Dvizenjeto i nomalnoto funkcioniranje e pozelno i preporaclivo posle transfer za podobra cirkulacija na matkata i samiot krvotok.Samite potkasti sledi gi na Gurzanova i zborat za toa deka e apsurd dase lezi i odmara po celi denovi.Preporacuvaat da nese pravi nagli potezi,krevanje tesko,navednuvanje naglo,sportuvanje i brzo pesacenje.Sve drugo e najnormalno i treba normalno da funkcioniras
Јас ова однапред го правев пред трансфер, зошто со клексани почнувам после пункција. А и после трансфер не ни сакам да се замарам со администрација. Ако можеш да се снајдеш да ти заврши раб сопругот, ако не после позтивна бета гледај земај си извештаи на 30 дена за да си ги рефундираш клексаните. Јас одам на трансфузиологија во 8ми септември, сега се сите млади таму и обично кај 11-12 па и нема гужва.
Беше сопругот тие на ГАК нејќат да чујат морало лично ќе испитам убаво ова не се оставам така, а фала ти многу за препорака ќе одам во 8 ми септември бивша воена болница.
Jas prv pat se soocuvam so toa. Trebase da nabavam kleksani ama aptekarkata mi rece datumot od fiskalnata,smetkopotvrdata i uputot od maticen treba da se od ist den. Otidov na maticen tie mi vikat prvo mora da imam uput od transfuziolog. Otidov tamu, ne sakaa da mi usluzat, se derea kako ludi deka im e kraj na rab. vreme, site go izvrtea ubavo izvestajot za koja licnost stanuva zbor, po ogovaraa malku i na kraj izleze sestrata i vika transfuzija veke mesec ipol nema dozvola da izdava takvi uputi. Zabraneto e. Pak odam kaj mojot maticen, kazuvam sto i kako i toj mi veli deka toa nema veza, ama jas da si odam vo toj slusaj na ginekolog specijalist, pa potoa kaj nego za uput, pa vo apteka da kupam so ista data itn. Na kraj samo si kupiv i ne dostaviv nisto.
Inaku vednas posle punkcija otidov, se kaciv 2 sprata, lutav od edna na druga vrata celata zasemetana.
Здраво какви препораки од Др добивте за после трансфер? Мене Др.Лазаревски ми рече прв ден да одмара, а од денес втор ден да се вратам во нормала, само да не кревам тешко, да избегнувам скали и ако се бањам туширам да не е многу топла водата.
Ova go procitav i solzi mi dojdoa na oci. Srceto mi zastana. Postojano ke mi bide toa vo misli, da ne sum zgresila sega nesto, da ne sum napravila nesto losho Jas doma imam mnogu skali. Prviot den ne se kaciv voopsto ama od 2 den po 7/8 pati kaci se slegni pravam.
Како ќе им текне прават. Не само за ваучерот, и за друго кога ми стигнувало препорачана пратка, а не ме нашле дома ми оставале картонче и пишувало за колку работни дена да го подигнам од пошта, исто и за ваучерот така мислев дека треба од пошта, ама поштарот ми кажа тоа ако не ме најдат дома оставале картонче. И поштариве се Бог да чува.
Мене ми кажа, полека по скали да не скокам, ама тоа беше за веднаш после трансферот на истиот ден се однесуваше.
И мене ме зачуди, очекував така нешто дека мора лично на рака. Го нашол сопругот во сандачето вечерта кога се враќал од работа,си стоело цел ден цела зграда да го гледа хаха
И јас имам многу скали дома, а и детенце од 5 год тоа со неговите потреби, значи денес најмалку 10 пати се симнав и качив по скалите кујната и бањата ни се на долниот кат . Јас минатиот пат кога прокрварив ми кажаа дека е од долго возење во кола, тоа правело вибрации и ембрионот се одлепувал, уствари така сакало да биде и јас се обвинува.
Ti navistina mislis deka mn. Vreme si pominala vo voznja, vo kola? Eve na pr. Nie sme 2 casa oddaleceni od Sk?
Јас 10,11,12 ден идев Скопје-Битола и назад сите денови. Пак кажувам така требало да биде, како ни е судено така ќе биде.
Девојки некоја сега брзо што поднесувала за ваучер за второ дете во фондо, треба да е постаро од 18 месеци и извод така нешто друго да не бараат плус освен тековните документи комплет за мене и партнерот ?
Девојки не се оптоварувајте со стрес дополнително, нити скали, ниту возење со кола ниту ништо може да направат проблем кога сака да биди. Имам пишувано за ова (ѕирнете наназад мои постови) правеме Инвитро во Прага, одма после трансферот заминавме со маж ми на ручек и на шетање низ градот цела вечер.Наредниот ден со кола тргнавме за Скопје 1300 километри, застанувавме по пат за кафе, јадење.....па еве ме терам 6 месеци бременост. Предходно(6 инвитра) имав се пробувано од лежње две недели, една недела, пет, три дена....и ништо не бидна. Затоа само слушајте си го телото, правете она што ве опушта, не му правете стрес дополнителен, ако ви се станува станете, ако ви се седи седете, излезете прошетајте.....верувајте умереното движење повеќе има корист отколку лежење. Само бидете позитивни и верувајте
Не сите сме од Ск па да имаме можност да не се движиме и да лежиме. Јас овде читав пред да праам трансфер се исплашив и тогаш ја прашав сестрата после трансферот дека мора да патувам 2часа со кола до дома. Кажа океј е само полека да не е многу брзо возење и по дупки. Од кола по скали и дома, прв пат се симнав пи скали после 7-8дена. Мислам да не се оптеретуваме општо со вакви работи, и ако треба да биде ќе биде. Еве пред мене членката кажа свое искуство со успешен трансфер. Нема правило
Jas podnesov pred 2 ipol meseca. Izvod od deteto i celokupnata dokumentacija navedena vo pravilnikot. Dopolnitelno mi rekoa kopii od licni karti- moja i na soprugot.