Ти враќаат максимум две (законски обврзани), а за останатите оплодени постои можност да ги замрзнеш, постапка која не е на товар на фондот. Мислам чинеше 30 000ден за првата година, а понатаму секоја наредна плаќаш 9000ден и ги чуваат се додека здравствената установа се бави со таа дејност. Меѓутоа знак прашалник е дали ќе го преживеат замрзнувањето, а тоа се дознава кога ќе сакаш да ги искористиш т.е. кога ќе ги одмрзнат. Се надевам ти помогнав, а за цените не ме фаќај стриктно, така беше до пред две години во систина.
Па претпоставував дека е така .А дали можам да речам две да ми извадат и тие да ги ми ги стават?Се надевам нема да морам да ја правам процедурава.....
Не можеш така Причина пред се е проверката на јајце клетките и ембрионите после оплодувањето - од сите оплодени ги бираат оние со најголем квалитет и 2 (или 3) враќаат. Однапред докторот што ја врши пункцијата воопшто и не знае во кои фоликули има јајце клетка, а не да го знае и квалитетот. Алтернатива е поблагиот ин-витро циклус, природен или модифициран природен. Кај мене одевме на модифициран, со терапија од само 4 дена, со оплодување на јајце клетката која се формираше во тек на тој циклус. Оваа процедура е многу полесна за организмот и поефтина, но Фондот не ја покрива, а секако и процентот на успешност е помал (кај мене за среќа успеа).
Cestitki mila, so lesno i ubava bremenost, eve i jas uste malce i edvaj cekam petok i da si gi vidam daj boze so gospod napred pozitivniot test.
Еве колку за пример: мене ми извадија 14, од нив 7 беа добри, од нив 5 се оплодија, а од нив две беа со одличен квалитет и тие две ми ги вратија, за останатите три јас сакав да ги замрзнеме ама не беа доволно квалитетни за да го издржат процесот на замрзнување и одмрзнување. Ти не можеш да кажеш колку да извади, ннајдобро е да ги извади сите, не се знае колку од нив ке бидат полни, колку ќе се оплодат, колку ќе бидат квалитетни за враќање.
Еве ја да казам за себе, искуство: јас имав три инсеминации и две инвитра неуспесни, иако имав повеке од доволно оплодени јајце клетки, сето тоа бесе во една болница, е сега отидов кај друг доктор , во друга болница, ми даде друга терапија, и од прва успеа, имавме 11јајце клетки, , и ми вратија два ембриона, со од по 8 и 9 ќелии, докторот рече тоа е топ квалитет, и само еден се фати! пресреќна сум и мислам дека успехот зависи од повеке фактори! секако треба да се погоди и точното време за пункција и за враќање на ембрионите! Ви посакувам на сите успех и само опустено!
darcy ај ако сакаш кажи ми каде го правеше тој поблаг инвитро и поубаво објасни ми и колку пари е.Дали е тоа што читав на за св.Лазар што правеле ти вбризгуваат сперматозоид дирекно во јајцеклетката и целиот процес се одвива во тебе.Така нешто беше.
Дарси ќе ти објасни се, ама која процедура ќе ја терате тоа докторот ќе ти каже во зависност од резултатите од испитувањата. Дарси е еден случај ти друг, немој да се оптеретуваш со тоа дали ќе одиш со долг или краток протокол, секој си е приказна за себе. Ти само опушти се и имај доверба во докторот кој ќе го избереш. Со среќа!
Da tocno, najdobro e da odis kaj doktoro i ke ti objasni po koj protolok kratok, dolg sto ke bide najdobro za tebe ..So sreka
Вбризгувањето на сперматозоиди не е ин-витро, туку инсеминација Таа е лесна процедура, но за жал не премногу успешна. За инвитро секако ја вадат јајце клетка и вон телото ја оплодуваат. За каков протокол ќе се решиш секако мораш да се коннсултираш со докторот. Кај мене бидејќи се работеше за необјаснета неплодност (одлични резултати од двете страни), докторот ми препорача ако сакам да се обидеме и со природен циклус, како полесна варијанта. Ако имаше дијагноза, мислам дека веднаш ќе се одеше на класично. Цената беше во Систина: 10000 ден за пункција, 35000 за трансфер, и околу 16000 за 4 дена терапија.
Премногу сум ви благодарна за споделувањео на вашите лични искуства Ми влевате оромна надеж и едвај чекам да започнеме со процедурата... оптимист сум, а читајќи ги вашите одговори, оптимизмот расте Ме интересира уште нешто - дали многу време се чека да ти одобри фондот, и дали прво платиш со твои пари, па после ти ги вратат истите, или не плаќаш ништо?
Vo mojot slucaj bese vaka : jas site dukumenti gi podadov na 28 fevruar.Za dve nedeli mi pratija pismo deka treba da napravam uste nekoe ispituvanje sto prethodno ne go baraa, no mi bese objasneto zasto,poticno se rabotese za AMH hormon bidejki kaj mene bese visoka vrednost na FSH.Za nekolku dena jas go napraviv toa i go podnesov rezultatot i posle toa dobiv odgovor od fondot isto po pismen pat na 28 april,so toa sto mi bese odobremo ivf.Ako se e vo red so site dokumenti negde se ceka pomalce od eden mesec.
Zaboraviv da kazam deka nisto ne plakas,nezavisno za koja bolnica ke se odlucis samo participacijata si ja plakas.Samata bolnica si refondira so fondot.
6000ден е партиципацијата. На еден од документите што ги потпишуваш и ги доставуваш во фондот незнам дали имаш забележано, ја имаш цела терапија што ти ја покрива фондот. Во случај да ја надминеш (тоа се случува кога послабо реагираш на терапијата и потребна е поголема стимулација) на крај ќе ти кажат колку да доплатиш ама не верувам дека би било повеќе од 20 000ден
Blagodaram Nie uste nemame pokrenato akcija za apliciranje vo fond. Zatoa i neznam kolku cini... ni rekoa deka in vitroto bilo pouspesno na esen, a ne vo sred leto koga e toplo, pa cekame septemvri za da pocneme so ispituvanja, i tretmani, a sega za sega ni rekoa da iskulirame. Maz mi e mnogu padnat psihicki, zatoa sto kaj nas problemot e slab spermogram. I nekako mu odi tesko pomiruvanjeto so realnosta. Iako znaeme deka se ke bide vo red, toj sepak e tazen. Se stavi na strog rezim, prestana da pusi i da pie alkohol, ama eve go denes ima zaglaveno vo kafana i se mortus pijan. I znam deka nema da si pomogne taka, ama sto da pravam... Do septemvri imam fora da go nabildam psihicki zasto togas verbata vo supehot e najbitna. Jas znam deka ke uspeeme, ama sakam i toj da e srecen i da veruva vo nas... Kako pominavte vie?
Кажи му на сопругот да биде среќен што проблемот е во слабиот спермограм, потежок за лечење е женскиот стерилитет, не дај боже оние што имаат неколку неуспешни инвитра во 90% проблемот е кај жената. Да, за машкото его ова сознание (дека проблемот е во него) е голем удар и нормално е да биде тажен и разочаран, бидејќи машкоста е погодена, но со разговор и трпение и тоа поминува, се објаснува и се разбира. Инаку, не сакам да те разочарам ама тоа што престанал да пуши и да пие нема многу да го подобри квалитетот на спермата за толку кратко време...треба подолг период на здрав живот за да има некакво подобрување во спермограмот. Најмногу влијае стресот, што поголем стрес тоа полош спермограм. Ти кажувам од искуство, бидејќи и кај нас беше проблемот лош спермограм, исто и сопругот почна да води здрав живот и со исхрана и без цигари и алкохол, но во тој период имаше стресови со работата и на следната контрола спермограмот му беше полош од претходно. А за претходното прашање, не можеш да платиш, па да ти ги вратат парите...мора да ти одобрат од фондот па да можеш да правиш ивитро и тоа не ти даваат пари, туку ваучер кои што можеш да го искористиш каде сакаш.
Порано беше пракса да не се прави летно време меѓутоа не ради успешноста туку поради годишните одмори. Како и да е, и есенва да правиш, не чекај со испитувањата. Нека ти бидат готови и спремни бидејќи тука ќе изгубиш време бидејќи за некои си врзана со циклусот, а и ќе изгубиш и едно 2-3 недели чекајќи одговор. И кај нас беше проблемот лош спермограм. Нормално е да тажен бидејќи на некој начин чувствува вина нели. Добро ви кажале малку да искулирате летово, да соберете енергија за наесен бидејќи ќе ви треба многу сила. И биди што поопуштена и позитивна, ќе се реши и тоа! Инаку ние успеавме од прва и сега си имам ќеркичка скоро 9 месеци е Истото ви го пожелувам и вас! Со Среќа!!!!