоа што тој пат од лековите имав гастрит додека чекав да поминат 14 дена и се виткав од болка на желудник а сега ме болат страшно јајниците вртев наназат по страниве никој не се жалел вака на болка во јајници, ме боде, а немав пункција овојпат, со замрзнат ембрион сум. Не знам, ете си ја кажав маката. Битно гледам да не се наведнувам и да не кревам тешко, ама од 4ти ден веќе сум активна со пешачење, шетање, за скали нема збор, спијам на грб, на страна и на стомак (и минатиот пат и сега).
Dali vo posta vi baraa tracking number ili samo po ime i prezime? Mene mi e strav dokolku go vratile vo fond nazad dali ke mozam od tamu da go zemam ili ke mi go ponistat?
Мене ми бараа, ама немав, и пробаа по име и презиме не најдоа, па другиот ден отидов во Фондот да им побарам, и ваучерот ми го најдоа, значи не ми ни бил испратен, а ден пред тоа кога отидов во Фондот ми кажаа сабајлето ми го испратиле, не знам од каде таква збрка, кога во Фондот ми беше.
Vo podracna Skopje ili vo Republickiot baravte/ bevte? Bidejki od 01.01 godinava se podnesuva vo podracnite pa tie preprakaat vo republickiot.
Да, секако дека ќе одам на проверено место и доктор. На Гак правев 2 инсеминации и хаос беше. Доктор ретко и да те прегледува или да ја прави инсеминацијата. Специјализанти се најчесто. Но сепак би било во ред да има опција да може да се проба и на државно.
Од порано што сум читала по форумов се правеше, но не биле спремни баш со апаратура, па не препорачуваа.
Тогаш јас поднесов кај Мајка Тереза што е и таму си го подигнав, сега читам кај црвен крст се поднесувале документи. Мислам и порано таму било, па некое време кај Мајка Тереза, појма немам.
По тој број и ќе ти го најдат каде е, мислам дека по име ,презиме, евентуално и ден на раѓање. Ние и во главната пошта бевме и баравме да ни го отепратат, викаа дека неможат така , туку само да се оди во фонд и да се подигне лично. Не се секирај, не го поништуваат, јас мојот после 3 месеци го подигнав од фонд. Ќе го бараш во архивата на фондот.